Flori si gradina

4 ingrasaminte naturale pentru a va fertiliza plantele. Favorizeaza inflorirea, stimuleaza cresterea si dezvoltarea radacinilor acesteia

 

 

4 ingrasaminte naturale pentru a va fertiliza plantele. Favorizeaza inflorirea, stimuleaza cresterea si dezvoltarea radacinilor acesteia

 

Principalii nutrienti de care are nevoie o planta verde sunt:

Potasiu: permite plantei sa se protejeze de agresiunile externe si sa-si regleze alimentarea cu apa.

Fosfor: favorizeaza inflorirea sau fructificarea unei plante si stimuleaza dezvoltarea radacinilor acesteia.

Azot: stimuleaza cresterea plantelor si le permite sa produca noi tesuturi.

Aceste elemente de fertilizare pot fi gasite in diferite tipuri de ingrasaminte minerale, precum ingrasamintele azotate sau complexe, sau in ingrasamintele organice.

Care sunt ingrasamintele naturale care favorizeaza cresterea plantelor?

Bucataria este plina de ingrediente naturale eficiente pentru a stimula cresterea plantelor.

Ingrasamant natural cu zat de cafea

Zatul de cafea este un ingrasamant natural bogat in fosfor, magneziu, azot si potasiu. pH-ul sau este usor acid si este potrivit in special pentru plantele iubitoare de acid, care apreciaza solul acid, precum rosiile sau hortensiile. Presarati putin zat de cafea la radacinile  plantelor sau incorporati-l in sol, fara exces, pentru a nu stimula dezvoltarea plantelor in defavoarea infloririi. Retineti ca zatul de cafea poate actiona si ca un activator de compost. Prin urmare, poate fi incorporat in compost, precum gunoiul de grajd . Evitati supradozajul pentru a nu inhiba cresterea plantelor. Retineti ca compostul este, de asemenea, un ingrasamant excelent pentru plante. Acest ingrasamant este alcatuit din deseuri vegetale si materie organica.

Ingrasamant natural cu coji de oua

Datorita continutului lor de minerale si aminoacizi, cojile de oua sunt un excelent ingrasamant organic pentru plante. Pentru a face acest lucru, iti poti zdrobi cojile folosind un mojar si un pistil pentru a obtine o pulbere pe care o vei intinde la radacinile  plantelor tale.  De asemenea, puteti folosi o infuzie de coji de oua ca apa de udat, pentru a va hidrata plantele si a le hrani oferindu-le nutrientii necesari cresterii lor. Retineti ca cojile de oua sunt eficiente si in a tine la distanta parazitii, daunatorii si gasteropodele. De asemenea, sunt folosite pentru a imbogati compostul si pentru a-i echilibra pH-ul, pentru a-l face mai putin acid.

Ingrasamant natural cu coji de portocala

Cojile de fructe pot fi folosite si pentru fertilizarea solului, in special coji de citrice. Putem lua exemplul cojilor de portocale. Acestea din urma sunt bogate, printre altele, in calciu, potasiu, magneziu si azot. Pentru a face acest lucru, taiati fin cojile proaspete de portocala cu un cutit. Apoi razuiti usor solul  si puneti bucatile mici de coaja de portocala in pamant. Acoperiti-le cu pamant si apa. Un alt truc este sa usuci mai intai cojile de portocala si sa le treci printr-un blender  pentru a obtine o pulbere pe care o vei intinde apoi la radacinile plantelor tale.

Ingrasamant natural cu coji de banana

Coaja de banana este un deseu organic care imbogateste solul cu continutul sau de azot, magneziu, fosfor, potasiu si fier. Pusa in compost, coaja de banana elibereaza nutrientii esentiali pentru dezvoltarea plantelor, care in plus le stimuleaza inradacinarea si le fac rezistente la boli. Pentru a face acest lucru, taiati cojile de banana in bucati mici si inmuiati-le intr-o galeata cu apa. Lasa-l sa actioneze cateva zile, apoi strecoara lichidul si foloseste-l pentru a uda plantele.

 

Sursa
Categorii