Sfaturi utile

Coaja de ceapă – o adevărată comoară pentru grădinari!

 

 

Coaja de ceapă – o adevărată comoară pentru grădinari!

 

Descoperiti beneficiile pe care le are coaja de ceapa pentru sanatate

Coaja de ceapa contine mai multi antioxidanti decat ceapa, este bogata intr-un puternic pigment vegetal numit quercetin, care este foarte eficient in reducerea tensiunii arteriale ridicate si prevenirea arterelor blocate. In plus, coaja de ceapa are proprietati anticancerigene, antifungice si antibacteriene.

Prevenirea bolilor cardiovasculare: coaja de ceapa este bogata in fibre fenolice si multe substante care ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare.

Prevenirea cancerului de colon: Quercetina stimuleaza sistemul imunitar prin prevenirea dezvoltarii tumorilor. Un studiu publicat de Universitatea Johns Hopkins a constatat ca combinatia de substante chimice gasite in ceapa si turmeric a redus dimensiunea si numarul leziunilor precanceroase din tractul intestinal uman.

Tratarea infectiilor tractului urinar: proprietatile de  antibiotic a cojii de ceapa ajuta la tratarea bolilor virale si bacteriene care afecteaza sanatatea rinichilor si a vezicii urinare.

Amelioreaza bronsita acuta: Datorita proprietatilor sale antioxidante, coaja de ceapa este foarte eficienta in ameliorarea cailor respiratorii in timpul unei tuse puternice sau a bronsitei acute.

Diferitele preparate din coaja de ceapa

O infuzie facuta din coaja de ceapa:

Puteti salva coaja de ceapa, luati un borcan de sticla si puneti cojile pe care le aruncati. Cand doriti sa va pregatiti doza zilnica de ceai din coaja de ceapa, luati cateva bucati, acoperiti-le cu apa clocotita si lasati la infuzat  timp de aproximativ 15 minute. Filtreaza lichidul si bea-l inainte de culcare.

Quercetina din coaja de ceapa are si efecte sedative, motiv pentru care cel mai bine este sa consumi aceasta infuzie inainte de culcare.

Supa de coji de ceapa:

Nu va mai curatati cepele pentru a le pune in supa, atat pielea cat si bulbul cepei sunt hranitoare. Este plin de fibre si compusi fenolici care ajuta la prevenirea bolilor coronariene.

Coaja de ceapa poate fi utilizata ca un supliment extraordinar la orice dieta datorita continutului sau ridicat de fibre insolubile, care este benefic pentru miscarile normale ale intestinului. In plus, fibrele insolubile elimina deseurile toxice din colon si echilibreaza nivelul pH-ului intestinal.

Alte utilizari ale cojii de ceapa:

Coaja de ceapa pentru colorarea parului: Pe langa efectul sau natural de colorare, coaja de ceapa promoveaza cresterea parului.

Pentru culori  frumoase in mod natural, turnati 1 litru de apa rece  peste 4 maini  de coji de ceapa. Se aduce la fierbere apoi se lasa sa fiarba 5 minute. Acoperiti si lasati focul sa se raceasca pana se raceste. Se filtreaza si se utilizeaza in apa de clatire, pentru a fi reinnoita in mod regulat.

Utilizati coaja de ceapa in faina de grau: Potrivit unui studiu stiintific american, cojile de ceapa uscate si zdrobite ca inlocuitor pentru faina cu 1 pana la 5% cresc continutul de antioxidanti din paine.

Atentie: coaja de ceapa nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza. Asigurati-va ca alegeti ceapa organica daca doriti sa le folositi sau sa le consumati cojile.

Uneori, trecem cu vederea unele metode vechi și verificate de creștere a recoltei sau de combatere a dăunătorilor și bolilor.

În lupta contra afidelor în culturile de legume este eficientă următoarea soluție: ½ de căldare cu coji de ceapă o umpleți cu apă fierbinte, lăsați la infuzat pentru 24 de ore, apoi strecurați și dizolvați soluția cu de 2 ori mai multă apă. Acest amestec poate fi folosit și contra gândacului de colorado care afectează vinetele și cartofii.

Pentru a proteja merii de viermi, îi puteți stropi cu oricare din soluțiile descrise mai sus, în prima seară caldă (cel puțin 15 grade) după înflorire, după apusul soarelui. Repetați procedura la fiecare 7 zile pe parcursul perioadei fluturilor de vară – aproximativ 1 lună.

Pentru fertilizarea plantelor se folosesc 10 gr de coji de ceapă la 5l de apă clocotită.

Coaja mărunțită de ceapă se folosește pentru păstrarea fructelor pe termen lung. Merele, perele se pun în pungi de plastic și se presară cu coji mărunțite de ceapă.

Culturile rădăcinoase nu vor fi afectate de bolile fungice dacă, înainte de a le pune la păstrare, le veți pudra cu coajă mărunțită de ceapă.

Încercați să vă convingeți că aceste metode într-adevăr funcționează. Și nu dăunează mediului înconjurător.

 

Sursa




Categorii