Flori si gradina

Cele mai profitabile culturi pentru suprafață mică

 

 

 

 

Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici rămân și în 2016 cele de nișă. Pentru cei care dețin un teren mic, de un hectar, două sau trei, potențialul de câștig este consistent, însă trebuie avut în vedere ca afacerea să aibă la bază cererea de pe piața locală, adică fără o valorificare inteligentă, poate o minimă procesare, profitul se poate lăsa așteptat.

 

1. Cătina

Cătina și-a câștigat un loc pe piață mulțumită promovării de care a beneficiat în ultimii ani ca fruct-minune pentru imunitate. Costurile cu înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro, investiție care se recuperează rapid cu ajutorul producțiilor medii de 15 tone la hectar și un preț mediu pentru un kilogram de cătina între 10 și 15 lei.

 

2. Căpșunul

Pentru cultura de cășpun, cultura în câmp este cea mai ieftină, în timp ce la solar, specialiștii recomandă investiția doar dacă se asigură rotația culturilor. Astfel, potrivit lui Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor Hida, un hectar de căpșun ”la cheie” ajunge la 55.000 de lei și va da 80 de tone de fructe în cei trei ani de exploatare. ”Dacă plantația merge doar în primul an de la plantare și dacă dă 20 de tone de producție și dacă le-ai valorificat cu 4 lei să zicem, cum a fost anul ăsta (2015 – n.r.), când prețul a fost foarte jos, tot ai făcut 80.000 lei, dar în mod normal prețul mediu al căpșunelor a fost de 5 lei pe kg, ceea ce înseamnă că te apropii undeva de 100.000 lei/ha. În primul ani îți scoți costurile de înființare și obții și un profit de 6.000 euro pe hectar. Dacă vrei îți poți lua o marjă de eroare, pentru că apar și cheltuieli neprevăzute. În următorii 2 ani singurele costuri sunt cele cu întreținerea culturii și cu culesul”, explică Orlaie.

Loading...

 

Imagini pentru Cele mai profitabile culturi pe suprafață mică

 

 

3. Roșiile

Interesul pentru roșia românească a crescut și au apărut ferme dedicate acestei culturi. Pentru a porni o astfel de afacere, aveți nevoie de un solar bine echipat (construcția costă 9-12 euro/mp), de experiență și de inspirația de a alege soiuri care se cer. Mai mult, trebuie luată în considerare și modalitatea de livrare a producției – fie un parteneriat, fie direct către clienți, prin livrare la domiciliu, situație care funcționează doar în apropierea marilor orașe și doar după ce se face o investiție și într-un mijloc de transport.

 

4. Cartofii mov

Cea mai profitabilă cultură a anului 2014, cartoful mov și-a păstrat ”flerul” și în 2015, având șanse să continue la fel și anul aceasta. Numărul cultivatorilor a crescut, la fel și cererea pe piață întrucât acum restaurantele și pasionații de gătit caută tuberculii colorați pentru rețete sofisticate. Partea bună este că anul trecut a fost unul cu spor pentru cartoful mov, obținându-se 10-12 kilograme de la fiecare kilogram de sămânță, o performanță pe care puține culturi o dau. Totuși, prețul este în scădere: de la 30 de lei acum câțiva ani, media este la 12-15 lei. Profitul rămâne însă considerabil, la fel și oportunitatea, mai ales că deocamdată nu există exploatații mari de cartof mov la noi în țară.

 

5. Mure

Cu un gust  mai puțin parfumat, dar cu fructe mari și cărnoase, murele au intrat puternic în ceea ce înseamnă comerțul cu fructe de pădure în marile magazine. Se vând la caserole de 250 de grame cu prețuri de 6-9 lei, în funcție de sezon, iar producătorii vorbesc că în ciuda culturii pretențioase, afacerea cu mure este una foarte profitabilă. Se poate ajunge la 50.000 de euro la hectar, însă și investiția inițială este considerabilă: 10.000 de euro/hectar, iar apoi vârful de producție este atins abia în anul 4 de la plantare.

 

6. Afinul

Afinul reprezintă recomandarea de suflet a horticultorului Nelu Orlaie, fondatorul pepinierelor Hida: ”Părerea mea e că afinul cea mai rentabilă cultură, dar presupune și cea mai scumpă investiție. Ca să faci o plantație cu material de foarte bună calitate costă în jur de 20.000 euro, o investiție mare, dar nu e obligatoriu să începem cu un hectar. Însă e o investiție pe care o faci pe 50 de ani”. Astfel, chiar luând în calcul producții mai mici, de 8-10 tone/ha, cu prețul de 10-12 lei/kg, venitul este de peste 100.000 lei/ha/an. Europa deocamdată nu este și nu va fi acoperită ca necesar de afin și va importa în continuare. Pentru aceasta și prețul la fructele de afin pe piață e în creștere. Dacă înainte prețul era la 1,5-2 euro, prețul a ajuns să se apropie de 4-5 euro. Ca să faci o plantație de mure cu material de foarte bună calitate, investiția costă în jur de 20.000 euro.

