Sfaturi utile

Aceasta este cea mai importantă VITAMINĂ pentru FEMEI – Mai ales dacă ai peste 40 de ani, sănătatea dinților, sănătatea venelor

 

 

Aceasta este cea mai importantă VITAMINĂ pentru FEMEI – Mai ales dacă ai peste 40 de ani, sănătatea dinților, sănătatea venelor

 

Care este vitamina de care orice femeie are nevoie și de ce? Vă doriți mai puține riduri și dinți mai sănătoși? Acest lucru este posibil acum cu ajutorul vitaminei K2, o vitamină pe care toate doamnele și domnișoarele ar trebui să o consume.

De ce este vitamina K2 atât de importantă?

Această vitamină previne aproape totul, de la riduri până la afectiuni grave. Poate că unele femei nu au nevoie de calciu, dar vitamina K2 menține calciul la un nivel normal. Toată lumea vorbește despre beneficiile vitaminei D, dar nimeni nu pare să știe că fără vitamina K2, vitamina D nu ne poate aduce niciun beneficiu.

De ce este atât de important să consumăm regulat vitamina K2?

Sănătatea oaselor – calciul joacă un rol foarte important când vine vorba de sănătatea oaselor, mai ales în ceea ce privește densitatea acestora.

Există dovezi că vitamina K2 ar putea spori sănătatea oaselor și ar reduce riscul de osteoporoză.

Pentru un raport din 2004 al Current Pharmaceutical Design/Proiectări Actuale în Farmaceutică, savanții au preluat cercetările disponibile despre vitamina K2 și osteoporoză. Rezultatele au dezvăluit că vitamina K2 ar putea stimula formarea oaselor și ar putea suprima fracturarea bruscă a oaselor datorată vârstei înaintate.

Vitamina K2 pare de asemenea să susțină densitatea minerală a oaselor și să prevină fracturile osteoporotice la pacienții cu osteoporoză datorată vârstei. Într-o recentă revizuire a cercetărilor pe această temă, publicată în Current Drug Safety/Siguranța Actuală a Medicamentelor, cercetătorii au găsit că o combinare a vitaminei K2 cu bifosfonații (o clasă de medicamente care previn pierderea masei osoase) ar putea fi utilă pentru prevenirea fracturilor la femeile aflate în post-menopauză și suferă de osteoporoză.

Sănătatea dințilorbi

Vitamina K2 este adesea trecută cu vederea atunci când vine vorba de sănătatea orală, dar este, de fapt, un factor important în menținerea dinților și a gingiilor sănătoase. Ea acționează în sinergie cu vitamina D și calciul, elemente esențiale pentru dinți puternici și sănătoși. Iată câteva aspecte pentru care vitamina K2 este importantă în sănătatea dentară:

  1. Remineralizarea dinților: Vitamina K2 ajută la dirijarea calciului către țesutul osos și dental, contribuind astfel la remineralizarea dinților. Acest proces este esențial pentru prevenirea cariilor și a altor probleme dentare.
  2. Prevenirea bolilor gingivale: Vitamina K2 are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației gingiilor și prevenirea bolilor gingivale.
  3. Îmbunătățirea sănătății generale a gurii: Datorită rolului său în metabolismul calciului, vitamina K2 poate ajuta la menținerea unui pH echilibrat în cavitatea bucală, ceea ce reduce riscul de dezvoltare a plăcii bacteriene și a tartrului.
  4. Sinergia cu alte vitamine: Vitamina K2 funcționează în combinație cu vitamina D și calciul pentru a maximiza absorbția și utilizarea acestora în organism. O deficiență în unul din acești nutrienți poate afecta negativ sănătatea dentară.

Pentru a beneficia de toate aceste avantaje, este recomandat să includem în dieta noastră alimente bogate în vitamina K2, cum ar fi gălbenușul de ou, ficatul și anumite tipuri de brânză. Suplimentele pot fi, de asemenea, o opțiune, dar este întotdeauna bine să consultați un medic înainte de a începe orice regim de suplimentare.

