Sfaturi utile

5 simptome ciudate ale ochilor. Nu le ignora niciodată deoarece ele pot semnala existența unei probleme grave

 

5 simptome ciudate ale ochilor. Nu le ignora niciodată deoarece ele pot semnala existența unei probleme grave

 

Când vine vorba de sănătatea noastră, există unele probleme care sunt mai ușor de recunoscut decât altele. Din păcate, un număr copleșitor de oameni din întreaga lume tind să ignore sănătatea ochilor lor.

Dar există câteva probleme ciudate ale ochilor care nu ar trebui niciodată ignorate, deoarece acestea ar putea semnala o problemă mai gravă. La fel ca în cazul multor afecțiuni, depistarea timpurie și tratamentul pot fi utile pentru a evita deteriorarea permanentă, cum ar fi orbirea pentru tot restul vieții.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome ciudate ale ochilor, asigurați-vă că le verificați imediat.

Vezi des puncte albe, bastonașe plutind sau fulgere de lumină

În partea din spate a ochiului, există o structură numită corp vitros, care seamănă la textură cu un jeleu care devine mai lichid cu timpul.

Pe măsură ce îmbătrânești, corpul vitros ar putea dezvolta ceea ce se numește „puncte plutitoare sau bastonașe”, care adesea apar ca pânzele de păianjen sau pete în câmpul tău vizual.

Punctele plutitoare sunt de obicei inofensive, dar dacă observați o creștere bruscă a numărului de astfel de puncte, ar trebui să consultați un medic: ar putea însemna că retina și vasele de sânge din ochi s-au rupt.

Fulgerele sau flash-urile de lumină pot fi, de asemenea, un semn al detașării retinei, care în timp ar putea duce chiar la orbire dacă nu este tratată. În funcție de locația și dimensiunea problemei, medicii pot folosi lasere, tratamente de îngheț sau operații oculare pentru a rezolva problema.

Te dor sau îți ard ochii

Inflamația sau iritarea ochilor duce adesea la o senzație neplăcută de mâncărime și arsură – de obicei este vorba despre o afecțiune numită blefarită, care este cauzată de bacterii sau acarieni mici prezenți pe pleoape.

Alte posibile cauze includ, infecții sau o inflamație dureroasă a glandei uleioase din pleoape. De asemenea, cauza mai poate fi o „arsură solară” pe ochi: o afecțiune numită fotokeratită, de la expunerea la razele UV.

Este posibil să fi auzit de această afecțiune sub denumiea de  „orbire la zăpadă”, care este adesea rezultatul reflectării puternice a soarelui pe suprafețe precum gheața sau zăpada.

Ochii tăi sunt extrem de uscați sau roșii

Roșeața ochilor înseamnă că ochii au fost iritați și vasele de sânge ale acestora s-au dilatat. Această afecțiune poate fi cauzată de o serie de factori, cum ar fi un iritant chimic sau o reacție alergică.

O altă cauză a uscăciunii ar putea fi producerea insuficientă de lacrimi care au rolul de a-i menține lubrifiați. Pentru a fi sigur că nu aveți o altă afecțiune mai gravă, consultați oftalmologul, care vă poate verifica producția de lacrimi pentru a vedea dacă aveți sindromul ochiului uscat sau o tulburare autoimună.

Observi apariția unei alunițe sau pistrui pe ochi

Pistruii noi pe ochi trebuie întotdeauna evaluați de un oftalmolog. Problema legată de alunițe este că acestea pot deveni maligne și pot duce la melanom. Iar neori, pistruii pot chiar să apară în fundul ochilor, unde nu pot fi văzuți.

Dacă se dezvoltă o tumoare sau melanom în partea din spate a ochiului, pot apărea și tulburări ale vederii, variind în severitate, de la vedere încețoșată la detașarea retinei.

Vezi dublu

Vederea dublă în cazul ambilor ochi ar putea semnala faptul că mușchii ochilor nu sunt aliniați corect. Ochelarii temporari, cu lentile fabricate special pentru această problemă, pot ajuta la corectarea vederii prin alinierea a două imagini într-una. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Dar uneori, vederea dublă poate fi rezultatul unei probleme neurologice, a unei tumori cerebrale sau a unui accident vascular cerebral. Aceste probleme vor necesita o scanare RMN sau CAT, precum și părerea altor medici specialiști pentru a vindeca problema de bază.

Dacă ai vedere dublă la un ochi, care este mai puțin frecventă, se poate datora unei cataracte sau a unei probleme retiniene. Cataracta vă face vederea „tulbure”, limitând vederea și îngreunând vizualizarea detaliilor, sau le vei vedea întunecate.

Pe măsură ce cataracta se înrăutățește, vederea la distanță mare devine din ce în ce mai problematică.

 

  Sursa

 
Categorii