Remedii naturiste

Rinita alergică! Simptomele,cauze si tratamente

 

 

 

 

Rinita alergică este inflamația mucoasei nazale, cauzată de un alergen, cum ar fi: polenul, praful, mucegaiul sau părul de animale.

Rinita alergică provoacă adesea simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi: strănuturi, mâncărime şi un nas înfundat sau rinoree. De obicei, aceste simptome încep imediat după ce aţi fost expus la un alergen.

Unii oameni suferă de rinită alergică doar pentru câteva luni, pentru că ei sunt sensibili la alergenii de sezon precum polenul florilor. Alte persoane suferă de rinită alergică tot timpul anului.

Care sunt cauzele rinitei alergice?

Rinita alergică apare atunci când sistemului imunitar reacţionează la un alergen ca şi cum acesta ar fi dăunător. Sistemul imunitar este apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor și a bolilor.

Dacă sistemul imunitar este sensibil, el va ataca alergenii în același mod în care atacă virusurile și infecțiile.

Alergenii cunoscuţi includ: polenul (acest tip de rinită alergică este cunoscut sub numele de febra fânului), acarienii și anumite animale.

Diagnosticarea rinitei alergice

Rinita alergică este simplu de diagnosticat, iar diagnosticul se bazează pe simptomele dumneavoastră.

Medicul de familie vă poate examina interiorul nasului pentru umflaturi cărnoase cunoscute sub numele de polipi nazali, care pot fi cauzaţi de rinita alergică. Dacă cauza exactă a rinitei alergice este incertă, vi se pot face teste de alergie.

Tratarea rinitei alergice

De obicei, rinita alergică nu este o afecţiune gravă, dar poate provoca iritaţii și vă poate afecta calitatea vieții. Identificarea alergenului și evitarea acestuia este primul pas înspre tratarea afecţiunii, dar acest lucru nu este întotdeauna ușor.

Dacă simptomele sunt uşoare, veţi putea să le trataţi de unul singur:

– luând medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală, cum ar fi antihistaminice non-sedative şi decongestionante pentru a ajuta la ameliorarea congestiei și rinoreei.

– dus nazal – clătirea regulată a pasajelor nazale cu soluţii saline, pentru a elimina iritanţii din nas.

Consultaţi-vă medicul de familie dacă simptomele vă afectează calitatea vieții. El vă poate prescrie medicamente mai puternice, cum ar fi un spray nazal care conține corticosteroizi.

Complicaţiile

Infecţia sinusurilor (sinuzita) este o complicaţie frecventă a rinitei. Fluidul care se acumulează în sinusuri se scurge, dar, dacă nu se poate scurge din cauza excesului de mucus sau a polipilor nazali, se poate infecta cu bacterii.

Simptomele rinitei alergice

Rinita alergică provoacă adesea simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi strănuturi, mâncărime şi un nas înfundat sau rinoree. Aceste simptome apar, de obicei, la scurt timp după expunerea la un alergen.

Unii oameni au rinită alergică numai câteva luni, pentru că alergenii la care ei sunt sensibili (polenul, spre exemplu) sunt produşi numai în anumite perioade ale anului. Alte persoane au această afecţiune pe tot parcursul anului, pentru că ei sunt sensibili la alergenii non-sezonieri, cum ar fi blana animalelor.

Cele mai multe persoane cu rinită alergică au simptome uşoare, care pot fi tratate cu ușurință și în mod eficient. Cu toate acestea, pentru unii, simptomele pot fi severe și persistente, cauzând probleme de somn şi interferând cu viaţa de zi cu zi.

   Cauzele rinitei alergice

Rinita alergică este cauzată de o reacție alergică la un alergen, cum ar fi polenul, praful și anumite animale.

