Flori si gradina

Protejarea rosiilor împotriva manei cu sârmă şi monede de cupru. Cum poate un simplu fir de cupru să ne scutească de stropiri costisitoare!

 

 

 

 

Îngrijirea roșiilor este cu siguranță o mare provocare chiar și pentru cei mai iscusiți grădinari. Atunci când alegem să aplicăm o tehnologie bio provocările cresc cu siguranță extrem de mult iar rezultatul nu se lasă prea mult așteptat: fructe sănătoase, frumoase și mai ales gustoase.

Pentru cei care vor să evite tratamentele cu zeamă bordeleză există o alternativă interesantă și foarte ușor de pus în practică: perforarea tulpinei tomatei cu un fir de cupru sau cu o monedă din acest metal. Operațiunea se poate face însă doar când planta a ajuns la ”adolescenţă” (20 – 25 cm). Aceasta metodă îi scutește pe grădinari, în mare măsură, să folosească stropirile cu soluții, care conţin cupru, indiferent de natura lor.

Să  explicăm ce este cu acest fir de cupru. Acesta poate fi luat de la vechile cabluri telefonice sau alte surse în funcție de opțiunile fiecărui grădinar. Se desface sârma din învelişul său, se freacă bine cu glasspapier, ca să fie îndepărtat stratul protector, după care este secţionat în câte bucăţi este nevoie.

Loading...

Aşadar: cu  puţin înainte de transplantarea roşiilor la locul definitiv (sau după ce au atins o înălţime de 20 – 30cm) luăm atâtea bucăţele de sârmă de cupru cât ne sunt necesare adică în funcție de câte plante avem. Lungimea firului trebuie să fie de circa 3 – 4  cm şi o grosime a firului cam cât a unui ac de cusut mai grosuţ. Firul îl trecem, transversal, prin tulpina plantei la o înălțime de cel mult 3 cm (dupa unii chiar și 5 cm) de la bază, puţin mai jos de prima frunză adevărată.

“Mustățile” rămase se dau în jos, spre rădăcină, de-a lungul tulpinii şi nu împrejurul ei. Profilactic semănăm pe brazdă, sau printre plante, muştar alb sau crăiţe. Se  pare, ca fitoftorei nu-i place vecinătatea acestor plante şi nu va mai avea ce căuta la roşiile noastre! Rănile se refac repede de aceea această metodă este recomandată în detrimentul celei cu moneda de cupru are provoacă o rană mai mare.

Cum ajută acest truc roșiile?

Cuprul este un element, care intră în componenţa multor substanţe fito-sanitare indicate în lupta cu ciupercine de tot felul, dăunătoare, fireşte.

Cum funcţioneză?

Seva plantei ajunge la frunze dinspre rădăcini spre ultimul etaj al plantei  prin tulpină. Așadar seva întâlnește în ”drumul” ei firul de cupru iar trecând prin zona cu pricina, vrând-nevrând se produce o reacţie chimică între sevă şi cuprul din fir. Astfel, molecule de cupru ajung în sistemul circulator al tomatei. Moleculele de cupru îşi vor face treaba cum ştiu ele mai bine în colaborare cu celulele roşiei. Se  vor ”împrieteni” şi vor lupta umăr la umăr împotriva ciupercilor fitoftoroase şi nu numai. Şi, astfel, roşia primeşte din scutul cuprului în lupta cu ciupercile.

Alte trucuri

Semănăm printre plante de muştar alb sau crăiţe care vor proteja suplimentar roșiile! Se pare ca ciupercilor daunatoare nu le place vecinatatea acestor plante.

A stropit roșiile și castraveții cu acest amestec și nu au mai fost niciodată atacate de boală! Totul natural si foarte eficient

 

Surse: Agrointel
Categorii