Remedii naturiste

Venele varicoase: tratamente eficiente, naturiste

 

 

 

 

In general, venele varicoase nu pun nici un risc semnificativ de sanatate, desi ele ar putea fi deranjante si urate la vedere. Unele suplimente sau sfaturi practice pot ajuta la reducerea inflamatiei si alinarea durerilor.

Cauze

Circa jumatate dintre persoanele de varsta mijlocie au o forma oarecare de vene varicoase. Dieta saraca ( fibre putine si grasimi multe), lipsa de activitate fizica si obezitatea pot impovara venele, in timp ce femeile insarcinate sau care au dezechilibre hormonale sunt mult mai susceptibile la afectiune.

Alti factori de risc includ slabiciune genetica la vene sau la valvele acestora, boli de ficat, deficiente nutritive si sezut sau stat in picioare timp indelungat. Arterele aduc sangele de la inima catre diverse parti ale corpului, in timp ce venele duc sangele inapoi la inima. Spre deosebire de artere, venele nu pot depinde de actiunea de pompare a inimii pentru a transporta sangele. In loc de aceasta, miscarea sangelui prin vene este produsa de contractarea si relaxarea muschilor din jurul lor. Venele au valve care asigura ca sangele curge doar intr-o singura directie.

Cand aceste valve functioneaza defectuos, peretii venelor sunt slabiti sau exista o slaba circulatie, curgerea sangelui ar putea fi impiedicata. Aceasta cauzeaza acumularea sangelui in vene, slabirea lor si face ca ele sa se intinda si sa se umfle.

Venele varicoase apar de obicei la picioare – unde venele lucreaza constant impotriva gravitatiei – si la anus, unde ele sunt numite hemoroizi.

Tratament naturist

James Balch, doctor in medicina, si Mark Stengler, doctor in naturopatie, au recomandat aceste suplimente:

Afine – sporeste circulatia sangelui si ajuta la intarirea peretilor capilarelor.

Castane salbatice – intaresc peretii si valvele venelor, sporesc circulatia si alina umflaturile.

Ghimpele paduret(Ruscus aculeatus) – reduce inflamarea venelor.

Extract din seminte de stuguri – contine compusi care sporesc circulatia si imbunatatesc integritatea peretilor venelor.

Vitamina E – subtiaza sangele, favorizand fluxul sanguin si alinand inflamatia la vene.

Ginkgo biloba – utilizata frecvent pentru probleme circulatorii.

Vitamina C – imbunatateste sanatatea peretilor venelor.

Bromelaina – alina inflamatiile la vene si ar putea preveni cheagurile de sange.

Complexul bioflavonoid – unii flavonoizi, de exemplu hesperidina si rutinul, au fost gasiti ca fiind de ajutor la tratarea venelor varicoase. Ei imbunatatesc integritatea structurilor de suport ale venelor, ca si intregul sistem vascular. Ai mai putea consuma fructe rosiatic-albastrui, precum cirese, mure, afine, paducel, intrucat ele contin flavonoizi care imbunatatesc rezistenta si elasticitatea peretilor venelor. Extracte din aceste fructe sunt larg utilizate in Europa pentru a trata diferite tipuri de tulburari circulatorii, inclusiv vene varicoase.

Afinele, ghimpele paduret, bioflavonoizii si castanele salbatice au fost recomandate si de Michael Murray, doctor in naturopatie.

Aplicatii locale

Unguentele cu galbenele, sub forma cremelor si balsamurilor, pot fi aplicate local pe venele varicoase la partea inferioara a picioarelor(gambe) pentru a reduce aspectul umflat.

Dieta

O dieta bogata in fibre, cuprinzand cantitati bune de fructe si legume proaspete, cereale integrale, seminte si nuci, ar fi de mare ajutor. Hrisca contine rutin, care sporeste rezistenta capilarelor.

Ierburile si condimentele precum ardeiul cayenne, ghimbirul, usturoiul si ceapa ajuta la sporirea circulatiei si ar putea fi adaugate si ele in dieta.

 

Sursa: Televiziunea medicala




Categorii