Flori si gradina Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Craciunita cactus, cum se ingrijesti Craciunelul ca sa aiba cat mai multe flori frumoase

 

 

Craciunita cactus, cum se ingrijesti Craciunelul ca sa aiba cat mai multe flori

 

Cactusul de Craciun (Schlumbergera), cunoscut in popor sub numele de Craciunita sau Craciunelul, este una dintre cele mai usor de ingrjit plante cu flori tropicale, a carei speranta de viata este foarte mare.

Insa trebuie respectate niste reguli. Craciunita nu este plantata doar pentru aspectul ei de invidiat, ci si pentru ca oamenii o daruiesc in apropierea sarbatorilor de iarna, fiind un simbol al Craciunului.

Cunoscuta sub denumirile Schlumbergera sau „Nu Ma Deranja”, este o specie originara din Brazilia, foarte indragita datorita florilor atragatoare, cu nuante variate, de la alb, roz si rosu, pana la purpuriu, violet, galben, oranj si auriu.Imagine similară

Cactusul Craciunului infloreste in perioada iernii, de aceea este folosit de obicei ca element de decor in casa de Craciun.

Planta nu este foarte pretentioasa in privinta solului, dar ar fi bine ca acesta sa fie usor drenat.

Cumpara un substrat special preparat pentru cactusi, iar daca nu gasesti, creeaza straturi din pamant de gradina si nisip.

De asemenea, are nevoie de multa apa si nu se adapteaza bine in conditiile unui sol uscat.

Totusi, udarea in exces poate fi o problema pentru planta, caz in care incep sa-i putrezeasca radacinile.

Udarea Craciunelului

Udarea plantei se face moderat, cand pamantul se usuca putin la suprafata. Vara, cand temperaturile sunt ridicate, Cactusul Craciunului poate fi udat abundent, inclusiv prin pulverizare pe frunze.

De retinut este ca in perioadele in care umiditatea din aer este scazuta pot aparea paianjenii rosii.

Alta problema poate fi mucegaiul care se formeaza la suprafata ghiveciului din cauza udarii necorespunzatoare.

Imagini pentru craciunita

In acest caz va trebui indepartat stratul de pamant de la suprafata ghiveciului si inlocuit cu unul uscat, apoi va trebui sa raresti udarile.

La aparitia mugurilor florali se reiau udarile normale si fertilizarea. Redu cantitatea de apa pe parcursul lunii octombrie si reia udarea normala in noiembrie.

Cactusul Craciunului necesita multa lumina naturala. Evita sa il asezi in apropierea surselor de caldura.

Planta infloreste doar daca timp de cateva luni nu este mutata din pozitia initiala, de aceea este supranumita ”Nu Ma Deranja”.

In timp (5-10 ani), crengutele plantei se lemnifica la baza, dand aspectul unui arbust bine ramificat.

La o luna dupa ofilirea florilor, incearca sa ii retezi crengutele astfel incat sa se poata dezvolta sub forma de arbust.

Avand in vedere ca noile crengute cresc primavara, pune-i Cactusului ingrasamant diluat la doua-trei saptamani dupa ce incepe sa creasca.

 

Imagine similară

 

Planta are nevoie de schimbarea pamantului la doi-trei ani, in functie de concentratia de minerale din acesta, iar replantarea trebuie facuta primavara.

Dar daca planta risca sa moara din cauza solului, poti face replantarea in orice alta perioada a anului.

Cum inmultesti Cactusul Craciunului

Cactusul Craciunului se va inmulti cel mai bine prin fragmente de tulpini (butasi), in perioada martie – aprilie.

Dar se poate inmulti pe toata perioada calda a anului, chiar si iarna. Inainte de a fi plantata, suprafata sectionata va fi lasata sa se usuce cateva ore.

Fiecare sectiune trebuie sa contina doua sau trei segmente ale plantei, alaturate. Dupa ce lasi sectiunea sa se usuce, planteaza-o intr-un ghiveci cu acelasi tip de sol.

Ascunde in pamant jumatate din primul segment de planta. Trateaza butasii ca pe plante mature.

Imagine similară

Sursa: Sufletul Romaniei




Categorii