Sistem imunitar suprasensibil

În cazurile de rinită alergică, sistemul imunitar reacționează la un alergen ca şi cum acesta ar fi dăunător. Sistemul imunitar este apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor și a bolilor. Dacă sistemul imunitar este sensibil, el va reacționa la alergeni producând anticorpi care vor lupta cu aceşti alergeni. Anticorpii sunt proteinele speciale din sânge, care sunt produse, de obicei, pentru a lupta împotriva virusurilor şi a infecţiilor.

Reacțiile alergice nu apar prima dată când intraţi în contact cu un alergen. Sistemul imunitar trebuie să-l recunoască și să-l “memoreze” înainte de a produce anticorpi pentru a lupta cu el. Acest proces este cunoscut sub numele de sensibilizare.

După ce aţi dezvoltat sensibilitate la un alergen, ori de câte ori interiorul nasului și al gâtului va intra în contact cu el, acesta va fi detectat de anticorpii numiţi imunoglobuline E (IgE).

Acest lucru determină celulele să elibereze câteva substanțe chimice (inclusiv histamina), care provoacă simptomele rinitei alergice, cum ar fi:

– umflarea membranei mucusului (stratul interiorul nasului) – care blochează căile respiratorii și provoacă congestie;

– producția de mucus în exces – care apare ca rezultat al umflării și provoacă strănuturi și rinoree.

Alergenii comuni

Rinita alergică este declanșată de faptul că inspiraţi particule mici de alergeni. Aeroalergenii care cauzează cel mai des rinită sunt descrişi mai jos.

Acarienii din praf

Acarienii din praf sunt insecte mici care se hrănesc cu piele umană moartă. Ei pot fi găsiţi în saltele, în covoare, în mobilierul tapiţat, în perne şi în paturi.

Rinita nu este cauzată de acarieni în sine, ci de un produs chimic găsit în excremente lor. Acarienii sunt prezenţi pe tot parcursul anului, deși numărul lor tinde să crească în timpul iernii.

Polenul

Particulele mici de polen, produse de copaci şi flori, pot provoca o rinită alergică. Cei mai mulți copaci polenizează la începutul sau la mijlocul primăverii. Florile polenizează la sfârșitul primăverii și la începutul verii.

Animalele

Mulți oameni sunt alergici la animale. Nu blana animalelor este cea care provoacă reacţii alergice, ci pielea moartă, urina și saliva animalelor. Câinii şi pisicile sunt adesea de vină, dar unii oameni sunt alergici şi la cabaline, bovine sau iepuri şi rozătoare.

Alergenii de la locul de muncă

Unii oameni sunt afectaţi de alergenii găsiţi la locul de muncă, cum ar fi: praful de lemn, praful de făină sau latexul.

Grupurile de risc

Nu se ştie exact de ce unii oameni devin hipersensibili la alergeni. Totuşi, unii oameni au mai multe şanse de a dezvolta o alergie, pentru că este ereditară. Dacă acesta este cazul, aveţi atopie. Oamenii care sunt atopici au mai multe şanse de a dezvolta alergii, pentru că ei produc mai mulţi anticorpi IgE decât alte persoane.

Şi factorii de mediu par să joace un rol. Studiile au arătat că unele lucruri pot creşte şansa unui copil de a dezvolta alergii. Acestea includ:

– creşterea într-o casă în care se fumează;

– expunerea la praf;

– expunerea la animale de companie;

– folosirea antibioticelor.

Diagnosticarea rinitei alergice

Medicul de familie ar trebui să poată diagnostica rinita alergică în baza simptomelor și cercetând istoricul medical. Veți fi întrebat dacă recunoaşteţi declanşatorii care par a provoca o reacție și dacă se întâmplă într-un loc sau într-un moment anume.

Medicul vă poate examina interiorul nasului pentru a verifica dacă aveţi polipi nazali. Polipii nazali sunt umflaturi cărnoase care se dezvoltă în mucoasa nasului sau a sinusurilor (mici cavităţi în interiorul nasului). Ele pot fi cauzate de inflamația care apare ca un rezultat al rinitei alergice.

