Stiri

Podul lui Moise – Halsteren, Olanda. Un pod invizibil, inedit, o realizare remarcabila

 

 

 

 

Olanda, superba tara a lalelelor, digurilor si morilor de vant, are un sfert din teritoriul ei sub nivelul marii cu altitudine medie. De fapt, Olanda are cea mai joasa altitudine din lume, fapt care a dus implicit la impresionante solutii ingineresti in lupta lor permanenta cu apa.

In 2011 autoritatile locale au decis sa aranjeze imprejurimile satului, concentrandu-si atentia asupra ruinelor fostului fort de aparare pe care isi doreau sa il exploateze din punct de vedere turistic. Au adancit canalul si au construit un pod care sa permita accesul catre el. Au organizat o licitatie, iar arhitectii al caror proiect a fost declarat castigator au oferit o solutie originala care se incadra perfect in ideea unui canal care in sitorie avea rol de aparare si au proiectat un pod scufundat.

Considerat o realizare tehnica de exceptie, Podul lui Moise se incadreaza perfect mediului ambiant, dand plus valoare monumentului istoric Fort-de-Ruwer catre care asigura accesul. Fortareata era legata de tarmul de peste apa prin “podul de apa” care a fost renovat de inginerii olandezi. Acestia au decis sa pastreze forma originala a acestuia, renuntand la ideea de a construi unul nou peste lac. Camuflarea lui si aparenta sa inaccesibilitate induce ideea de protectie si aparare a vestigiului militar. Constructia este realizata din lemn si hidroizolata cu folie. El are aspectului unui sant si se incadreaza perfect in mediul ambiant.

Cine se apropie de fort va ramane surprins atunci cand va da cu ochii de pod, caci acesta ii apare ca o pauza in apa, Zidurile sale inclinate au culoarea pamantului si coboara adanc in apa. de pat, peretii sunt captusiti cu panouri de lemn pe peretii laterali, astfel incat turistii sunt obligati sa urce si sa coboare seturile de scari  pozitionate la capetele sale, si dupa ce face o plimbare pe puntea podului ce traverseaza apa care se intinde intre cele doua laterale pana la nivelul ochilor.Podul lui Moise ofera vizitatorului oportunitatea unica de a trece prin apele despartite si a vizita cetatea istorica. Podul se afla pur si simplu ingropat in apa care o traverseaza, iar expunerea prelungita la umiditate ai crede ca ii intretine o vulnerabilitate maxima.De fapt, esenta lemnului de Accoya este un lemn durabil, de esenta tare, care a fost in prealalbil tratat cu produse non-toxice si anti-fungice de acoperire, crescandu-si durabilitatea si elasticitatea si fiind materialul ideal pentru constructiile in apa. Vazut de departe, ai strania senzatie ca trecatorii chiar merg prin apa. Canalul este prevazut cu scurgeri in cazul cresterii nivelului apei in urma ploilor, astfel incat podul nu este niciodata inundat. Firma care l-a proiectat a primit premiul pentru excelenta in design in anul 2011. Eu cred ca a meritat.

Sursa: Ploaia de cuvinte




Categorii