Remedii naturiste

Propolisul întărește imunitatea și tratează afecțiunile respiratorii, urinare sau digestive

 

 

Propolisul întărește imunitatea și tratează afecțiunile respiratorii, urinare sau digestive

 

Propolisul este unul din remediile preferate ale multor familii. Este folosit cu precădere în anotimpul rece, când se înmulțesc virusurile și răcelile.

Așa cum albinele îl utilizează pentru a-și proteja stupul de bacterii și alte microorganisme dăunătoare pe perioada iernii, așa și oamenii îl folosesc pentru a-și întări imunitatea și a preveni sau trata afecțiunile respiratorii.

Calitățile biologice și farmacologice ale propolisului sunt cunoscute de secole. Este folosit în medicina complementară pentru proprietățile sale antibacteriene, antiseptice, antiinflamatoare și anestezice. Studiile au arătat că acest produs apicol are și activități citotoxice, antidepresive și protectoare împotriva daunelor hepatice.

Polifenolii pe care îi conține au demonstrat proprietăți imunomodulatoare, chimiopreventive și antitumorale.

INDICAȚII TERAPEUTICE

Propolisul este atât de eficient în afecțiunile respiratorii și infecții cu diferiți patogeni datorită acțiunii sale antimicrobiene, antimicotice, antivirale, antibiotice, antiseptice, antiinflamatoare, cicatrizante și imunoregulatoare.

Poate fi utilizat în următoarele afecțiuni:

  • – afecțiuni respiratorii inferioare și superioare
  • – dureri în gât
  • – amigdalită
  • – faringită
  • – laringită
  • – traheită
  • – orofaringită
  • – afte bucale
  • – gingivită
  • – stomatită
  • – microleziuni ale mucoaselor

MODURI DE UTILIZARE

Există o paletă largă de produse pe bază de propolis din care putem alege: tinctură, extract, sirop, esență, bomboane.

Propolis brut

Propolisul brut, sau propolisul crud, este cea mai eficientă formă de administrare pentru afecțiuni orale și respiratorii. Se consumă în cantități mici, maxim 3 g pe zi, timp de 1 săptămână. Bucățica de propolis brut se suge și se așteaptă până se dizolvă complet, circa 30 de minute. Nu se mestecă, pentru că se lipește de dinți.

Propolis spray

Spray-urile cu extract hidroalcoolic de propolis sunt indicate în afecțiunile tractului respirator superior sau inferior.

Se pulverizează direct în nas sau în gât. Pentru a avea efect, este recomandat să nu se mai consume nimic după administrare, cel puțin o oră.

Tinctură de propolis

Este considerată cea mai bună variantă de administrare, și totodată cea mai des folosită. Se consumă câte 30 de picături, de 3 ori pe zi. Tinctura se poate dilua cu miere, apă simplă sau ceai călduț (nu fierbinte). De asemenea, se poate pune pe pâine. Se folosește pentru orice simptom de răceală și gripă.

Se poate folosi și sub formă de gargară, ca apă de gură (10-15 picături de tinctură de propolis cu 1 pahar de apă) sau la tamponarea leziunilor din cavitatea bucală.

Extract uscat de propolis

Acest produs este recomandat mai ales copiilor. Se poate găsi în farmacii și magazinele naturiste sub formă de tablete sau granule. Pot fi folosite în afecțiunile respiratorii, urinare sau digestive.

Propolis cu miere

Pentru calmarea durerilor și usturimilor în gât, se poate folosi tinctură de propolis cu miere. O linguriță de tinctură se dizolvă într-o lingură de miere. Ajută totodată la dezinfectarea cavității orale și a gâtului.

 Sursa




Categorii