Stiri

“A trecut un an de când m-am stabilit în Norvegia și iată ce vreau să le spun românilor!”

 

 

“A trecut un an de când m-am stabilit în Norvegia și iată ce vreau să le spun românilor!”

 

 

Pe parcursul anului care a trecut de cand m-am mutat cu traiul din Romania in Norvegia, am citit aproape douazeci de volume de comentarii si plangeri despre cat este de rau sa traiesti in Romania, pentru ca ea nu este la fel de bogata ca Norvegia.

Nu voi nega, desigur, pana la nivelul „Wow” de trai sunt necesare fonduri bugetare, coruptie redusa, instante cinstite, legislatie transparenta si alte reforme.

Dar exista o multime de modalitati de a ne imbunatati viata de zi cu zi pana la nivelul „Ok”. In primul rand cu propriile forte, iar in al doilea – gratuit.

Mai intai de toate, sa nu ne umplem curtile cu gunoaie e gratuit.

Odata ce s-a facut reparatie la intrare, sa avem grija, sa nu pictam peretii, sa nu rupem balustrada – e gratuit.

Sa nu furam si sa nu spargem lampile – gratuit.

Vreti sa aveti case frumoase? E gratuit sa nu iti pui termopane la balcon (aceste constructii arhitecturale nu sunt destinate in general pentru a avea geamuri, mai ales de a le transforma in cabine din plastic).

E gratuit sa iti eliberezi balconul de toate lucrurile inutile, sa arunci tot gunoiul.

E gratuit sa iti agati chilotii sa se usuce nu la vederea intregului cartier, ci pe un uscator la nivelul balustradei de la balcon. Pune gratuit acolo doua scaune si o masuta, sadeste cateva flori si voila! Cu eforturi comune ca sa arata aproape ca in Europa.

Cainele. Sa ai un caine e scump. Sa il hranesti, sa il ingrijesti, sa ii cumperi jucarii si accesorii te costa scump. Dar sa strangi din urma lui fecalele la plimbare e gratuit. Pentru asta nu ai nevoie de sacose de marca scumpa. Este destul sa fii om.

Ma invidiati pentru fotografiile pe care le postez din padurile norvegiene curate, unde oamenii se plimba cu copiii si merg cu bicicleta? Pai, sa strangi gunoiul in urma unui picnic nu te costa niciun banut. E gratuit!

Sunteti invidiosi, pentru ca in Norvegia se intampla foarte rar accidente rutiere, iar copiii nu mor loviti de masini in strada? Motivul nu este ca aici toti umbla cu Tesla. Sa nu depasesti viteza e gratuit.

Sa conduci regulamentar e gratuit, scrie antena3.ro

Sa cedezi pietonilor si sa nu conduci pe contrasens e gratuit.

Sa iti pui centura de siguranta e gratuit!

Sanatatea? Deseori mi se spune, ca iata in Norvegia oamenii traiesc pana la 90 de ani, pentru ca este una dintre cele mai bogate tari.

Da, o mare importanta o are asistenta medicala moderna. Dar sa ajungi pana la 90 de ani nu inseamna doar sa fii salvat in cele mai dotate clinici. Conteaza stilul de viata, care este complet accesibil oricarui roman.

De exemplu, sa nu exagerezi cu alcoolul. Sa bei e scump. Iata sa nu bei e gratuit! Asta se refera si la fumat.

Profilaxia este aproape gratuita. Sa mergi regulat la medic si sa ai grija de sanatatea ta. Da, sa iti tratezi dintii e foarte scump. Dar sa te speli pe dinti e gratuit, bine(aproape gratuit).

Sa faci analizele in mod regulat pentru a fi la curent cu orice schimbare si a reactiona la timp e aproape gratuit.

Sa nu te ingrasi e gratuit. Sa nu exagerezi cu mancarea, sa ai grija de calorii, sa reduci dulciurile si sa te asiguri ca in farfuria ta este o cantitate mai mica de grasimi si mai multa varza si hrisca e teribil de plictisitor. Dar noi nu vorbim de veselie acum, ci de bani, nu?

Sa te speli cu sapun dimineata si seara e gratuit. Dar, intrand in metrou, iti dai seama ca, aparent, este un lux inaccesibil pentru unii oameni.

Inca stiti ce mai este gratuit? Sa taci. Sa nu palavragesti la telefon atunci cand conduci sau cand calatoresti in calitate de pasager. Sa nu oferi sfaturi, atunci cand nimeni nu le cere. Sa nu barfesti, sa nu te bagi in familia copiilor tai si sa te dai cu parerea cand ei nu au nevoie de asta.

Puteti scrie in comentarii mai multe sugestii despre cum am putea sa imbunatatim viata noastra si a celor din jur fara bani. Gratuit.

 

Sursa
Categorii