Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Cele mai bune si mai ieftine surse de incalzire pentru iarna

 

 

Cele mai bune si mai ieftine surse de incalzire pentru iarna – Economic si practic

 

Soluții ieftine pentru încălzirea casei. Odată cu venirea iernii, una dintre grijile celor care locuiesc la casă este și cea cu privire la modul în care pot fi ținute sub control cheltuielile cu încălzirea. Asta nu înseamnă că trebuie să stați cu temperaturi de zero grade în interior, ci că trebuie să apelați la soluții inteligente care să ajute ca încălzirea să fie făcută mai ușor și mai ieftin.

 Izolarea face toți banii

Pare un sfat tardiv însă izolarea casei sau a clădirii unde vă desfășurați activitatea ”de birou” în fermă vă scutește de mari bătăi de cap în fiecare iarnă. Tipurile de izolare la care puteți apela sunt numeroase la acest moment și sigur veți găsi o metodă care să vi se potrivească și când vine vorba de costuri. De precizat că izolarea pereților se poate face atât la exterior, cât și la interior, putându-se folosi mai ales polistirenul expandat sau extrudat, vata minerală de sticlă sau bazaltică. De cele mai multe ori, specialiștii vă vor recomanda vata minerală, însă și polistirenul este un material bun de luat în calcul în cazul în care aveți un bugte redus pentru această investiție.

În afară de izolarea pereților – o lucrare ce presupune ceva timp, ca soluții rapide puteți începe cu rezolvarea acelor zone pe unde ”scapă” căldura – geamuri ca nu sunt bine izolate, uși ca nu se închid bine sau care stau mai mereu deschise. Pentru aceste elemente se poate apela acum la improvizații textile, chiar direct la lână.

Un alt truc folosit de generații intregi este acumularea căldurii oferite de soare in timpul zilei. Trageți perdelele în fiecare dimineață însorită, pentru a permite căldurii să patrunda în interiorul casei, iar după apus, trageți la loc draperiile pentru a avea cât mai puține pierderi de căldură pe timpul nopților geroase.

 Cea mai eficientă centrală este cea pentru care ai combustibil

Sigur, recomandarea specialiștilor este mereu centrala pe gaz, însă câte sate și comune sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazului? De aceea, cea mai bună centrală este cea pentru care deja poți asigura combustibilul din producția agricolă. Fie că transformați paiele în peleți sau că ardeți resturi vegetale – ambele soluții sunt ideale pentru gospodăria unui fermier. De bază răman și sobele sau centralele cu lemne, dar aici s-ar putea ca banii pe care îi dați pe lemnul de foc să nu fie deloc sume neglijabile dacă aveți de încălzit suprafețe mai mari.

 Pompele de căldură

Cu pompele de căldură, factura lunară la curent electric este, practic, de patru – cinci ori mai mică decât la o centrală termică electrică, atunci când se folosesc pompele de căldură. De regulă, acestea extrag căldura din pământ şi o transpun în apa care va circula prin calorifere. Tot la capitolul „surse electrice” putem aminti şi caloriferul electric, însă acesta generează facturi foarte mari. Faţă de pompa de căldură, costul facturii este de patru- cinci ori mai mare.

 Panourile radiante

O modalitate tot mai folosită şi care reduce cheltuielile cu 50% o reprezintă încălzirea prin panourile radiante. În funcţie de izolaţia clădirii cheltuielile scad până la jumătate şi reprezintă o alternativă inovatoare pentru încălzirea convenţională, iar montajul panourilor nu necesită aprobări sau autorizaţii. Se instalează rapid şi fără mizerie în casă.

Panourile radiante funcţionează fără zgomot şi nu consumă oxigenul din încăpere. De asemenea, nu produse gaze toxice.

Radiatoarele electrice de perete sunt ideale pentru camere care nu sunt ocupate în permanenţă, dar trebuie să fie aduse la o temperatura optimă  într-o perioadă scurtă de timp.

Panourile de sticlă şi oglinzile anti-condens sunt surse esenţiale de energie termică în baie.

 Panourile solare subvenționate de stat

O variantă de luat în calcul este utilizarea energiei regenerabile, a energiei solare  ce poate încălzi casa cu cele mai mici costuri posibile.  Este o soluție ce implică niște costuri inițiale mai mari, dar care se vor amortiza în timp. Dacă vă surâde idea încălzirii casei cu ajutorul panourilor solare, puteți primi și un ajutor de la stat. Este vorba despre programul „Casa Verde“, cel prin care românii pot beneficia de 6.000 de lei de la stat pentru achiziția unor panouri solare, de 8.000 de lei pentru o pompă de căldură sau de 40.000 de lei pentru izolarea casei cu materiale ecologice.

Pentru ca acum temperaturile scad, iar facturile cresc. Iata care sunt cele mai economice si practice surse de incalzire pe timp de iarna. Poti sa aplici aceste sfaturi, indiferent daca locuiesti la curte sau in apartament. Alege sfatul care se potriveste cel mai bine pentru tine si familia ta si pune-l in aplicare!

Investeste acum si vei avea facturi mici mai tarziu

Daca alegi sa investesti intr-o cetrala pe peleti, in timp vei avea facturi foarte mici. O centrala pe peleti la un pret decent costa aproximativ 1.000 euro, iar peletii costa aproximativ 1200 lei/tona.

Ai grija sa chituiesti ferestrele

Este demonstrat faptul ca prin gaurile nechituite intra cel mai mult frig. Ai grija ca aerul rece sa nu patrunda in interiorul casei, iar caldura din incepere se va intretine pe o perioada mult mai mare de timp.

Paturile electrice

Aceste paturi electrice sunt o alegere excelenta atat pentru cei care isi doresc o sursa in plus de caldura, cat si pentru acei oameni care doresc sa isi scada facturile de curent.

Poti sa iti incalzesti patul inainte de a te culca, rapid si simplu.

Centrala termica pe gaz

Centrala termica pe gaz iti garanteaza caldura de care tu ai nevoie, pe tot parcursul iernii. Indiferent de dimensiunea incaperii pe care vrei sa o incalzesti, centrala termica poate sa te ajute sa incalzesti pana la 4000 metri patrati si aceasta nu consuma mult.

Nu uita de sosete!

Pare a fi o idee banala, insa este foarte important sa avem sosete in picioare in anotimpul rece. Este cea mai simpla metoda pentru a sta incalziti tot timpul!

Aeriseste camera dimineata!

Daca aerisesti camera dimineata, timp de 15-20 de minute, vei vedea ca atunci cand vei porni o sursa de caldura, incaperea se va incalzi mult mai rapid.

Nu acoperi caloriferele

Incearca sa nu pui rufele la uscat pe calorifere si sa nu pozitionezi canapeaua sau alta piesa de mobilier in fata caloriferului. Astfel, aceasta sursa de caldura va da randamentul maxim, iar camera ta se va incalzi mai repede.

 

Sursa:Agrointeligența Ideipentrucasa
Categorii