Inedit

Ce să-i spui unei persoane îndoliate pentru a-i alina suferința

 

 

 

 

Din nefericire, nimeni nu este ocolit de astfel de momente tragice, în care persoanele dragi ne părăsesc împotriva voinței noastre. În acele momente, vorbele bune venite de la cei din jurul nostru ar trebui să ne ajute să depășim ceva mai ușor perioada de doliu.

Cu siguranță, și tu ai fost și de o parte, și de cealaltă a acestei situații. Ce ți-ar fi fost util să auzi de la cei apropiați aunci când cineva drag ție a trecut în neființă? Cum i-ai încurajat pe cei dragi care pierduseră un apropiat? Cât de ușor ți-a fost să-ți găsești cuvintele?

Adevărul este că, în astfel de situații, puțini dintre noi își pot găsi cuvintele potrivite. De aceea, în rândurile următoare, vom vorbi despre ce să-i spui unei persoane îndoliate pentru a-i face suferința mai ușoară, dar și despre ce să nu-i spui niciodată. Iată, așadar, 5 lucruri pe care să i le spui unei persoane îndurerate pentru a-i alina suferința.

Loading...

Spune-i: “Știu cât suferi”, nu-i spune: “Știu ce simți”
La prima vedere, aceste două propoziții pot părea sinonime, însă nu sunt nici pe departe. Și asta pentru că fiecare persoană își poartă durerea diferit. Drept urmare, n-avem nici cea mai mică idee despre cum se simte persoana îndoliată, căci nu locuim în trupul ei, și nici sufletul ei nu sălășluiește în noi.

Propoziția corectă, „Știu cât suferi”, exprimă multă empatie. Exact lucrul de care are nevoie persoana îndoliată.

Spune-i “Îmi pare rău că suferi”, nu-i spune “S-a dus într-un loc mai bun”
Psihologii recomandă ca, în astfel de situații, cuvintele noastre de încurajare să se focuseze pe persoana care a suferit pierderea, și nu pe cel decedat.

Lăsând la o parte faptul că există posibilitatea ca persoana îndurerată să nu creadă în viața de apoi și în “locuri mai bune”, această afirmație nu face altceva decât să minimalizeze durerea resimțită de persoana care a suferit pierderea.

Spune-i “Nu este nevoie să fii puternic în aceste momente”, nu-i spune “Vei trece peste asta, ești o persoană puternică”
Când oamenii suferă o astfel de pierdere, ei experimentează la nivel psihic trăirile unui copil. Concentrându-te, însă, pe capacitatea acestua de a fi puternic, acesta va avea tendința să-și reprime trăirile, lucru deloc benefic pentru psihicul lui.

Prin cuvintele pe care i le adresezi, oferă-i posibilitatea de a se simți trist, speriat și chiar neajutorat. Îți garantăm că se va simți puțin mai bine știind că nu trebuie să-și ascundă durerea, că nu trebuie să pare altceva decât este, adică o persoană neajutorată, doborâtă de durere.

Spune-i “Voi veni zilnic să te ajut cu ce ai nevoie”, nu-i spune “Să-mi zici dacă te pot ajuta cu ceva”
Indicându-i concret activitățile la care îi vei da o mână de ajutor (“Voi veni să te ajut să faci curățenie în curte”, “Te ajut cu cumpărăturile”, “Trec să-ți aduc din mâncarea preparată de mine”, “Îți duc eu copiii la școală” etc), vei prelua controlul asupra situației, iar persoana îndurerată va simți că are puțin răgaz, răgaz de care are nevoie pentru a fi doar cu sine, cu durerea și cu gândurile sale.

În plus, oamenii acceptă mai ușor ajutorul atunci când acesta este specific și, oarecum, impus.

Dacă vei folosi fraza Să-mi spui dacă te pot ajuta cu ceva, poți fii sigur că nu vei fi deranjat.

Întreabă-l cum se simte, nu-l întreba cum se simt restul membrilor familiei
E foarte bine că ești îngrijorat de soarta tuturor membrilor familiei care ar fi putut suferi crunt din cauza dispariției cuiva drag, dar vorbește cu fiecare pe rând și întreabă-l pe fiecare cum se simte. Întrebând o persoană îndurerată cum se simte X sau Y membru al familiei, îi lași impresia că durerea 8i nu este la fel de importantă ca a celorlalți.

În plus, dacă persoană îndoliată este un prieten de-al tău, cu atât mai puțin ar trebui să te interesezede restul familiei lui. Sentimentele sale ar trebui să primeze pentru tine în fața sentimentelor celorlalți. Dacă va simți nevoia să-ți vorbească despre suferința celorlalți membri ai familiei, o va face fără să-I ceri tu explicit acest lucru.

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să I le spui unei persoane care suferă în urma decesului cuiva drag. Acum că ai aflat ce să-i spui unei persoane îndoliate pentru a-i alina suferința, ne poți da idei de alte fraze care pot fi adresate unei persoane îndurerate?

 

Sursa: Anamaria Vasile
Categorii