Bauturi

Cele mai bune tratamente naturiste cu morcovi

 

 

 

 

Tratamente naturiste cu morcovi

Tratamente naturiste cu morcovi: fiind foarte bogată în vitamine, zaharuri şi săruri minerale, rădăcina suculentă de morcov, de culoare galbenă-portocalie, a fost utilizată de multe secole în medicina tradiţională, ca un component energizant, un aliment esenţial pentru copii, bolnavi, femei gravide şi bătrâni şi o sursă excepţională de antioxidante naturale contra cancerelor.

Morcovul este și un neîntrecut ameliorator al acuităţii vizuale, datorită conţinutului ridicat de betacaroten şi vitamina A. În afecţiunile dermatice are proprietăţi antiseptice, astringente, antiinfec­ţioase, cicatrizante la nivelul plăgilor externe, emoliente, epitelizante, calmante, rubefiante.

Loading...

Cele mai bune tratamente naturiste cu morcovi

În circulaţia sângelui este hipotensiv, vasodilatator, detoxifiant, depurativ, hipoglicemiant şi stimulator al formării globulelor roşii şi al hemoglobinei.

Cele mai importante acţiuni terapeutice se constată în tulburările de creştere la copii, rahitism, anemie, demineralizare, surmenaj, oboseală, astenie, extenuare, convalescenţă, avitaminoze. În aceste acţiuni, morcovul, crud sau prelucrat, întăreşte imu­nitatea organismului şi măreşte rezistenţa la boli infecţioase.

Pentru organism, rădăcina are proprietăţi antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, imunostimulatoare de apărare contra infecţiilor şi stimulatoare în creşterea copiilor. La nivelul aparatului digestiv are acţiuni antidiareice, laxative, purgative, antiseptice, antibiotice, antiputride, antihemoragice, hemostatice, sedative, fluidizante biliar, regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric şi intestinal, vermifuge şi tenifuge. Pentru aparatul respirator are însuşiri expectorante.

Cele mai bune tratamente naturiste cu morcovi

Supa de morcov se prepară din 500 g felii fine din rădăcini fierte de două ori într-un litru de apă; se strecoară, se pasează şi se dă contra diareei la copii şi sugari, înlocuind laptele din biberon. După încetarea diareei se reia alimentaţia lactată.

La adulţi, supa de morcov se recomandă în caz de anemie, convalescenţă, hepatite, constipaţie şi la persoane cu oboseală cronică. O supă groasă, preparată din două-trei felii de pâine și un kilogram de morcov, care se fierb în doi litri de apă, se consumă în două-trei reprize, cu bune efecte în urticarie.

Pasta de morcov ras poate fi amestecată cu lanolină şi se aplică pe tenuri uscate, iritate şi cu tendinţă de ridare.

Supa din frunze proaspete sau uscate, foarte bogată în săruri minerale, se prepară cu terci de cereale având efecte în mineralizarea organismului la sugari şi copii anemici.

Siropul de morcov se prepară dintr-o parte suc de morcov, două părţi apă şi patru părţi zahăr, din care se consumă zilnic câte 50-100 g în afecţiuni hepatobiliare şi pentru creşterea lactaţiei la femeile care alăptează. Seminţele de morcov, măcinate foarte fin, servesc la prepararea unei infuzii (o linguriţă la 200 ml apă clocotită), având acţiuni contra balonărilor intestinale, dureri de stomac, boli de ficat şi splină, pneumonie, litiază renală, ateroscleroză, reumatism, gută.

Aceleaşi efecte se obţin în cazul când se ţin sub limbă 1-5 g seminţe măcinate, timp de 5-7 minute. Infuzia din seminţe (o linguriţă la 200 ml apă clocotită) are rol aperitiv, stimulent diuretic, galactogog şi carminativ (contra balonărilor), cu efecte vindecătoare în afecţiuni intestinale şi furunculoze. Uleiul eteric este utilizat şi în aromatizarea unor băuturi alcoolice (lichioruri), băuturi nealcoolice, condimente, produse de panificaţie şi sosuri.

Frunzele de morcov servesc la prepararea unui decoct (o linguriţă frunze proaspete la 250 ml apă), care se fierbe cinci minute, se strecoară şi se dă la sugari câte trei linguriţe pe zi pentru mineralizarea şi întărirea corpului. Sub formă de gargară, de două-trei ori pe zi, se utilizează în caz de afte, stomatite şi abcese.

 

Sursa
Categorii