Sfaturi utile

Cum să cureți o tigaie arsă, rapid și fără chimicale? Uite un truc genial, ce te va ajuta în cele mai dificile situații

 

 

 

 

Murdaria de pe tigai reprezinta o problema cu care orice femeie s-a confruntat cel putin o data.

Uleiul si grasimea intarita sunt foarte persistente si, de multe ori, nu dispar nici dupa o sesiune indelungata de frecat cu detergent.

Exista insa un truc simplu si eficient cu ajutorul caruia puteti rezolva extrem de usor aceasta problema.

Tot ce trebuie sa faceti este sa preparati o solutie dintr-un sfert de pahar de bicarbonat de sodiu, apa oxigenata si sucul de la o lamaie.

Combina aceste ingrediente si potriveste cantitatea de apa oxigenata in asa fel incat sa obtii o pasta omogena.

Ulterior aplica solutia pe zonele murdare ale tigaii si las-o sa actioneze timp de 10 minute.

La finalul acestei perioade vei constata ca petele de mizerie se desprind singure iar tigaia ramane luna!

Ce faci când tigaia ta preferată prinde o pelicula fină de rugină? Nu trebuie să o arunci, problema se poate rezolva extrem de uşor.

Rugină este un oxid de fier, oxid roşu care se formează în prezenţa apei sau a umidităţii aerului. Orice masă de fier va fi complet acoperită de rugină şi se va dezintegra, dacă va fi expusă îndelungat umidităţii. Ruginirea este termenul comun pentru coroziunea fierului şi a aliajelor sale, precum oţelul. Petele de rugină pot apărea pe suprafeţe că fierul până la suprafeţe din inox.

Chiar şi ţigăile de fontă pe care le întreţii şi le cureţi cu atenţie mai pot capătă câte un pic de rugină din când în când. Cum faci să scapi de aspectul neplăcut al ruginei de pe oale, tigăi şi cuţite?

Ia un burete mai abraziv şi freacă suprafaţă afectată cu sare de masă grunjoasă, vei observa cum rugina se va curată complet. La final spală tigaia normal, cu detergent de vase.

Şterge-o foarte bine cu o cârpă. Pasul final, pentru a preveni apariţia ruginii: pune câteva picături de ulei vegetal pe un şerveţel de hârtie şi unge cu el suprafaţă tigăii.

Cu ce se poate curăța rugina acasă?

Oţet

– acizii, în special acidul citric sau acidul acetic, sunt o modalitate foarte bună de a elimina rugină, mai ales pentru piesele care pot fi demontate cu uşurinţă şi scufundate în soluţia minune. În cazul în care doriţi să eliminaţi rugină de pe şuruburi, scoateţi şuruburile şi inmuiati-le în oţet. Luaţi un recipient de plastic în care se toarnă suficient oţet, astfel încât să acopere piesele pe care doriţi să le curăţaţi. Piesele trebuie să fie complet scufundate în oţet. Se spune că oţetul de mere funcţionează celmai bine pentru curăţarea ruginei. Pentru a avea efect, trebuie să ţineţi piesele în oţet timp de 24 de ore.

Lămâie şi sare

– înainte de a da fugă la magazinul de bricolaj încercaţi să folosiţi două ingrediente din propria voastră casă. Aveţi nevoie de lămâie sau lămâie verde şi sare. Se freacă sare pe toată suprafaţă ruginită, apoi se stoarce suc de lămâie peste sarea de pe metal. Stoarceţi cât mai mult suc, apoi lăsaţi-l să acţioneze timp de trei sau patru ore.

După ce aşteptarea s-a încheiat, trebuie doar să frecaţi suprafaţă cu un burete abraziv sau cu lână de oţel. Pentru a nu deteriora metalul este indicat să frecaţi suprafaţă cu o coajă de lămâie lăsată la îmbibat în suc de lămâie şi sare.

Bicarbonat de sodiu

– dacă nu aveţi o lămâie la îndemână, puteţi încerca bicarbonatul de sodiu şi o periuţă de dinţi. Se toarnă bicarbonat de sodiu într-un vas sau castron şi se adaugă suficientă apă pentru a formă o pastă. Pastă trebuie să fie suficient de groasă, dar nu sfărâmicioasă. După ce aţi făcut pastă, se aplică pe zona ruginită şi se lasă câteva ore pentru a acţiona. Frecaţi cu periuţă de dinţi toată suprafaţă şi veţi observă că îşi va recăpăta strălucirea de altă dată.

Cartofi şi săpun

– veţi avea nevoie de un cartof care se taie în jumătate. După ce aţi tăiat cartoful, va trebui să frecaţi interiorul cartofului cu săpun (lichid sau solid). Cartoful acoperit de săpun se va aplică direct pe zona ruginită, unde va fi lăsat timp de câteva ore. După ce a fost lăsat suficient timp, astfel încât să acţioneze, suprafaţă va fi curăţat cu ajutorul unei periuţe de dinţi.

Răzuirea

– dacă nici una dintre metodele de mai sus nu au dat rezultate puteţi încerca prin răzuire. Răzuirea este uşor de făcut atunci când rugină acoperă o suprafaţă mare şi accesibilă. În funcţie de gravitatea problemei puteţi utiliza un răzuitor de vopsea, sau chiar cu şurubelniţă în cel mai rău caz. Puteţi folosi lână de oţel sau şmirghel, dar trebuie să aveţi grijă să nu deteriorati metalul.

Rugină nu afectează doar metalul, ci poate păta îmbrăcămintea, cărămidă şi orice altceva atinge. Dacă aţi găsit pete de rugină pe haine, încercaţi să le scoateţi cu suc de lămâie. Zona afectată se freacă cu suc de lămâie şi apoi se spală îmbrăcămintea în mod normal. Dacă materialul este gros, iar pată de rugină este foarte mare, se va adaugă puţină sare la sucul de lămâie.

Pentru a scoate petele de rugină de pe un perete, beton sau suprafeţe din piatră, utilizaţi o perie de sârmă şi un furtun cu apă. Umeziţi pată cu furtunul şi apoi periaţi ferm zona afectată. Dacă pată este dificil de scos, încercaţi să folosiţi un produs de curăţare care conţine acid oxalic.

Curăţarea ruginei cu Coca-Cola, mit sau adevăr?

Coca-Cola este una dintre cele mai cunoscute băuturi, care pe lângă statutul de băutură răcoritoare a căpătat şi statutul de substanţă de curăţare. Are un pH scăzut, de 3.4, poate dizolvă oxizii metalici şi îndepărtează cu succes petele de pe cupru, alamă şi alte aliaje metalice, sau cel puţin aşa se spune. Cola este practic un sirop acidulat.

Este lipicioasă indiferent de modul în care o utilizaţi. Problema este că în timp poate corodă metalul, şi va veţi confruntă cu două probleme, reapariţia ruginei şi îndepărtarea băuturii lipicioase de pe suprafaţă ruginită. Deşi poate fi folosită pentru piese mici, cum ar fi cadre de bicicletă sau motocicletă, este de preferat să utilizaţi produse speciale de îndepărtare a ruginei.

Curăţarea ruginei de pe cadrele de bicicletă se face cu ajutorul unei bile realizată dintr-o foaie de aluminiu mototolită. Bilă de aluminiu se îmbibă în Cola şi se freacă de zonele ruginite, procesul fiind repetat până când petele de rugină dispar.

 

Sursa




Categorii