Torturi

TORT TIRAMISù, reteta originala

 

 

 

 

Ingrediente:

mascarpone – 500 gr
oua – 6 buc.
zahar – 120 gr
biscuiti savoiardi (piscoturi) – 400 gr
cafea espresso – 3-4 cescute
sare
cacao (optional)

 

Mod de preparare:

 

In primul rand facem cafeaua si o lasam sa se raceasca. Dividem albusurile de galbenusuri, punandu-le in boluri diferite (alegem un bol mai mare pentru albusuri – aici vom face crema).

Batem galbenusurile cu 60 gr de zahar, adaugam mascarponele si omogenizam. Acum batem albusurile cu putintica sare, iar dupa 2-3 minute adaugam treptat 60 gr de zahar si continuam sa batem pana cand obtinem o spuma pufoasa. Dupa care turnam peste albusuri crema din galbenusuri si amestecam foarte atent cu o lingura de jos in sus.

Acum ne trebuie un recipient care va contine tortul nostru. Acesta poate fi un vas dreptunghiular de sticla sau porcelana (tortul va fi servit direct in el) – asa o cere traditia. Dar, vazand ca traim in epoca cand putem sa ne „jucam” cu ingredientele in timpul gatitului, de ce nu am putea-o face si cu formele. Va spun cum am facut eu: am luat un container rotund de plastic, l-am captusit cu pelicula alimentara care acopera bordurile si am lasat si ceva rezerva. Mai departe procedura inchegarii tortului este la fel pentru orice tip de forma am ales.
Punem pe fundul vasului un strat de biscuiti savoiardi (piscoturi) inmuiati in cafea si il acoperim cu crema. Acum aranjam al doilea strat, dispunand biscuitii perpendicular celor din primul strat. Continuam pana la consumarea tuturor ingredientelor.

Daca am folosit prima varianta de recipient – il acoperim cu pelicula si il punem in frigider pentru 6 ore.

In cazul containerului pe post de recipient –  lasam deoparte cateva linguri de crema; impreunam laturile peliculei, acoperind tortul (vezi imaginea de mai sus) si deasemenea il punem  in frigider. Peste 6 ore luam containerul, dezvelim suprafata tortului de pelicula, acoperim cu un platou si cu o miscare rapida si precisa intoarcem cu susul in jos. Inlaturam pelicula si ungem suprafata tortului cu crema ramasa. Traditional tortul Tiramisù se presoara cu cacao amara. Eu am profitat de stagiunea capsunelor si i-am dat tortului un aspect mai…vesel.

 

Pofta buna!

 

Sursa :  blog cu sare si pipe




Categorii