Remedii naturiste

Ce este anexita, afectiunea care chinuie foarte multe femei

 

 

 

 

Anexita (boala inflamatorie pelvina) este o afectiune cu caracter infectios si inflamator a tractului genital feminin superior, incluzand uterul, trompele uterine si structurile pelvine adiacente. Infectia si inflamatia se pot raspandi la abdomen, incluzand structurile perihepatice (sindromul Fitz-Hugh-Curtis), afectand cel mai des femeile ce prezinta menstruatie, mai tinere de 25 ani, cu parteneri sexuali multipli, care nu folosesc mijloace contraceptive si locuiesc in zone cu o prevalenta ridicata cu boli de transmitere sexuala. In unele cazuri anexita poate conduce la abces tubo-ovarian si poate progresa spre peritonita.

Imagini pentru anexita

Ce se intampla de fapt? Anexita este initiata de o infectie care urca de la vagin si cervix pana la tractul genital superior, fiind cauzata de diverse organisme patogene (se pare ca in procent de 30-40% este vorba de o cauza polimicrobiana).

 Diagnosticul bolii in faza acuta se bazeaza in principal pe istoricul medical si pe rezultatele examinarii fizice. Manifestarile clinice pot varia insa, destul de mult. Multe femei nu sunt constiente de prezenta bolii deoarece simptomele lipsesc cu desavarsire, ulterior insa pot aparea (variaza intensitatea lor de la usoara la severa): menstruatii neobisnuit de lungi si dureroase si scurgere vagiala neobisnuita (de obicei cu miros neplacut), sangerari si dureri intre menstruatii sau in timpul urinarii (sau urinari mai dese), durere in partea inferioara a abdomenului si in spate, febra, frisoane, greata, varsaturi, oboseala, diaree, durere in timpul contactului sexual.
De multe ori afectiunea este dificil de identificat deoarece se asemana cu apendicita, infectiile de tract urinar, chisturile ovariene si endometrioza. Trebuie sa retineti ca bolile cu transmitere sexuala ce au cauzat anexita sunt foarte contagioase si necesita tratamentul cu antibiotic al tuturor partenerilor sexuali ai persoanei diagnosticate (mai ales cu Chlamydia sau gonoree), chiar daca acestia nu prezinta niciun simptom.

Diagnosticul diferential include apendicita, cervicita, infectie de tract urinar, endometrioza si tumori anexiale, dar chiar si sarcina ectopica (cel mai adesea), prin urmare efectuarea unui test de sarcina reprezinta un prim pas in excluderea sarcinii. Intarzierea diagnosticului sau a tratamentului adecvat pot conduce la sechele pe termen lung, cum sunt durere pelvina cronica si infertilitate tubara.

Medicul specialist poate diagnostica anexita in timpul unei examinari a pelvisului (prin palparea organelor analizereproducatoare pentru a identifica inflamatia si localizarea sa), recomandand diverse teste pentru Chlamydia, gonoree si alte infectii genitale, uneori fiind necesare si teste de sange, teste ale secretiilor vaginale/cervicale si chiar laparoscopie (un instrument este intordus printr-o mica incizie in buric pentru a vizualiza organele reproducatoare); in unele cazuri se impun si teste suplimentare pentru a verifica prezenta abceselor sau inflamarea trompelor uterine. Este important sa mentionati la consult istoricul sexual pentru a ajuta la un diagnostic timpuriu, mai usor de tratat.  A.M.

 

Sursa




Categorii