Flori si gradina

Cum faceți ca violetele scuturate de flori să înflorească din nou! Tot ce trebuie să știi despre acestea. Cum se îngrijesc?

 

 

Cum faceți ca violetele scuturate de flori să înflorească din nou!

 

1.Luați fiecare frunză de jos, începând cu cele mai bătrâne, le mișcați într-o parte, apoi în alta, până se rup. Frunzele se rup ușor, chiar de lângă tulpină, deci nu rămân cioturi și nu are ce putrezi. Eliminați și pedunculii vechi, dacă mai sunt. Aceste frunze nu mai îndeplinesc nici o funcție și doar vor consuma energia plantei.

Violeta  are o regulă: la subsoara frunzelor apar pedunculi, deci numărul florilor depinde de numărul frunzelor. Păstrați doar aceste frunze cu pedunculi noi formați.

2.Urmează să transplantați violeta. O scoateți din ghiveciul vechi, îndepărtați drenajul și scuturați tot pământul vechi. Trageți ușor cu mâinile. Rădăcinile se pot deteriora puțin, dar acest lucru acționează ca un stimulator pentru apariția noilor rădăcini. După ce veți adăuga pământ nou și veți fertiliza violeta, chiar și tulpina va forma rădăcini noi.

3.Luați un ghiveci nou, la baza căruia așezați drenajul vechi sau altul nou: bucăți de polistiren expandat, pietriș sau argilă expandată. Adăugați puțin pământ, 2-3 linguri, așezați planta și umpleți recipientul cu pământ nou. Schimbarea substratului acționează benefic asupra violetei: planta se înviorează și capătă o culoare mai vie, de parcă i se ridică dispoziția.

4.Udați violeta transplantată. Pregătiți o soluție de biostimulator, care provoacă apariția auxinelor – fitohormoni de înrădăcinare și de creștere: un vârf de coadă de lingură la 1 pahar de apă (sau urmați instrucțiunile de pe ambalaj). Udați planta câte puțin din toate părțile, încercați să turnați soluția pe marginile ghiveciului, nu în mijloc. Soluția va avea și rol de fertilizant în același timp. Folosiți doar ½ de pahar.

Fertilizați violetele cu o astfel de soluție o dată la 2 săptămâni. Puteți folosi și alte îngrășăminte, cum ar fi cu azotat de potasiu sau monofoscat de potasiu.

Peste o perioadă veți observa cum florile cresc din ce în ce mai mult, se deschid și bucură ochiul cu frumusețea lor, iar violeta are un aspect sănătos.

Violetele africane – Tot ce trebuie să știi despre acestea. Cum se îngrijesc? Sunt greu de crescut?

Plantarea și solul

Violetele au mare nevoie de un substrat afânat, amestecat cu mușchi de turbă și vermiculit sau perlit.

Condiții optime de dezvoltare

Frunzele delicate și catifelate ale violetelor vor arde sub razele directe ale soarelui.

Aceste flori superbe preferă lumina intensă dar indirectă, care pătrunde printr-un geam orientat fie spre est, fie spre sud.

În timpul iernii, aceste plante trebuie mutate într-un loc mai luminos.

Violetele se simt cel mai bine la temperaturi diurne între 12 și 24 de grade Celsius, fără curenți de aer și la temperaturi nocturne peste 12 grade Celsius.

Umiditatea substratului

Imediat ce suprafața solului se simte uscată, violetele trebuie udate cu apă la temperatura camerei.

În momentul irigării, aveți grijă ca apa să nu ajungă și pe frunze.

Preferând condițiile umede, în cazul în care locuiți într-o zonă cu climat uscat, este recomandat să grupați câteva violete pentru a le crea micro climatul de care au nevoie.

În plus, pentru a menține umiditatea, țineți violetele pe o tavă cu pietricele umede.

Fertilizarea

Pentru a asigura înflorirea continuă, trebuie să hrăniți violetele.

Folosiți un fertilizator cu conținut redus de azot și cu o concentrație mare de fosfor.

Fertilizați un pic violetele de fiecare dată când le udați, pentru a le asigura un flux continuu de nutrienți.

Florile uscate

Este foarte important să îndepărtați florile ofilite și uscate pentru a stimula planta să producă noi boboci.

Transplantarea periodică

Este necesar să împrospătați substratul violetelor, transplantându-le de 1-2 ori pe an.

Schimbarea frecventă a ghiveciului nu este necesară însă diametrul acesteia nu trebuie să depășească 10-12 cm.

Spor la grădinărit!

 

 Sursa

Sursă 




Categorii