Placinte si Rulade

Tarta cu branza de vaci si mere caramelizate

 

 

 

 

Ingrediente:

pentru aluat:

• 200g faina
• 80g unt rece
• 80g zahar
• 1 praf de sare
• 1 lingura de esenta de vanilie
• cateva linguri de apa rece
• gris

pentru umplutura de branza:

• 500g branza proaspata de vaci, bine stoarsa de zer
• 2 oua intregi
• 6-7 linguri de zahar (cat de dulce va place)
• 100 de ml. de lapte
• 3 linguri de amidon
• 2 linguri de esenta de vanilie
• 2 1 lingurita de scortisoara

 pentru garnitura de mere caramelizate:

• 4 mere
• 6 linguri de zahar
• 40g unt
• 1 lingurita de scortisoara

 

Mod de preparare:

Faina o punem intr-un bol, o amestecam cu praful de sare si cu zaharul, adaugam untul foarte rece care se faramiteaza (cu furculita, de exemplu) in faina pana cand amestecul are un aspect asemanator cu nisipul cu granulatie mai mare.

Adaugam 1 lingura de esenta de vanilie si atata apa foarte rece cat e nevoie ca sa se lege aluatul, framantand rapid, fara a insista (ingredientele trebuie sa se adune intr-o bila de aluat, nu trebuie sa se omogenizeze prea tare).
Punem aluatul in folie si il dam la frigider pentru cel putin 15-20 de minute.

Aprindem cuptorul si il fixam la 180 de grade Celsius.

Intre timp, pregatim umplutura de branza Punem intr-un bol branza alaturi de celelalte ingrediente pentru umplutura (ouale, zaharul, amidonul, vanilia, scortisoara, laptele)(eu nu am avut decat 2 linguri de amidon si am completat cu 2 linguri de gris), neaparat tinand cont ca daca branza folosita e mai umeda, cu un continut mai mare de zer, sa diminuati cantitatea de lapte. Omogenizam compozitia, eu am folosit blenderul si a mers foarte repede, obtinand o crema fina si fluida (se poate da si prin sita, dar e mai migalos).
Intindem cu sucitorul aluatul pe planul de lucru presarat cu faina apoi il punem intr-o forma cu inel detasabil, acoperind fundul formei si formand si o bordura de cca. 3-4 cm. inaltime. Presaram putin gris deasupra aluatului.
Turnam crema de branza in forma.
Coacem in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, aproximativ 40 de minute, pana ce compozita devine aurie si este bine facuta si la mijloc (eventual, se acopera cu o coala de hartie de copt daca are tendinta sa se arda deasupra).

Pune prajitura intr-un loc racoros si o lasam sa se raceasca pana la temperatura camerei. Scoatem inelul detasabil si punem prajitura pe platoul pe care se va servi.
Curatam merele pastrand coaja, dar indepartand casuta semintelor, apoi le taiem in felii groase de aproximativ 5 mm., cat mai egale. Caramelizam zaharul intr-o cratita larga.

Adaugam merele si untul si amestecam usor, ca sa se imbrace in caramel, dar cu grija sa nu se sfarame feliile de mar.
In scurt timp, se va forma un sirop in care merele vor incepe sa fiarba si se vor inmuia foarte repede. Tragem cratita de pe foc si aseazam feliile de mere pe suprafata prajiturii.
Siropul ramas il punem inapoi pe foc, adaugam scortisoara si il lasam sa clocoteasca amestecand continuu, pana se mai ingroasa (1-2 minute maximum). Turnam deasupra prajiturii acest sirop si se poate servi.
Va recomand cu drag aceasta reteta. La mine a avut foarte mare succes.

 

Pofta buna! 

 

Sursa: scn Cuisine




Categorii