Rinita alergică este confirmată, de obicei, atunci când începe un tratament medical. Dacă ați răspund bine la antihistaminice, este aproape sigur că simptomele sunt cauzate de o alergie.

Dacă cauza exactă a rinitei alergice este incertă, vi se pot face teste de alergie.

Teste de alergie

Cele două teste principale de alergie sunt:

– Testul prick – alergenul este pus pe braț, iar suprafața pielii este înțepată cu un ac. Acest lucru determină alergenul să intre în contact cu sistemul imunitar. Dacă sunteți alergic la substanță, va apărea o pată mică care provoacă mâncărime.

– Analize de sânge – pentru a verifica imunoglobulina E (IgE) din sânge. Sistemul imunitar produce acest anticorp ca reacţie la un alergen suspectat.

Tratarea rinitei alergice

Dacă rinita alergică este ușoară, vă puteţi trata simptomele chiar dumneavoastră:

– cu medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală – precum antihistaminicele şi decongestionantele non-sedative, pentru a reduce congestia și nasul înfundat;

– evitând alergenul care declanşează afecţiunea;

– folosind duşuri nazale – clătiţi cu regularitate pasajele nazale cu soluţii saline pentru a menține nasul lipsit de iritanţi.

Ar trebui să mergeţi la medicul dumneavoastră de familie dacă simptomele sunt mai severe sau dacă vă afectează calitatea vieții. Opţiunile de tratament sunt descrise mai jos.

Tratamente suplimentare

Dacă rinita alergică nu răspunde la tratament, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament în paralel. El vă poate sugera să:

– creşteţi doza de corticosteroizi;

– folosiţi un tratament pe termen scurt cu spray nazal decongestionant, în combinaţie cu alte medicamente;

– combinaţi tabletele antihistaminice cu sprayurile nazale cu corticosteroizi și, eventual, cu decongestionante;

– folosiţi un spray nazal care conține un medicament numit ipratropium, ceea ce va contribui la reducerea secreției nazale excesive.

Dacă nu răspundeţi la aceste tratamente, veţi fi trimis la un specialist pentru evaluare și tratament.

Complicaţiile rinitei alergice

Polipii nazali şi sinuzita sunt cele două complicații principale ale rinitei alergice.

Polipii nazali

Polipii nazali sunt umflaturi cărnoase care se dezvoltă în mucoasa nasului sau a sinusurilor (mici cavităţi din interiorul nasului). Ei apar atunci când membranele nazale devin inflamate şi umflate și, uneori, sunt cauzate de rinită.

Un polip nazal arată ca o lacrimă când se dezvoltă și ca un strugure pe ciorchine când este pe deplin dezvoltat. Ei pot varia în dimensiune și pot fi galbeni, gri sau roz. Ei se pot dezvolta în grupuri şi, de obicei, afectează ambele nări.

Dacă polipii nazali cresc suficient de mari sau dacă cresc în grupuri, ei pot:

– interfera cu respirația;

– reduce simţul mirosului;

– bloca sinusurile, rezultând în sinuzită.

Polipii mici pot fi micşoraţi cu ajutorul spray-urilor nazale cu corticosteroizi, pentru a nu provoca obstrucţii în nas. Polipii mari pot fi îndepărtaţi chirurgical.

Sinuzita

Sinuzita este o complicaţie frecventă a rinitei. Dacă sinusurile se umplu cu mucus, lichidul se va scurge. Totuşi, dacă lichidul nu se poate scurge – de exemplu, ca urmare a unui blocaj – se poate infecta cu bacterii.

Sinuzita este o problemă comună pentru persoanele cu rinită, deoarece o acumulare în exces de mucus sau polipi nazali poate opri drenarea corespunzătoare a sinusurilor.

