Flori si gradina

Castanul salbatic – Descriere, beneficii, proprietati, recomandari, contraindicatii

 

 

 

Descriere si caractere de recunoastere

Arbore ornamental de cultura, inalt pana la 30 m.

Compozitie

-amidon, zaharuri, baze purinice (adenina), saponozide triterpenice, escina, afrodescina, argirescina si criptoescina;
-derivati flavonici, glicozizi ai cverectolului si camferolului, cvercetin-3-4-diglicozid, spireozid si saruri minerale;
-polimeri ai D-catecholului si taninuri de natura catehica;
-pectine si vitamine din complexul B, acid esculitanic, derivati oxicumarinici-esculozid, esculetinozid, fraxozid, fraxetinozid, scopolina, scopoletinozid şi saponozide (escina şi escigenina);
-vitamina C.

Proprietati terapeutice

-flebotonice moderate, antiedematoase (antiinflamatoare), diminuand totodata fragilitatea capilarelor.
-necrozanta in aplicatii externe, iritanta pentru tractul digestiv si toxica pe cale intravenoasa.
-proprietati astringente.
Nici una dintre materiile prime furnizate de castanul salbatic nu se va intrebuinta decat sub forma de produse farmaceutice standardizate, la recomandarea medicului.

Recomandari

-afectiunile hemoroidale, varice, flebite, in produsele homeopate si in medicina veterinara.

Mod de preparare si administrare

Din flori (numai din cele albe, nu si din cele rosii), din scoarta si din fructe se prepara diferite produse farmaceutice: unguente, tincturi, tablete, capsule, spraiuri etc, dar numai in industria de profil.
In „farmacia casei” se poate prepara un decoct din coaja de pe ramurile tinere sau din coaja fructelor, folosind doua linguri materie prima la o cana apa. Se fierbe timp de cincisprezece minute la foc domol, completand apa de evaporare. Se aplica local sub forma de comprese in flebite, varice, hemoroizi.

Contraindicatii

Preparatele fitoterapeutice, verificate stiintific, nu prezinta contraindicatii, exceptand perioada de sarcina si alaptare.
Atentie!
S-au semnalat cazuri de intoxicatie in special la copiii care au consumat castane salbatice. Aceste cazuri se caracterizeaza prin agitatie, dureri de cap, voma, febra. paralizie faciala si respiratorie centrala, coma şi chiar moarte. Imediat se fac spalaturi gastrice, transfuzie şi analeptice.

Observatii

O alta specie de castan salbatic este Aesculus pavia L., ale carei flori au culoarea rosie. Este o specie ornamentala care se intalneste in parcuri si de-a lungul strazilor. De la aceasta specie se recolteaza florile, frunzele şi scoarta, dar nu si semintele, deoarece acestea sunt puternic toxice din cauza continutului in acid cianhidrinic. Se recunoaste dupa peretele fructului lipsit de tepi fata de cel al castanului salbatic cu flori albe.

 

 
Categorii