Credinta

Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea Luminii. Daca tii aceasta sarbatoare vei avea spor în casă

 

 

Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea Luminii. Daca tii aceasta sarbatoare vei avea spor în casă

 

Ziua de 2 februarie este pentru întreaga creștinătate prilej de mare bucurie, întrucât se prăznuiește Întâmpinarea Domnului, sărbătoare care cinstește momentul când Iisus a fost dus la Templul din Ierusalim de Preacurata Fecioară și dreptul Iosif, împlinind astfel învățătura Vechii Legi și a Bisericii Vechiului Testament. Sărbătoarea este plină de tradiții și obiceiuri care trebuie ținute cu sfințenie de credincioși.

Nu aveți voie să măturați în casă

Numită și Stretanie, în această zi nimeni nu are voie să lucreze și să măture în casă altfel, spune tradiția, își va vedea vitele bolnave de streche. De asemenea pentru spor și sănătate, credincioșii se roagă și cinstesc icoana Maicii Domnului Îmblânzirea Inimilor împietrite sau Profeția lui Simeon.

În multe locuri din țară s-a păstrat obiceiul ca de Întâmpinarea Domnului, numită și Ziua Ursului, copiii să fie unși cu grăsime de urs, luată de la vânători pentru a crește puternici și sănătoși. De asemenea, pentru a nu se speria, micuții sunt afumați cu păr de urs. Se crede că dacă în ziua praznicului, cerul este înnorat, ursul nu-și vede umbra și părăsește bârlogul, anticipând apropierea primăverii.

Mamele copiilor bolnavi trebuie să dăruiască îmbrăcăminte micuților săraci

O altă tradiție spune că tot în ziua praznicului, mamele care au copii bolnavi trebuie să dăruiască îmbrăcăminte altor copii săraci. Se crede că astfel boala va fi alungată și familia va avea parte de bucurii și prosperitate. Bătrânii spun că ziua de 2 februarie are și multe ceasuri rele, de aceea cine face nuntă va avea parte de ghinion. Nu în ultimul rând tradiția spune că dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci va fi vară călduroasă și îmbelșugată. Dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare.

Troparul la Întâmpinarea Domnului (2 februarie)

muzica: Daniel Gheorghe Anechitei

Bucură-te cea plina de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, că din tine a răsărit Soarele Dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei din întuneric: Veselește-te și tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în brațe pe slobozitorul sufletelor noastre. Cel ce ne-a dăruit nouă și învierea.

În anul 528, în timpul împăratului Iustinian, un cutremur mare a ucis mulţi oameni în Antiohia. După această nenorocire au mai venit şi altele: în 541 a izbucnit o epidemie de ciumă groaznică în Constantinopol, omorînd mii de oameni în fiecare zi. În această perioadă de mari suferinţe au început să se facă slujbe speciale (litii) de izbăvire de rău, mai ales în timpul sărbătorii Întâmpinarea Domnului şi ciuma a încetat. Astfel, pentru a da slavă lui Dumnezeu, biserica a ridicat la un rang mai înalt această sărbătoare.

 

Sursa: Secretele DOAR ORTODOX




Categorii