Remedii naturiste

Leguma care te pune pe picioare după orice boală!

 

 

 

 

Se numara printre cele mai sanatoase legume de pe planeta pentru faptul ca ofera proprietati medicinale puternice si amelioreaza multe boli si afectiuni.

Extractul de sfeclă este intens studiat în prezent pentru proprietăţile sale de prevenire şi combatere a cancerului mamar, pancreatic şi de prostată. În plus, sfecla conţine un agent antiinflamator denumit betaină, care susţine sănătatea inimii. Sfecla mai conţine şi mulţi nutrienţi esenţiali precum vitaminele B1, B2, B12, C şi mineralele magneziu, cupru, fier, potasiu, iod şi fosfor.

Sfecla este binecunoscută pentru concentraţiile mari de acid folic pe care le conţine, o vitamină care, printre altele, previne şi apariţia malformaţiilor congenitale. Această legumă reglează nivelurile colesterolului, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, sprijină funcţia hepatică şi asistă procesul de detoxifiere a sângelui şi a ficatului.

Mulţumită azotaţilor pe care îi conţine, sfecla este un remediu naturist ideal şi pentru coborârea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu ştiinţific, consumarea zilnică a unui pahar de sfeclă a determinat o scădere valorică a tensiunii arteriale sistolice cu aproximativ 4-5 unităţi.

Sfecla creşte vitalitatea şi gradul de rezistenţa fizică şi îmbunătăţeşte performanţele sportive. Sfecla poate fi consumată în stare crudă sau fiartă, opărită la abur sau sub formă de suc concentrat.

Nu mai arunca nici frunzele de sfeclă! Adaugă-le şi pe ele la mâncare, pentru că conţin mult potasiu (o jumătate de cană conţine aprox. 644 mg de potasiu), proteine, zinc, fosfor, mangan, cupru, fier, calciu, vitamina A şi vitamina C. Frunzele de sfeclă conţin mai mult fier şi decât spanacul!

Cercetările recente au arătat că sfecla poate contribui la prevenirea şi vindecarea bolii Alzheimer, dar şi la prevenirea osteoporozei prin întărirea sistemului imunitar şi menţinerea densităţii osoase sănătoase. Un alt avantaj al consumului de sfeclă constă în reducerea riscului de apariţie a cataractei oculare şi a degenerescenţei maculare mulţumită concentraţiei mari de betacaroten.

Mai multe studii au demonstrat că o alimentaţie bazată pe alimente bogate în potasiu şi cu conţinut mic de sodiu poate reduce riscul de infarct cardiac şi de accident vascular cerebral cu până la 21%.

Sfecla este şi un excelent energizant, aşa că atunci când te mai simţi lipsit de energie, prepară-ţi rapid un pahar de suc proaspăt de sfeclă.

 

Sursa: Secretele




Categorii