 

7. Ardeii iuți

Soiurile de ardei foarte iuți sunt o idee de afacere ce poate fi pornită și pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați. Important este să găsiți semințe de ardei foarte picanți, preferabil varietăți cunoscute gurmanzilor și celor în căutarea senzațiilor…iuți. Vorbim mai ales de soiurile Habanero, Jalapeno sau Cayenne, pentru care semințele se vând la bucată pe internet – 10 semințe pot să coste și 8-10 euro, așa că investiția inițială se poate ridica și la 1.000 de euro. În rest, pentru a vă asigura că veți avea profit, este bine să vă gândiți la o minimă procesare – deshidratare, măcar, precum și la parteneriate cu restaurante sau magazine care pot prelua o parte din producție.

 

8. Zmeura

La nivel mondial se vorbește despre zmeură că una dintre cele mai profitabile culturi. Se plantează în jur de 6.700-8.000 plante/ha, în funcţie de distanţa de plantare între rânduri (2,5-3 metri), iar preţul unei plante este în jur de 3 – 3,5 lei. Deci, preţul plantelor este în jur de 22.000 – 25.000 lei pentru fiecare hectar de zmeură înființat. O cheltuială importantă la cultura zmeurului este montarea unui sistem de susţinere care poate fi din spalieri de lemn, de beton, de fier. Costul acestuia variază mult, în funcţie de materialele utilizate, şi poate fi de 10.000 – 15.000 lei/ha. Alte cheltuieli se fac cu pregătirea terenului, instalaţia de irigare, fertilizare, plantare şi întreţinerea plantaţiei în primii doi ani. Aceste cheltuieli pot să ajungă la 12.000 – 15.000 lei. Deci se ajunge la o investiţie de 45.000 – 55.000 lei. Alte cheltuieli sunt cu întreţinerea plantaţiei în primii 3 ani, în jur de 10.000 lei.
La zmeur se poate realiza o producţie de 7 – 8 tone în medie pe hectar, iar producţia maximă se obţine din anul al treilea. O plantaţie durează şapte – nouă ani de producţie, în funcţie de sol şi lucrările de îngrijire. Preţul de vânzare al zmeurei în România depinde de calitate, de cantitate, de perioadă şi de zonă. Dacă în pieţele din Transilvania zmeura s-a vândut în 2014 cu 14 – 15 lei pe kilogram, dar şi cu 25 lei, în funcţie şi de perioada anului, la angro, anul trecut s-a obţinut circa 10 lei pe kilogram. Cu alte cuvinte, câștigul mediu la care poate spera un cultivator de zmeură este de circa 20.000-24.000 de euro/hectar.

 

9. Ștevia dulce

Ștevia dulce cunoaște un adevărat ”boom” la nivel mondial. Străinii plătesc 40-50 de eurocenți pentru fiecare kilogram de plantă, iar de pe un hectar se pot obține câte trei-patru recolte pe an, de câte circa 10-14 tone fiecare, ceea ce face ca veniturile încasate de la un singur transport să fie de cel puțin 4.000 de euro. ”Pe an, profitul este de minim 15-20 de mii de euro la hectar în funcție de câte recoltări se fac. Producția este influențată mult de îngrijirea plantației. Eu am dat o cifră medie, dar se pot recolta și 5 tone la hectar, dar și 20-25 de tone. De obicei “secretul” stă în irigații pentru că planta este foarte mare iubitoare de apă”, spune ing. Gheorghe Teodorescu, administratorul societății Fresh Flowers. Plantă perenă, ștevia are nevoie de 10.000 de răsaduri la hectar, la un preț de 30-40 de lei bucata. În rest, tehnologia de cultură este similară cu cea de la lucernă.

 

10. Sparanghelul

Cheltuielile de înființare a unui hectar de sparanghel nu sunt mici: 25.000 de euro la hectar, iar la o recoltă de minim 10 tone la hectar, care se poate obține după patru ani, profitul poate ajunge în jurul a 100.000 de euro. Care va curge neîntrerupt în buzunarele fermierului timp de 15-20 cât este durata de viață a plantației. În prezent, un kilogram de sparanghel românesc poate să ajungă în piață sau pe internet la 40 de lei.

 

11. Castravetele amar

Momordica sau castravetele amar cunoaște o cerere tot mai mare. Este recunoscut ca având efecte miraculoase pentru diabetici și se vinde în piețe la bucată cu 5-10 lei, în funcție de mărime. Plantă agățătoare, castravetele amar rodește 20 de fructe pe an, iar mărimea acestora variază între 50-60 de grame, dar poate ajunge și la 300 de grame. Cum fermierii vând pe internet bucata între 3 și 5 lei – se ajunge la un preț de 100 de lei (peste 20 de euro) pentru un kilogram de castravete amar. Mai avantajoasă este vânzarea semințelor de momordică, care se vând cu 1 leu bucata. Ele pot fi însă procurate și de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

 

Sursa: Agrointel
Categorii