Flori si gradina

Cum poți face ca trandafirii din buchete sa prinde rădăcini în ghivece

 

 

Cum poți face ca trandafirii din buchete sa prinde rădăcini în ghivece

 

Ce ar fi daca ai incerca sa plantezi un trandafir taiat dintr-un buchet de flori? E putin mai dificil de realizat, deoarece a crescut in medii controlate, focalizandu-si energia pe inflorire.

Apropo: inca mai exista dilema altoirii. Nu ai nicio grarantie ca trandafirul tau se va dezvolta, chiar daca prinde radacini. Acestea fiind spuse, nu ai de pierdut nimic daca incerci.

De fapt, trandafirii se inradacineaza usor. Totusi, majoritatea sunt altoiti pe rizomii altor trandafiri, pentru putere, rezistenta la boli sau rezistenta generala si chiar daca primesti ceva asemanator cu trandafirul parinte de unde ai luat butasul, poate sa nu detina acea rezistenta necesara.

Iata de ce ai nevoie:

  • Trandafiri taiati
  • Hormoni de inradacinare (disponibili in majoritatea magazinelor cu raioane de gradinarit)
  • Container cu nisip sau amestec cu pamant putin
  • Sac de plastic (pentru a acoperi containerul)
  • Apa

Cum sa plantezi trandafirul?

1. Inlatura floarea si lasa o portiune de 30 cm de tulpina, deoarece floarea utilizeaza intreaga energie a plantei, iar daca vrei sa o incurajezi sa prinda radacini, va trebui sa ii reorientezi energia catre radacina.

2. Inlatura toate frunzele, in afara de cele 2 de deasupra, din acelasi motiv pentru care au fost taiate si florile: consuma prea mult din energia plantei. Totusi, vrem ca ramura sa continue fotosinteza si sa se hraneasca pana cand se formeaza noile radacini. De aceea, trebuie sa lasam cateva frunze. O ramura trebuie sa contina 3-5 frunze intregi. Acesta este un trandafir clasic taiat.

3. Fa o taietura proaspata la capatul de jos al tulpinii, chiar sub nod. Foloseste-ti cutitul ca sa imparti tulpina de jos in patru bucati.

4. Hormonii de inradacinare stimuleaza planta sa-si dezvolte noi radacini, fiind absolut necesari.

5. Pentru a folosi un astfel de hormon, umezeste usor varfurile bucatilor impartite de la tulpina si apoi cufunda-le in hormonul respectiv. Scutura orice exces.

6. Planteaza tulpina in nisip sau intr-un amestec. Inainte de toate,  fa o groapa in  recipient si  introdu tulpina, cu suficienta atentie incat sa nu rastorni hormonul de inradacinare. Plaseaza-l bine in pamant, apoi poti sa-l uzi.

7. Acopera planta taiata si vasul cu un sac sau o folie de plastic si mentine solul umed. Pune un tarus inalt  pentru a tine plasticul departe de frunze. Daca atinge totusi frunzele, acestea raman ude si pot muri; din aceeasi cauza, asigura-te ca aerul poate iesi de sub bucata de plastic. Altfel, tulpina va putrezi.

8. Mentine solul umed si incepe sa verifici dupa cateva saptamani pentru a vedea daca s-au format radacinile, tragand incet de tulpina. Daca apare o rezistenta inseamna ca radacinile sunt acolo unde trebuie.

 

Sursa: decostyle.mayra.ro




Categorii