Remedii naturiste

Aliment biblic energizant, tonic și vindecător. Se folosesc pentru tratarea furunculelor, a abceselor (inclusiv a celor dentare), arsurilor, scad colesterolul din sange. Beneficiile consumului de smochine

 

 

 

 

Fructele de smochin erau adorate de greci, care în vechime, pentru mult timp, au interzis exportul lor. Romanii, la rândul lor, le considerau sacre. Şi fructele uscate de smochin au calităţi curative deosebite datorită aportului de fier, fosfor, calciu, potasiu, vitaminele A, C şi B6, vitamine uşor asimilabile. 100 g de smochine conţin aproape de două ori mai mult calciu decât laptele.

Beneficii terapeutice

Smochinele prezinta numeroase beneficii pentru sanatate si frumusete, fiind utilizate de secole in medicina naturista. Ele sunt utile in curele de slabit datorita continutului de acizi grasi Omega 3 si Omega 6 care accelereaza mobilizarea grasimilor din tesutul adipos, fiind totodata foarte sarace in calorii, glucide si lipide, in ciuda gustului delicios pe care il au. Alte beneficii ale smochinelor:

–    au un continut ridicat in calciu si fosfor, de doua ori mai mult decat laptele, prevenind osteoporoza, fiind utile copiilor aflati in perioada de crestere precum si tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu in sange);

– previn anemia, fiind foarte bogate in fier;

– prin continutul lor ridicat de vitamina C, smochinele sunt utile in mentinerea frumusetii pielii, a structurilor tisulare, prevenind racelile si imbunatatind sistemul imunitar;

– smochina contine importante cantitati de potasiu, un mineral deosebit de util metabolismului;

– smochinele pot fi utilizate ca remediu pentru tulburarile gastrointestinale, constipatie in mod special;

– au efecte afrodiziace;

– previn aparitia cancerelor, in special cancerul de colon (prin continutul ridicat de fibre) si cancerul de san;

– scad colesterolul din sange;

– sunt o sursa buna de flavonoide si polifenoli – antioxidanti naturali care intaresc imunitatea;

– previn bolile cardiovasculare.

In prezent, nutritionistii recomanda smochinele tuturor, dar in special pacientilor care au carenta de minerale. In plus, 250 g de smochine confiate consumate zilnic sunt de un mare folos pentru digestie, oferind organismului o cantitate considerabila de fibre.

Smochinele au, de asemenea, si alte multiple beneficii pentru organism: nu contin grasimi, sodiu si sunt ideale pentru orice tip de alimentatie – fie ca este vorba de o dieta bogata in fibre, diete ale diabeticilor, diete fara grasimi sau fara sare. Mai mult decat atat, smochinele confiate reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi (Omega 3 si Omega 6), responsabili de mentinerea unui nivel redus al colesterolului in organism.

Remedii dietoterapeutice

Decoctul de smochine (40-120 g smochine la 1 litru de apa) este indicat ca dieta in stari febrile, bronsite cornice, guturai, laringite si traheite, iar ca gargara in anghina si gingivita.

Cataplasmele de smochine se folosesc pentru tratarea furunculelor, a abceselor (inclusiv a celor dentare), placilor atone si arsurilor. Smochinele se fierb in apa sau in lapte, taiate in doua, si se aplica direct pe furuncule sau abcese.

Infuzia din frunze de smochin, 25-30 g frunze maruntite la 1 litru de apa in clocot, se recomanda contra tusei si a tulburarilor circulatorii.

Decoctul din lastari de smochin are efect diuretic si laxativ. Se recomanda in constipatie.

 

 

Imagine similară

 

Sursa: Ziar de Cluj




Categorii