Desert Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Prajitura ” Fulg de nea ” , excelenta pentru o zi de iarna !

 

 

 

 

Ingrediente:

oua 3

ulei 10 linguri

lapte 10 linguri

zahar 5 linguri

bicarbonat 1 lingurita

faina 400 g

zahar 300 g

faina 100 g

lapte 500 ml

unt 300 g

oua 4

ciocolata 100 g

lapte lapt 2-3 lingurite

 

Mod de preparare:

Prepararea foilor:

Punem intr-un vas trei oua, iar peste acestea se adauga zece linguri de lapte, zece linguri de ulei si cinci linguri de zahar. Punem si o lingurita de amoniac stins, dar nu inainte de a amesteca cele puse inainte. Se stinge bicarbonatul cu zeama de lamaie si se amesteca pana se dizolva.

Este nevoie de 300g de faina pe care o presaram in ploaie si amestecam pana cand se intareste si o putem framanta cu mana. Se pune faina cat este nevoie pentru ca aluatul sa fie suficient de tare pentru ca sa poata fi intins.

Aluatul se imparte in patru parti, iar pe blatul bucatariei presaram putina faina pentru a nu se lipi cand incepem sa intindem. Se intinde fiecare bucata cu sucitorul ( se poate si cu sticla) pana cand obtinem forma care sa ne intre in dosul tavii.

Se presara faina mereu cand intoarcem forma in timp ce o intindem pentru a nu se lipii. Inainte de a pune forma in tava , se pune hartie de copt pe dosul tavii in care coacem fiecare din ce le patru foi . Timp alocat pentru fiecare foaie este de 15 minute la foc mediu( 180 grade C).

Prepararea cremei caramel:

Este nevoie de un alt vas in care punem o jumatate de litru de lapte, iar peste acesta patru oua si 100 g faina sau amidon , dupa care amestecam bine pentru a nu ramane cocoloase.

Intr-o cratita se pune 300 g de zahar si il tinem la foc pana cand se topeste, avand grija sa nu il ardem. Dupa ce zaharul s-a caramelizat se adauga amestecul de lapte , oua si faina si se lasa la fiert pana cand se ingroasa.

Este nevoie de 10- 15 minute ca sa se ingroase crema, timp in care trebuie sa amestecam pentru a nu se lipi de fundul cratitei.

Cand observam ajungerea cremei la consistenta dorita, o luam de pe foc si o lasam la racit. Dupa ce s-a racit se adauga un pachet de unt aflat la temperatura camerei si nu de la frigider. Trebuie amestecat pana cand untul se dizolva.

Ansamblarea prajiturii:

Prima foaie o asezam intr-o tava , peste care se toarna o parte din crema caramel , impartite bine pentru a ajunge la cele trei straturi. Crema se intinde bine, iar peste aceasta se pune ce de-a doua foaie si punem si peste aceasta crema.

Apoi punemncea de-a treia foaie, adaugam restul de crema si terminam cu cea de-a patra foaie. Cu ajutorul mainilor presam prajitura si punem apoi o greutate deasupra pe care o lasam sa stea vreme de cateva ore. Se preseaza pentru ca foile sa traga umezeala din crema. La final o glazuram cu ciocolata.

 

 

Pofta buna ! 

 

Sursa: Savour.ro




Categorii