Flori si gradina

Plante decorative. Crestere si ingrijire. Udarea si fertilizarea florilor, reguli si sfaturi utile

 

 

 

 

„Cat de des trebuie sa ud sau sa hranesc plantele mele de casa” este intrebarea pe care o pune foarte multa lume atunci cand se apuca de gradinaritul de interior. Raspunsul corect, „Depinde…” nu este un raspuns satisfacator, asa cum nu e nici „o data pe saptamana”. Totusi acesta este singurul sfat precis pe care il pot da atunci cand vine vorba de plantele de casa.

De exemplu, casa in timpul iernii poate fi uscata ca un desert. Daca asa stau lucrurile, plantele au mai multa nevoie de apa decat in timpul verii calde si umede. De asemenea, florile in ghivece mici au nevoie sa fie udate mai des decat cele in ghivece mari, pentru ca ghivecele mai mici se usuca mai repede. Dar, desi o planta care infloreste are nevoie de mai multa apa decat de obicei, in general, variatiile necesarului de apa nu sunt mari. Cu exceptia cactusului si a plantelor suculente, cele mai multe plante cresc mai bine in pamantul care este umed in mod constant – nu ud.

 

Imagine similară

 

Udarea florilor trebuie facuta de cate ori ti se pare ca pamantul de la suprafata este uscat, fie ca asta se intampla zilnic sau saptamanal. De asemenea, uda-le bine, pentru ca apa sa ajunga pana la fundul ghiveciului.

Daca uzi planta de sus, ai grija ca pe fundul ghiveciului sa pui cioburi, pietris sau alt material afanat, pentru o scurgere buna. Asta nu este necesar atunci cand uzi floarea de jos. Pentru asta, poti folosi un tampon (de preferat unul din fibra de sticla) pentru a absorbi apa din farfurioara, pastrand solul umed.

Fie ca uzi planta de sus sau pe jos, este bine ca ocazional sa ii faci un dus. Pune ghiveciul intr-o galeata sau in chiuveta de la bucatarie, astfel incat acesta sa stea pe jumatate in apa. Atunci cand pamantul de la suprafata s-a umezit, scoate ghiveciul din apa si lasa apa in exces sa se scurga. Apoi pune planta acolo unde o tii de obicei. (In acest timp, este o idee buna sa stropesti frunzele si sa le cureti de praf). In orice caz, nu lasa ghiveciul sa stea in apa mai mult de o ora. Prea multa apa un timp indelungat impiedica oxigenul sa ajunga la radacini; radacinile au nevoie de oxigen.

In cazul majoritatii plantelor (cu exceptia cactusului si a plantelor suculente) este aproape imposibil sa le „ineci” daca ai asigurat o scurgere corecta.

O greseala comuna facuta de gradinarii amatori este fertilizarea plantelor in exces. Un pic de hrana pentru plante tine foarte mult, iar prea mult ingrasamant poate arde radacinile si chiar ucide planta. Acest aspect este deosebit de important, deoarece diferitele marci de ingrasaminte de pe piata difera ca intensitate. Asa ca nu strica sa urmezi intocmai instructiunile de pe pachet.

Cantitatea de ingrasamant pe care o dai plantelor tale este influentata si de anotimp. In timp ce plantele mai mature beneficiaza de o hrana mai usoara la cateva saptamani, in timpul iernii este mai bine sa nu le mai hranesti, cu exceptia acelora care infloresc in aceasta perioada. Majoritatea plantelor decorative prin frunze, cultivate ca plante de casa, intra intr-o perioada de crestere redusa in timpul lunilor mai reci, si daca le pui ingrasamant le vei deregla obiceiurile naturale de crestere. Ar trebuie sa te feresti sa fertilizezi plantele noi, cumparate de la florarie. Acestea nu au nevoie de ingrasamant in primele sase saptamani de la cumparare – de fapt, hranirea acestor plante le poate dauna.

Ingrasamintele cumparate din comert au intotdeauna scris pe ambalaj proportiile de substante nutritive pe care le contin. Vei gasi azot, acid fosforic si carbonat de potasiu, in ordinea indicata de cifrele raportului.

In dorinta ta de a ajuta plantele sa se dezvolte, poti exagera cu fertilizarea lor. Nu este bine sa presupui ca oricarei plante care pare bolnava ii va face bine o doza de hrana de plante. Este mai probabil ca planta sa se imbolnaveasca din cauza ca nu are destula lumina, ca are prea multa sau prea putina apa, ca atmosfera este prea uscata, sau calitatea pamantului din ghiveci este slaba.

Daca planta sufera de foame, cel mai probabil este sa-i lipseasca azotul. Simptomele sunt ingalbenirea frunzelor tinere si cresterea slaba, firava.

Chiar daca simptomele imbolnavirii din cauza gazelor toxice, a lipsei sau abundentei apei sunt similare, atunci cand una din aceste cauze este vinovatul, vei descoperi ca frunzele din partea de jos se ingalbenesc, in timp ce in partea de sus, frunzele raman verzi.

Fertilizantii se gasesesc sub forma de pudra, granule, tablete si lichid. Incearca-le pe toate, urmand instructiunile, pentru a vedea care este hrana preferata de planta ta.

Cand folosesti hrana uscata, ai grija sa nu dai pe planta, si sa o versi in pamant dintr-o data. Tabletele pot fi introduse in pamant, pe marginea exterioara a ghiveciului. Acestea se absorb dupa ce uzi planta de cateva ori.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l retii cu privire la ingrasaminte este „Nu sufoca planta cu grija ta!”

 

Imagini pentru flori curgatoare de balcon

Sursa: Crestere si ingrijire




Categorii