Bauturi

Leacuri mănăstireşti: Afinele sunt ideale pentru un pancreas aflat in suferinta. In plus îmbunătățesc vederea iar frunzele sunt un tratament eficient pentru hemoroizi

 

 

 

 

PROPRIETĂȚI: antidiareic, antihemoragic, antiseptic, astringent, diuretic, hipoglicemizant.

 

UZ INTERN: afinele erau folosite încă din secolul I d.Hr. ca leac împotriva dezinteriei. Extractul uscat de afine îmbunătățește vederea de noapte, deoarece ajută la regenerarea rodopsinei, o cromoproteină prezentă în retină care are funcția de receptor de lumină. Bacele au proprietăți vasoconstrictoare, antidiareice și antispastice pentru căile urinare. Sucul de afine este bun pentru inflamațiile bucale și pentru afte. Decoctul de frunze este bun în caz de diabet.

Pentru diabetici dar nu numai pentru ei afinele(fructe si frunze) sunt ideale pentru un pancreas aflat in suferinta. Rezultate excelente se obtin prin consumul fructelor proaspete de afin, cam 100-200 g zilnic cu jumatate de ora inainte de masa. Cura cu afine trebuie sa dureze cel putin 14 zile. Prin taninul pe care il contin, dar si vitamina A, aceste fructe fac minuni in ce priveste acuitatea vizuala.

Nu intamplator pilotii militari perfect sanatosi, care efectueaza zboruri de noapte, primesc in hrana de baza preparate ce contin aceste fructe. Afinele contribuie si la o buna functionare a stomacului si intestinelor, trateaza diareele rebele ale copiilor.

UZ EXTERN: decoct de frunze pentru băi de șezut în tratamentul pentru hemoroizi. Decoct de bace și de frunze pentru curățarea porțiunilor afectate de eczeme și de dermatite.

Afinele se consumă proaspete, însă cel mai adesea sunt folosite la prepararea de siropuri și gemuri, precum și pentru ornarea torturilor, prajiturilor sau ca sos dulce pentru înghețate. Piureul sau gemul de afine însoțește drept garnitură preparatele din carne de vânat.

Foarte apreciat de copii si tineri este gemul de afine si sucul preparat in casa. O metoda de preparare a sucului este aceea de a se lasa la macerat in miere de albine( circa 3 kg de fructe la 1 kg de miere). Sucul obtinut se va strecura si turna in sticle, pastrandu-se nefiert pentru iarna.In cazul in care fermenteaza, peste compozitie se va turna alcool de 40 de grade si se va obtine o afinata cu rezultate excelente in tratarea afectiunilor de stomac.
Gemul se prepara prin fierbere, 3kg zahar, la 6 kg fructe.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, membrii corpului francez de lupta care plecau noaptea in misiuni de comando mancau o mare cantitate de afine inainte misiunii, pentru ca le sporea acuitatea vizuala. Aceste fructe, care se pare ca au fost folosite in hrana omului inca cu 3.000 de ani inaintea erei noastre, au o sumedenie de beneficii pentru corpul uman, in aproape orice forma in care le-ai putea consuma.

Uzul excesiv de afine poate cauza favorizarea formarea caluclilor renali.

Studiile făcute în timp au concluzionat că persoanele care mănâncă fructe și legume închise la culoare, aproape negre, sunt ferite de grave probleme de sănătate precum bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afecțiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer.

Ceaiul din frunze de afin

Frunzele trebuie recoltate imediat in perioada dinainte infloririi plantei, cand cantitatea de mirtilina (substanta care regenereaza pancreasul) din frunze este mai mare. Ceaiul se poate prepara macerat la rece din doua linguri de frunze maruntite fin, care s epun 250 ml de apa rece si se lasa 6 ore. Se beau 2 cani din acest ceai pe zi. Iarna se poate folosi maceratul din pulbere de afine uscate din care se ia cate o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi, amestecata cu putina apa.

 

Sursa: leacuribinecuvantate Retete miraculoase




Categorii