Sfaturi utile

7 Cauze ale umflării mâinilor și picioarelor (și ce poți face pentru a scăpa de această problemă)

 

 

7 Cauze ale umflării mâinilor și picioarelor (și ce poți face pentru a scăpa de această problemă)

 

 

Retenția de apă, cunoscută și sub denumirea de retenție de lichide sau edem, apare atunci când se acumulează cantități excesive de lichid în interiorul corpului. Poate apărea în sistemul circulator sau în țesuturi și cavități din tot corpul. Rezultatul este umflarea mâinilor, picioarelor sau umflarea gleznelor.

Există mai multe cauze posibile ale retenției de apă, dintre care majoritatea nu sunt prea grave sau ieșite din comun. De exemplu, este foarte frecvent ca unele femei să experimenteze această afecțiune în timpul sarcinii sau înainte de menstruație.

Cu toate acestea, în unele cazuri, retenția apei poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale mai severe, cum ar fi bolile renale sau insuficiența cardiacă. De aceea, dacă vă confruntați brusc cu umflături grave, ar trebui să solicitați imediat asistență medicală.

Dar în cazurile în care umflarea este ușoară și nu există complicații medicale subiacente, retenția de apă poate fi redusă. Iată șapte lucruri care pot declanșa retenția de apă și ce putem face pentru a preveni această problemă:

Consum mare de sare

În organism, sodiul se leagă de apă și ajută la menținerea echilibrului fluidelor atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul celulelor. Dacă mâncați o cantitate mare de alimente bogate în sare, în special alimente procesate și multe mezeluri, vă puneți corpul la un risc mai mare de reținere a apei. Dacă doriți să reduceți umflarea generală, reduceți cantitatea de sare din alimentația dumneavoastră.

Lipsa de magneziu

Îți simți corpul ca pe un balon, dar nu știi de ce? Cauza ar putea fi o deficiență de magneziu. Cercetătorii au demonstrat că magneziul este eficient în reducerea retenției de apă, în special la femeile cu simptome premenstruale. Alimentele bogate în magneziu includ nuci, cereale integrale, ciocolată neagră și legume cu frunze verzi. Unii oameni ar putea chiar să beneficieze de administrarea zilnică a unui supliment cu magneziu.

Deficitul de vitamina B6

La fel ca magneziul, vitamina B6 poate ajuta la reducerea retenției de apă, în special la femeile cu sindrom premenstrual (PMS). Dacă vă confruntați cu retenția de apă, ar putea fi un semn că aveți deficit de vitamina B6. Sursele bune de vitamina B6 includ banane, cartofi, nuci și carne, așa că încercați să le încorporați în dieta dvs. pentru a opri umflarea.

Prea puțin potasiu

Potasiul poate ajuta la reducerea retenției de apă în organism, deci, dacă vă confruntați cu umflături, este posibil să aveți o deficiență de potasiu în corp. Potasiul poate ajuta în două moduri diferite: în primul rând, mineralul crește producția de urină și, în al doilea rând, scade nivelurile de sodiu din organism. Pentru a crește nivelul de potasiu, încercați să consumați alimente bogate în minerale, cum ar fi banane, avocado și roșii.

Glucide rafinate

Consumul de carbohidrați rafinați (gândiți-vă: zaharuri și cereale procesate, cum ar fi zahărul de masă și făina albă) duce la creșteri ale nivelului de zahăr din sânge și de insulină. Acest lucru poate determina organismul să rețină mai mult sodiu, deoarece crește reabsorbția în rinichi – și rezultatul este același cu consumul unei pungi de chipsuri de cartofi sărați.

Lipsa de activitate fizică

Exercițiile fizice stimulează sistemul limfatic să își îndeplinească funcția necesară de reglare a evacuării. Când sistemul funcționează corect, va readuce fluidele în sânge la rate care reglează nivelul apei din corp.

Dar perioadele prelungite de inactivitate fizică – cum ar fi când stați la pat din cauza bolii sau rănilor sau când stați în zboruri lungi sau plimbări cu mașina – cresc riscul de retenție a apei. Mișcați-vă pentru a reduce acumularea de lichide, mai ales dacă retenția se acumulează în jumătatea inferioară a corpului. Ridicarea în sus a picioarelor vă poate ajuta, de asemenea.

Deshidratare

În mod ironic, creșterea aportului de apă poate reduce de fapt retenția de apă. Apa vă ajută ficatul să transforme grăsimile în energie utilizabilă.

Când sunt deshidratați, rinichii dvs. sunt copleșiți de fluide concentrate și vă vor face ficatul să lucreze mai mult. Ficatul transformă de obicei grăsimea corporală în energie, așa că, atunci când nu poate face acest lucru, corpul se va ține de grăsimea suplimentară și va provoca balonare.

 

 Sursa




Categorii