Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Cel mai bun si mai delicios tort de Sarbatori … Tortul Dobos

 

 

 

 

Urmati reteta pas cu pas,  … si va asigur ca o sa aveti cel mai minunat si ravnit tort pe masa de Craciun.

Va doresc tuturor : SARBATORI BINECUVANTATE!
Sa nu uitati ca dincolo de alergatura dupa cadouri, agitatia cu pregatirea bunatatilor si avalansa de treburi vesnic neterminate, sta bucuria vestilor bune.
Iar vestea care ne umple inimile de pace e ca : ISUS S-A NASCUT !
Dati-I locul cuvenit in inimile voastre …in asta consta „magia” !
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Am incercat sa pozez reteta pas cu  pas , astfel ca …. acum pot impartasii cu voi cea mai minunata reteta de dobos.

Asadar…
inainte sa incepeti efectiv prepararea dobosului, trebuie sa pregatiti terenul.
Porniti cuptorul si il fixati la 180*.
Taiati 6 coli de hartie de copt pe care desenati cu un creion dimensiunea foilor de dobos.

 

Ingrediente:

 PENTRU FOI:

6 oua
6 linguri de zahar praf
6 linguri de faina
60g unt

Separati ouale si puneti  jumatate din cantitatea de zahar peste albusuri, respectiv( cealalta jumatate) peste galbenusuri

Mixati crema galbenusurile cu zaharul….apoi bateti bine de tot albusurile ca pentru bezea.
Topiti untul…pregatiti faina.

Turnati crema de galbenusuri peste bezea, adaugati untul topit si amestecati cu o spatula ( lingura de lemn)

Adaugati toata faina deodata si incorcopati-o cu grija.

Din ochi incercati sa impartiti „aluatul”  astfel incat la final sa aveti 6 foi.

Coaceti foile pe rand cca 5 minute sau pana observati ca se maronesc pe exterior.

Dupa ce  le scoateti din cuptor pudrati-le cu zahar praf , apoi acoperiti-le cu o alta foaie.
Lasati foile astfel acoperite sa se raceasca, fara sa le suprapuneti.
Veti vedea ca se vor dezlipi(aproape ) singure de pe foaia de copt.

 PENTRU CREMA:

6 oua intregi
12 linguri de zahar praf
200g ciocolata cu continut de cacao peste 50 %
5 linguri de cacao
250g unt 80% grasime
50 ml rom ( sau esenta de rom dupa gust )

 

Mod de preparare : 

Crema se prepara in mai multe etape.
In primul rand untul trebuie sa stea minim 3 ore la temperatura camerei, deci aveti grija sa-l scoateti din frigider din timp.

Apoi…
intr-o oala (2-3 L ) cu fund dublu, puneti cele 6 oua intregi impreuna cu zaharul praf.

Mixati putin, pana se omogenizeaza…. apoi puneti cratita pe foc ( mediu ) si continuati sa amestecati cu o lingura de lemn.
Tineti oala pe foc pana cand simtiti ca se infierbanta continutul….asta insemnand ca in momentul cand introduceti un deget in crema, simtiti ca e calda, dar nu va frige 🙂

Dati oala de pe foc si amestecati crema cu mixerul 7-10 minute, sau pana se transforma intr-o spuma ferma .
Lasati spuma de ou sa se stampere si va apucati sa topiti ciocolata.

Intr-un vas puneti 50g de unt si ciocolata rupta bucati.

Puteti adauga si o parte din cacao.
Topiti pe foc/ baie de aburi sau la microW.

Puneti untul intr-un bol incapator si amestecati-l putin … adaugati in doua etape spuma de oua si amestecati bine.

La final adaugati ciocolata topita, restul de cacao si romul si mixati pana se incorporeaza toate.

Puneti crema in frigider pentru 15 minute sau pana observati ca incepe sa se ingroase.

Intre timp va ocupati de tusa finala, adica „cireasa de pe dobos” , adica glazura crocanta de zahar ars.:)

Intr-o oala cu fund dublu puneti 8 linguri de zahar , apoi o dati pe foc.
Lasati zaharul sa se arda ( il mai amestecati din cand in cand )  pana se transforma intr-o lava maronie.

Alegeti cea mai aratoasa dintre foi, asezati-o pe o tava de copt…apoi turnati zaharul ars deasupra.
Nivelati cu o spatula pana acoperiti toata suprafata foii.

Cu dosul unui  cutit trecut prin unt, impartiti glazura in felii, insa fara sa taiati de tot.

Lasati glazura sa se stampere, apoi taiati cu grija fiecare felie.

Pe un suport de tort am fixat un inel dupa dimensiunea foilor …. apoi am inceput sa montez dobosul.

Foaie, crema, foaie , crema…insa cu grija ca sa-mi ramana crema si sa-l imbrac.

Dupa ce am terminat , am indepartat inelul … am finisat tortul cu crema si mai apoi cu feliile de foaie glazurata.
L-am pus la frigider, iar dupa cca doua ore am putut sa-l tai .

Acum pot sa va spun cu mana pe inima ca am savurat cea mai buna felie de dobos din viata mea.

 

Pofta buna ! 

 

 

Sursa : Dragostea in bucate




Categorii