Inedit

Când nu mai găsim un profesor bun, câinii ne predau adevarate lecții de viață

 

 

 

 

“Oriunde există un nefericit, Dumnezeu trimite un câine.” (Alphonse de Lamartine)

Suficient ar fi să observăm câinii sau animalele în general ca să ne reamintim lecțiile de viață de mai jos, pe care noi, oamenii, le-am cam uitat într-o societate dominată de egocentrism și de pierderea acelor valori fundamentale necesare pentru a trăi în armonie unii cu ceilalți.

În acest material, am ales să vă prezint 6 lecții exemplare de viață predate nu de către un renumit profesor, ci de către câinii noștri dragi.

Iată-le!

 

1.Fidelitatea

De la începutul civilizației, câinele a reprezentat adevăratul simbol al fidelității și un exemplu pentru umanitate. Este cel mai bun prieten al omului, credincios tovarăs, gata oricând să-și dea viața pentru a-și apăra stăpânul. Cunoaștem toți multe dovezi în acest sens.

Pentru a merge și mai departe și a demonstra cât de fideli sunt patrupedele în discuție, reamintesc cazurile celor care și-au dedicat tot restul vieții să vegheze pe mormântul stăpânului defunct (de la 9 până la14 ani).

2.Iertarea

În pofida tuturor suferințelor, câinii sunt capabili de clemență, vin cu toată dragostea spre noi, își deschid din nou inimile și au din nou încredere în noi.

Astfel de câini ne așteaptă în adăposturi speciale și vor ști că nu ne dorim decăt să le facem bine. 

3.Dragostea necondiționată

Câinii ne iubesc din tot sufletul și ne-o arată în fiecare zi. Îmi amintesc de-al meu, un pui de lup (îl chema Figuț), care s-a aruncat pur și simplu pe mine, când am lipsit de acasă o zi întreagă, și nu-mi dădea voie să mă mai ridic de pe pat, de teamă să nu plec.

Indiferent de situațiile în care ne aflăm, mai grele, mai ușoare, câinele ne va arăta continuu dragostea sa necondiționată.

4.Altruismul

Un câine nu ne este cel mai fidel prieten pentru că-i dăm de mâncare zilnic și-i oferim confortul necesar. Nu! El ne iubește din adâncul ființei sale, complet dezinteresat.

Știți foarte bine că dacă mâine ați fi nevoiți să vă mutați pe stradă (am întâlnit atâtea cazuri de oameni cu câini mulți locuind sub cerul liber), câinele vă va însoți acolo, în frig, ploaie, mângâindu-vă în felul lui special, dând din coadă, jucându-se cu voi.

Nu-i interesează dacă suntem bogați sau săraci, triști sau fericiți, deși simt acest lucru (ma refer la sentimente) și fac tot posibilul să ne scoată din starea în care ne aflăm. 

5.Își ajută apropiații

Pe zi ce trece, ființa umană devine din ce în ce mai egoistă, preocupată doar de propriile probleme. Un studiu care avea ca scop să urmărească câți oameni se vor opri să-i întindă o mână de ajutor unui bărbat căzut pe stradă a obținut rezultate uluitoare.

Trei sferturi dintre persoane nu s-au oprit și cel mai rău a fost că schimbau direcția trotuarului la vederea actorului întins pe jos (simula perfect o boală necesitând ajutor de urgență).

Spre deosebire de noi, câinii ajută indiferent de persoană sau animal aflat în pericol, dând dovadă de mare curaj.

6.Spiritul de familie

Câinii oferă un exemplu de respect total față de vârstnici, față de bolnavi, de semenii lor care trăiesc în sălbaticie sau față de maidanezii ce populează orașele noastre.

Ei fac totul pentru a-i ajuta, riscă să-și piardă viața pentru a-l salva pe unul dintre ai lor.

Ați urmărit cele 6 lecții de viață predate de câini obișnuiți. Sigur, există și altele- curajul, compasiunea, sinceritatea chiar.

 

Sursa: Secretele
Categorii