Sfaturi utile

4 tipuri de tigăi toxice de evitat și 4 alternative sigure

 

 

4 tipuri de tigăi toxice de evitat și 4 alternative sigure

 

 

În prezent, majoritatea oamenilor sunt conștienți de importanța alimentației sănătoase. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că vasele folosite pentru a face mâncarea sunt aproape la fel de importante ca mâncarea în sine. Chiar și cea mai sănătoasă dietă poate duce la complicații de sănătate, dacă tigăile dvs. sunt toxice. Noi am strâns informații despre cele mai periculoase ustensile de gătit și am găsit opțiuni mai sigure de utilizat.

1. Vase de teflon

4 Types of Toxic Cookware to Avoid and 4 Safe Alternatives

Teflonul este probabil cel mai periculos de pe această listă – mulți oameni aleg acest material antiaderent, deoarece este convenabil, dar este și cel mai periculos. Proprietățile antiaderente ale vaselor de gătit din teflon sunt obținute cu un strat de PTFE (politetrafluoretilenă), un polimer plastic care începe să lase toxine atunci când este încălzit la peste 572 grade Fahrenheit. Acești vapori toxici duc la simptome asemănătoare gripei numite febra polimerică, cunoscută informal sub denumirea de gripă teflonică. Nu numai că sunt periculoase pentru oameni, dar sunt și fatale pentru păsările de companie, precum papagalii.

Un alt compus chimic găsit în vasele de teflon este PFOA (acid perfluorooctanoic), care a fost legat de mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, prostată și ovarian. Deși se crede că PFOA este prezent în produsele din teflon în cantități atât de mici încât nu prezintă niciun risc pentru oameni, merită menționat faptul că se găsește și în multe alte lucruri pe care le folosim zi de zi.

De aceea, cel mai bine este să vă limitați expunerea la acesta ori de câte ori este posibil. Alte ustensile de gătit antiaderente care ar putea fi fără PTFE și PFOA (cum ar fi granitul), dar este sigur să se utilizeze numai în timp ce acoperirea este intactă. Acoperirea este subțire și se așchiază ușor. Odată ciobite, orice utilizare a vaselor de gătit trebuie oprită imediat.

4 Types of Toxic Cookware to Avoid and 4 Safe Alternatives

Încercați în schimb această alternativă sigură: vase de gătit din fontă. Aceasta este o opțiune de gătit sigură, care rezistă cu adevărat testului timpului. Se încălzește bine și foarte uniform. Nu scurge nimic toxic în alimentele dvs. și este de fapt un mod natural bun de a vă crește nivelul de fier. Dacă nivelul dvs. de fier este bun, puteți încerca vase de fontă emailate, care sunt la fel de sigure și convenabile de utilizat.

2. Vase de aluminiu și folie de aluminiu

4 Types of Toxic Cookware to Avoid and 4 Safe Alternatives

Nu este o surpriză faptul că utilizarea aluminiului este atât de răspândită – pe lângă faptul că este cel mai abundent metal, este și foarte puternic, ușor, versatil și reciclabil. Cu toate acestea, nu este lipsit de pericole ascunse. Aluminiul este un metal neurotoxic. Nivelurile ridicate de aluminiu au fost legate de mai multe boli ale sistemului nervos central, inclusiv Alzheimer și SLA. Deși vasele de gătit din aluminiu sunt de obicei acoperite cu un strat care le face sigure, învelișul este predispus la așchiere, eliberând metalul toxic în alimente.

Încercați în schimb această alternativă sigură: vase de sticlă. Aceasta este o altă opțiune sigură de luat în considerare. Nu vor elibera niciodată nimic toxic atunci când sunt încălzite, sunt durabile, ecologice și nu emană arome sau mirosuri. Singurul său inconvenient este că nu este antiaderent, dar este un preț mic de plătit pentru siguranța ta.

3. Vase de cupru

4 Types of Toxic Cookware to Avoid and 4 Safe Alternatives

Poate că ați văzut vase de cupru în magazine și ați observat cât de frumoase erau. Este posibil să fi auzit și despre proprietățile sale conductoare, care permit încălzirea rapidă și uniformă. Dar știți că cuprul poate fi de fapt periculos atunci când este utilizat în vase? La fel ca alte metale grele, cuprul este foarte important pentru sănătatea umană în cantități mici. Dar o cantitate excesivă a acestuia în organism poate duce la otrăvirea cu metale grele. Când vasele de cupru nu sunt acoperite, pot elibera cupru atunci când gătiți alimente acide. Și atunci când este acoperit, stratul conține adesea nichel, care este un alt element toxic.

Încercați în schimb această alternativă sigură: vase de oțel inoxidabil. Aceasta este o opțiune excelentă – este relativ ușoară și rezistentă la zgârieturi și poate fi acoperită pentru a o face antiaderentă! De asemenea, va rezista mult timp. Asigurați-vă că cumpărați oțel inoxidabil alimentar – acest tip nu conține nichel sau crom.

4. Veselă acoperită cu ceramică

4 Types of Toxic Cookware to Avoid and 4 Safe Alternatives

Vesela acoperită cu ceramică arată frumos și pare la început o opțiune sigură. La urma urmei, 100% ceramică este complet sigură în scopuri de gătit. Cu toate acestea, un strat de ceramică ascunde de obicei materialele proaste.

Învelișul moale din ceramică nu este cel mai durabil și începe să se ciobească după câteva luni de utilizare zilnică. Când se întâmplă acest lucru, plumbul și cadmiul care se găsesc uneori în stratul de acoperire vor ajunge în alimentele voastre și mai târziu în corpul vostru. Intoxicația cu plumb este unul dintre cele mai periculoase tipuri de otrăvire cu metale și poate duce la dureri abdominale, dureri de cap, infertilitate și alte complicații de sănătate (și, în cazuri severe, comă și moarte). Chiar și atunci când stratul de acoperire este fără plumb, vasele de bucățele tăiate pot prezenta în continuare pericole – de obicei datorită aluminiului neurotoxic care se află sub stratul ceramic.

Încercați în schimb această alternativă sigură: vase de gătit 100% din ceramică. Aceasta este una dintre cele mai bune și mai sigure opțiuni, deoarece este realizată cu materiale complet naturale, nu este toxică și nu se va ciobi. De asemenea, este antiaderent și poate fi spălat în mașina de spălat vase. Singurul său inconvenient este că ceramica 100% poate fi destul de costisitoare, dar va rezista mult timp.

 

Sursa
Categorii