Bauturi

Ceai digestiv – Rețetă pentru balonare, gaze, dureri de stomac

 

 

Ceai digestiv – Rețetă pentru balonare, gaze, dureri de stomac

 

 

Rețeta de ceai digestiv de mai jos este   recomandată de naturopatul Lauren Glucina  , este o formulă veche practică în medicina indiană Ayurveda antică.

Ceaiul se numește CCF, denumire care provine de la numele celor trei ingrediente din compoziție: coriandru, chimion și fenicul. Aceste trei plante aromatice sunt cunoscute pentru efectele lor calmante asupra stomacului.

Dacă ați mâncat prea mult și acest stomacul umflat, puteți apela cu încredere la ceai: este util în gaza, balonare, disconfort și durere stomacală.

Se prepară din semințe plantelor menționate, care se pot procura de la magazinele naturiste sau de la raioanele cu condimente.

Iată ingredientele necesare și modul de preparare:
  • 30 g semințe de coriandru
  • 20 g semințe de fenicul
  • 30 g semințe de chimion

Se amestecă semințele și se folosește 1 linguriță într-o cană cu apă clocotită. Se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de 5 minute.

Notă:   cu cât durează mai mult infuzărea, cu atât va fi mai puternic ceaiul.

Se strecoară și se consumă cald în timpul iernii și primii în timpul verii. Pentru un gust mai dulce, se poate folosi mai mult fenicul.

Efect și beneficii

Toate cele trei plante au proprietăți digestive și carminative. Chimionul   ajutor la scăderea în greutate, la scăderea circumferinței taliei și a grăsimii corporale la persoanele obeze sau supraponderale.

Aceste efecte au fost semnalate în cadrul unui studiu în care participanții au consumat câte 3 grame de pudră de chimion pe zi, timp de 3 luni. Același studiu a demonstrat și faptul că această doză de chimion reduce colesterolul total, trigliceridele și colesterolul LDL.

Semințele de fenicul   au capacitatea de a stimula digestia și de a ajuta la eliminarea gazelor. De asemenea, au efecte antimicrobiene și antiinflamatoare și pot ajuta la înlăturarea bacteriilor care sunt responsabili de deranjamentele stomacale sau de intoxicarea alimentară cu gaze.

Semințele de coriandru  , ca și cele de chimion, ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și conțin antioxidanți cu proprietăți imunostimulatoare, antiinflamatoare, anticancerigene și neuroprotectoare.

De asemenea, coriandrul poate reduce și factorii de risc al bolilor cardiovasculare: nivelurile crescute ale tensiunii arteriale și ale colesterolului.

Are efecte diuretice, la fel ca pătrunjelul și ajută la eliminarea excesului de sodiu și de apă din corp, astfel contribuind la scăderea tensiunii arteriale.

Semințele de coriandru accelerează deci digestia, pot preveni infecții alimentare ( ex. Salmonella ) și reduc simptomele colunului iritabil ( disconfort și balonare ).

Indicații terapeutice
  • Flatulență
  • Balonare
  • Inapetență
  • Greață
  • Vărsături
  • Dureri abdominale
  • Flatulență

Practica medicinei Ayurveda folosesc formula pentru aceasta stimulare digestiva si pentru a crea absorbtia nutrienilor, insa beneficiul acestor trei condimente merge mai departe de sistemul digestiv.

Pe lângă faptul că atenuează disconfortul stomacal, acest lucru este și un detoxifiant blând pentru organism. Stimulează lactația și fluxul limfatic, combaterea inflamației și ajutărea și la controlul nivelului de glucoză.

Alte plante  care pot ajuta la calmarea stomacului: ghimbir, roiniță, mentă, gălbenele, mușțel.

 

 Sursa




Categorii