Credinta

Mirul din candela Sfântului Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă din București, se stie ca vindecă de boli incurabile

 

 

 

 

2manastirea_radu_voda_2_crop.jpg

În centrul Capitalei, aproape de Piața Unirii, Mănăstirea Radu Vodă se înalță ca o oază de spiritualitate pentru miile de pelerini care îi trec pragul.

sf-nectarie-1_moaste.jpg

Mănăstirea cu hramurile Sfânta Treime și Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei a fost ctitorită de voievodul Alexandru al II-lea și de Ecaterina, soția sa, pentru a-i mulțumi Domnului că a câștigat lupta împotriva lui Vintilă-Vornicul. Atunci când a fost întemeiat, lăcașul purta numele Sfânta  Troiță.
În acele vremuri tulburi, așezământul a căzut pe mâinile turcilor. După victoria lui Mihai Viteazul la Călugăreni, vestitul Sinan Paşa, duşmanul lui Mihai, a fortificat mănăstirea cu palisade, cu valuri de pământ şi cu bastioane. După victoria marelui voievod din octombrie 1595, de la Târgovişte, Sinan a fost silit să se retragă din faţa armatelor biruitoare ale creştinilor, însă nu înainte de a distruge toate fortificaţiile pe care el însuşi le ridicase şi de a dărâma până în temelie Mânăstirea Sfintei Troiţe.
dscn1780_candela.jpg
Abia în 1614, voievodul Radu Mihnea (1601-1602, 1611-1616, 1620-1623) a început reconstrucţia, păstrând planurile şi elevaţia edificiului de origine. Biserica este cunoscută de atunci sub numele ctitorului. Fiul şi urmaşul său la domnie, Alexandru Coconul (1623-1627) s-a îngrijit de zugrăvirea bisericii. În vremurile domniilor fanariote, marea mănăstire Radu-Vodă, una dintre cele mai bogate din Bucureşti, a fost condusă de egumeni greci, buni negustori, dar jalnici administratori ai construcţiilor mănăstireşti.

21890700.jpg

Mănăstirea Radu Vodă poartă hramul Sfântului Ierarh Nectarie încă din anul 2002. Atunci, un înalt ierarh grec a vizitat ineditul Complex Ortodox Radu Vodă, din care face parte și Mănăstirea. Impresionat de frumusețea acesteia, ierarhul a binecuvântat-o cu o donație: o raclă de argint, poleită cu aur, în care se odihnesc părticele din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul (Vindecătorul).
De atunci, la sfintele moaște se roagă zilnic, cu evlavie, preoți și monahi, mireni, intelectuali, studenți, oameni simpli, bărbați și femei, tineri și bătrâni, o mare parte dintre aceștia participând în fiecare săptămână la sfintele slujbe, între care acatistul Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul ocupă un loc aparte. Rânduri, rânduri, credincioșii se închină la racla cu moaște, dau acatist și sunt miruiți de preot. Apoi, fiecare credincios se îndreaptă spre candela aprinsă de lângă icoana Sfântului, de unde ia ulei și se unge cu el pe frunte și în locurile unde boala s-a cuibărit. Minunile, spun cei veniți să ceară ajutor Sfântului Nectarie, sunt la tot pasul.
Dorințele lor arzătoare se împlinesc, iar credincioșii revin la mănăstire să-i mulțumească Sfântului Nectarie, pentru că i-a vindecat de boli trupești și sufletești. Este un lucru dovedit, Sfântul Nectarie tămăduiește afecțiuni grave, numeroase cazuri de cancer, boală de care el însuși a suferit. Pentru cine a citit monografia Sfântului Nectarie, acest lucru nu mai este o noutate, pentru că Sfântul a vindecat de cumplita boală numeroși bolnavi de cancer. O bună parte dintre cazurile vindecate sunt relatate în cărțile dedicate Sfântului Vindecător, iar alte întâmplări miraculoase, povestite chiar de bolnavii care s-au vindecat cu ajutorul Sfântului Nectarie, se pregătesc pentru tipar.
Pelerinii învață la Mănăstirea Radu Vodă lecții de Sacroterapie, adică terapie prin credință, care utilizează doar trei „medicamente”: credința, rugăciunea și postul.
Sfântul Nectarie s-a născut în nordul Greciei, în Silivria, la 1 octombrie 1846. Încă din timpul vieții făcea minuni și tămăduia, iar după moartea sa a fost canonizat. Moaștele Sfântului se găsesc la Mănăstirea Sfânta Treime pe care a întemeiat-o în Eghina. În România, părticele din moaștele Sfântului se mai găsesc la Mănăstirea Putna, în racla din altar, la Biserica Sfântul Ierarh Nectarie din Iași și la alte câteva biserici și mănăstiri.

Sfântul Nectarie este prăznuit în data de 9 noiembrie.

Imagine similară

 

Sursa: ortodoxia 
Categorii

loading...
error: Content is protected !!