Astfel, vitamina K2 se dovedește a fi un aliat de nădejde pentru sănătatea dentară, având un impact pozitiv nu doar la nivelul dinților, ci și al întregului organism.

Sistemul cardiovascular

Vitamina K2 este un nutrient esențial care contribuie semnificativ la sănătatea cardiovasculară prin mecanismele sale complexe. Iată câteva motive pentru care vitamina K2 este atât de importantă pentru inimă și vasele de sânge:

  1. Reglarea Calciului: Una dintre funcțiile principale ale vitaminei K2 este de a regla depozitele de calciu în corp. În loc să permită calciului să se acumuleze în artere, unde poate duce la ateroscleroză (îngroșarea și întărirea arterelor), vitamina K2 îl direcționează către oase și dinți.
  2. Prevenirea Cheagurilor: Deficiența de vitamina K2 poate contribui la formarea cheagurilor de sânge, care reprezintă un factor de risc major pentru boli cardiovasculare precum atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Vitamina K2 ajută la prevenirea coagulării sângelui prin controlarea nivelurilor anumitor proteine în sânge.
  3. Protecția Vasculară: Vitamina K2 susține integritatea peretelui vascular și ajută la prevenirea calcificării venelor și arterelor. Aceasta contribuie la un flux sanguin mai bun și la funcționarea optimă a sistemului cardiovascular.
  4. Sinergia cu Alte Nutrienți: Așa cum am menționat și în contextul sănătății dentare, vitamina K2 lucrează în sinergie cu vitamina D și calciul. O dietă echilibrată, care include toți acești nutrienți, este esențială pentru o sănătate cardiovasculară optimă.
  5. Reducerea Inflamației: Vitamina K2 are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul arterelor, un alt factor de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Vitamina K2 joacă un rol cheie în menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Este important să ne asigurăm că avem un aport adecvat de vitamina K2 fie din alimentație, fie din suplimente, după consultarea unui medic. Acest lucru este esențial pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și pentru o viață sănătoasă.

Sănătatea venelor

Varicele sunt o problemă medicală serioasă care afectează o mare parte din populație, mai ales femeile. Acestea apar atunci când pereții venelor devin slabi și nu mai pot transporta sângele înapoi spre inimă în mod eficient. Calciul care se depune inadecvat în pereții venelor poate exacerba această problemă, contribuind la îngroșarea și rigidizarea venelor.

Vitamina K2 joacă un rol important în reglarea depozitelor de calciu în organism. Aceasta ajută la redirecționarea calciului către oase și dinți, unde este necesar, și îl îndepărtează de pe pereții arterelor și venelor. Prin acest mecanism, vitamina K2 ajută la prevenirea sau atenuarea apariției varicelor, îmbunătățind în același timp sănătatea cardiovasculară.

Este important să avem un nivel adecvat de vitamina K2 în organism pentru a evita complicațiile care pot surveni din cauza depunerii calciului în zonele nedorite. Un aport suficient de vitamina K2 poate îmbunătăți circulația sanguină și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, inclusiv varicelor.

Prevenirea cancerului

Cercetări preliminare indică faptul că vitamina K2 ar putea ajuta la tratarea unor forme de cancer. De exemplu, într-un studiu de laborator publicat în Jurnalul Internațional de Oncologie, cercetătorii au găsit că vitamina K2 ar putea ajuta la favorizarea morții celulelor canceroase pulmonare.

Unde găsim vitamina K2?

Principala sursă din care ne putem lua necesarul de vitamina K2 este, bineînțeles, alimentația. Surse de vitamina K2 sunt gălbenușul de ou, ficatul, anumite tipuri de brânză.

Dacă mai vreți încă un argument puternic, sursele de vitamina K sunt foarte sărace în calorii: 100 g de napi fierți au 36 de calorii, spanac fiert: 41, gulia: 29, varza de Bruxelles: 61, broccoli: 44, pătrunjel proaspăt: 3.

Toate aceste legume asigură doza zilnică recomandată de vitamina K, unele conținând chiar de 10 ori mai mult (napi, spanac).

 

  Sursa
Categorii