Flori si gradina

Zațul de cafea – o soluție pentru grădina ta. Iată cum îl poți folosi!

 

 

 

 

Zațul de cafea poate avea mai multe întrebuințări în grădină, în cultura de legume, de plante aromatice sau de flori. Este foarte simplu de folosit și, dacă obișnuiți să beți câte o cafea în fiecare dimineață, aveți deja o sursă sigură de ”materie primă”. Puteți să vă interesați și la baruri sau restaurante din apropiere care de obicei aruncă zațul rămas după prepararea cafelei, așa că sunt șanse mari să fie deschiși să vi-l păstreze decât să îl arunce la gunoi.

 

Iată la ce puteți folosi zațul în grădină:

1.Zațul de cafea ca fertilizant
Cea mai cunoscută utilizare a zațului de cafea este ca fertilizant și este foarte ușor de folosit, putând fi pus direct în pământ, la baza plantelor. De reținut însă că deși zațul este o sursă ideală de azot, efectele sale nu se văd imediat, ci doar după o anumită perioadă în care zațul este descompus în mod natural. Această utilizare aduce însă și alte beneficii precum îmbunătățirea calității solului, a conținutului său organic, ajută la drenaj, sporește capacitatea de reținere a apei și aerisește substratul. Zațul de cafea este iubit și de către microorganisme și atrage râmele.
Dacă aveți rețineri privind efectul folosirii zațul de cafea asupra nivelului de aciditate din sol, trebuie să știți că odată opărit, el atinge un nivel neutru al PH-ului, așa că nu aveți nici un motiv de îngrijorare.

2.Zațul de cafea ca ”ingredient” în compost
În cantități mai mari, zațul de cafea poate fi adăugat în compost, chiar împreună cu filtrele de cafea, care se descompun și ele. Este, de altfel, cea mai practică metodă de a folosi resturile adunate de la cafeaua matinală. Ca și în cazul fertilizării, vorbim de o sursă de azot care va completa amestecul lăsat la compostat.

3.Zațul de cafea pentru mulcire
Este, desigur, o utilizare care necesită o cantitate mai mare de zaț de cafea.

4.Zațul de cafea pentru a alunga unii dăunători
Vorbim mai ales de melcii cu cochilie și limacșii despre care grădinarii cu experiență spun că nu se ”înțeleg” cu zațul de cafea și deci evită pământul unde acesta este presărat.

5.Zațul de cafea pentru a ține la distanță și pisicile
Pisicile care de obicei își fac nevoile între plantele din grădină sau doar iubesc să se tolănească printre ele, punându-le la pământ, vor fi alungate de mirosul zațului de cafea.

6. Zațul de cafea pentru vermicompost
Este o hrană iubită de către râme, așa că este un ingredient util la obținerea vermicompostului.

 

Sursa: Agrointel.ro




Categorii