Simptomele comune ale sinuzitei includ:

– durere şi sensibilitate în sinusurile infectate – este posibil să aveți o durer

e pulsatilă în sinusuri și dureri de dinți sau dureri la nivelul maxilarului când mâncaţi;

– un nas înfundat sau rinoree – nasul poate produce un mucus verzui sau gălbui. Dacă nasul devine blocat cu mucus, orice durere și sensibilitate în zona afectată poate fi înrăutăţită;

– temperatură ridicată – peste 38C.

Simptomele sinuzitei pot fi ameliorate cu ajutorul analgezicelor, cum ar fi paracetamol, ibuprofenul sau aspirina. Ele vor ameliora durerea de cap, temperatura ridicată și orice durere sau sensibilitate din jurul zonei infectate.

Copiii sub 16 ani nu ar trebui să ia aspirină. Ibuprofenul nu este recomandat pentru persoanele cu astm, sau pentru cei care au (sau au avut) boli de stomac, cum ar fi ulcerul peptic. Consultaţi-vă medicul de familie dacă nu sunteți sigur că ibuprofenul este potrivit pentru dvs.

Antibioticele pot fi recomandate dacă se dezvoltă o infecţie secundară în sinusuri. Dacă sinuzita rămâne o problemă pe termen lung (sinuzită cronică), aţi putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți drenarea sinusurilor.

Prevenirea rinitei alergice

Cel mai bun mod de a preveni o reacție alergică este de a evita alergenul care o provoacă. Totuşi, acest lucru nu este întotdeauna ușor. Alergenii precum particulele de praf pot fi greu de văzut și există chiar şi în cea mai curată casă. Uneori poate fi dificil să evitaţi intrarea în contact cu animalele de companie, în special dacă ele aparțin prietenilor sau familiei.

În continuare vă oferim câteva sfaturi pentru a vă ajuta să evitaţi cei mai comuni alergeni.

Acarienii din praful de casă

Acarienii sunt una dintre cele mai mari cauze ale alergiilor. Ei sunt insecte microscopice care trăiesc în praful din casă. Puteţi reduce numărul de acarieni din casă făcând următoarele:

– Optaţi pentru linoleum în loc de covor.

– Cumpăraţi jaluzele care pot fi ușor de curățat.

– Curăţaţi pernele, jucăriile moi, perdelele și mobilierul tapițat în mod regulat – puteţi să le spălaţi sau să le aspiraţi.

– Folosiţi perne sintetice și pilote acrilice în loc de pături de lână sau de perne cu pene.

– Folosiţi un aspirator echipat cu un filtru de înaltă eficiență (HEPA), deoarece poate îndepărta mai mult praf decât aspiratoarele obișnuite.

– Folosiți o cârpă umedă şi curată pentru a șterge suprafețele, deoarece praful poate răspândi alergenii.

Animalele de companie

Nu blana animalului de companie produce o reacție alergică, ci expunerea la pielea moartă, la saliva sau la urina lor.

– ţineţi animalele de companie afară cât mai mult posibil sau lăsaţi-le să stea doar într-o singură cameră, de preferat una fără covor;

– nu lăsaţi animale de companie să stea în dormitoare;

– spălaţi animalele de companie cel puțin o dată la două săptămâni;

– periaţi câinii afară.

Polenul

Cei mai mulți oameni sunt afectaţi în timpul primăverii, deoarece atunci polenizează cei mai mulți copaci și plante. Pentru a evita expunerea la polen:

– purtați ochelari de soare curbaţi, pentru a vă proteja ochii de polen;

– închideţi ușile și ferestrele dimineaţa și seara, pentru că există mai mult polen în aer;

– spălaţi-vă pe păr și schimbaţi-vă hainele după ce veniţi de afară;

– evitați zone ierboase, cum ar fi parcurile și terenurile;

– dacă aveți gazon, rugaţi pe cineva să-l taie pentru dvs.

Sursa: Blog – CaliVita




Categorii