Inedit

Centralia. Orașul care arde fără încetare de 50 de ani. ( Video)

 

 

 

 

Orașul care arde fără încetare – De peste o jumătate de an, orașul Centralia din statul american Pennsylvania, o mica așezare minieră, arde continuu, lucru care l-a transformat într-un adevărat oraș fantomă.

 

Imagini pentru orasul care arde de 50 de ani

 

Cu o populație de doar zece locuitori, orașul Centralia, din statul american Pennsylvania, aproape că a devenit un oraș-fantomă. De peste o jumătate de secol, mica așezare minieră stă chiar deasupra infernului.

Un incendiu care a cuprins galeriile minei de cărbune arde continuu, iar crăpături și cratere imense împânzesc orașul, eliberând fumuri și gaze toxice. Orașul minier era odată înfloritor, cu o populație de aproape 2.500 de persoane.

Nimic nu părea să tulbure viața liniștită a oamenilor de aici, până în 1962, când orașul a început să ardă atât în subteran, cât și la suprafață. Paradoxal, focul care a distrus orașul a fost cauzat intenționat chiar de către oameni.

Cum a început totul în Centralia

Imagini pentru orasul care arde de 50 de ani

Planul inițial al autorităților a fost arderea deșeurilor de la groapa de gunoi a orașului, misiune de care s-au ocupat câțiva pompieri locali. Din păcate, nimeni nu și-a dat seama că groapa de gunoi era amplasată pe un puț minier dezafectat, conectat la mai multe galerii de mină pline cu cărbune.

Combustibilul fosil s-a aprins, iar focul s-a răspândit prin galeriile de mină care se întindeau pe sub oraș. Încet, uriașul incendiu a devastat o mare parte din așezare.

Pompierii au reușit să stingă incendiul care s-a extins la suprafață, dar nu au putut face nimic pentru a opri focul din subteran. Acesta s-a extins până la o adâncime de 90 de metri, pe o suprafață de 12 kilometri sub Centralia.

Din cauza temperaturii foarte mari, pământul a început să crape, eliberând fumuri toxice și monoxid de carbon. Astfel de cratere au apărut și în curțile oamenilor, dar chiar și în aceste condiții puțini s-au gândit să plece. Pompierii au continuat timp de zece ani lupta cu focul din adâncuri, dar fără succes.

 

Pericol de moarte

 

copil-langa-craterImagini pentru orasul care arde de 50 de ani

 

În următoarele decenii, pe măsură ce tot mai multe cratere apăreau în oraș și îngrijorați pentru sănătatea lor, oamenii au început să se gândească la posibilitatea de a părăsi Centralia. Decizia lor a fost grăbită de un incident petrecut în 1981, când un băiat 12 ani a căzut într-un crater adânc de 90 de metri.

Din fericire, băiatul a reușit să se prindă de o rădăcină de copac și a fost scos de verișorul lui din groapa arzândă. Din cauza acestui incident și a nivelului imens de monoxid de carbon eliberat de cratere și crăpături, ci mai mulți localnici au decis că e timpul să plece din Centralia.

La 54 de ani de la izbucnirea incendiului din Centralia, din pământ încă iese fum. Zona este împânzită de pancarte care-i avertizează pe vizitatori că pământul se poate surpa oricând sub ei, iar în oraș au mai rămas zece oameni, care se încăpățânează să lupte cu focul.

Din păcate, previziunile sunt sumbre. Specialiștii spun că în subteran mai există cărbune suficient pentru a întreține focul pentru încă 250 de ani.

 

 

Sursa: Incredibilia.ro
Categorii