Flori si gradina

Cum poți obține roșii gustoase cu ajutorul altor plante din grădină

 

 

 

 

Cultivarea plantelor care se ”agreează” reciproc, adică nu se concurează pentru lumină, apă și elemente nutritive este o tehnică folosită de sute de ani și este una dintre metodele-cheie în agricultura biologică. Astfel, plantele-companion îndeplinesc atât un rol practic cât și estetic în orice grădină. Acestea se „protejează” reciproc de dăunători și îmbogățesc solul cu substanțe nutritive. Folosind acest sistem de plantare nu doar că o să ai o grădină spectaculoasă, dar și recolta obținută va fi una mult mai însemnată.

Pentru că este important să ai o cultură de tomate sănătoasă, este important să știi care sunt plantele ce te pot ajuta să obții o producție bună, ce pot fi plantate împreună cu roșiile, ferindu-le pe acestea din urmă de dăunători și atrăgând insecte benefice cu rol important în obținerea de recolte bogate.

 

 Care sunt plantele cele mai indicate a fi plantate lângă cultura de tomate:

 

1.Ceapa, usturoiul, arpagicul inamicul păduchilor și melcilor

Aceste plante, datorită mirosului puternic pe care-l emană, țin numărul păduchilor (afidelor) de plante sub control. Arpagicul respinge fluturii de varză și musca morcovului. Ceapa respinge pe lângă afide și melcii, iar usturoiul respinge gândacul japonez, acarienii, furnicile și iepurii. De asemenea, usturoiul respinge și ucide musculițele albe.

2.Busuiocul îmbunătățește aroma roșiilor

În ciuda faptului că busuiocul nu protejează tomatele de dăunători, cu toate acestea fac o echipă bună. Despre busuiocul se spune că îmbunătățește aroma roșiilor și cu cât vor fi mai apropiate rândurile de roșii de cele de busuioc, cu atât aromele vor fi mai puternice.

3.Limba mielului ”magnet” pentru albine

Limba mielului este considerată a fi o plantă-companion universală. Aceasta este o plantă perenă, care provine din flora spontană și crește până la maxim 60 cm înălțime și poate fi plantată pe orice tip de sol. Limba mielului, crește rezistența la boli și dăunători și protejează tomatele din atacul insectelor. Cultivată pe lângă tomate, această plantă respinge și omoară viermele cu corn, un dăunător al roșiilor. De asemenea, florile acestei plante sunt ca un magnet pentru albine, care la rândul lor vor poleniza și vor îmbogăți cultura. Pe lângă albine, limba mielului atrage și insecte prădătoare, cum ar fi buburuzele.

4.Gălbenelele resping paraziții

Aceste plante companion sunt foarte benefice în orice grădină, indiferent de cultură. Gălbenelele resping viermele cu corn al roșiilor, dar și gândacul de asparagus. Mai resping și paraziții Circulifer tenellus, dar și nematodele. Aceștia sunt purtători de viruși care atacă roșiile, vinetele și ardeii iuți.
Gălbenelele au un rol important și în atragerea multor insecte benefice, datorită mirosului puternic și coloritului viu al florilor. Poți prelungi viața gălbenelelor, rupându-le florile și aruncându-le printre roșii, sporind astfel protecția culturii.

5.Mușcatele resping acarienii

Aceste plante ajutătoare sunt o cultură capcană și se plantează în vecinătatea culturilor principale. Mușcatele sunt bune și pentru trandafiri, ardei, viță de vie, porumb, varză, conopidă etc. Astfel, florile acestea atrag dăunătorii trandafirilor și viței de vie, atrag paraziții Circulifer tenellus și resping acarienii.

6.Petuniile alungă gândacii

Aceste plante sunt folosite tot pe post de culturi capcană. Petuniile resping afidele, gândacul japonez și cel de sparanghel, dar și insectele Cicadellidae, gândacul mexican de fasole, gândacii de pepeni, castraveți și dovleci și atrag paraziții Circulifer tenellus.

7.Condurașii capcane verzi pentru omizi

Acestora le place solul sărac și de la această plantă semințe, frunzele și florile sunt comestibile. Condurașii, plantați în jurul tomatelor sunt considerați cultură capcană. Aceștia atrag afidele și omizile, dar și insecte prădătoare. Pe de altă parte, resping afidele lânoase, musculițele albe și fluturii de varză, dar și diverși gândaci.

8.Floarea-soarelui atrage furnicile

Lângă cultura de roșii este indicat să semănați câteva fire de floarea soarelui, pentru că aceste plante cu o dezvoltare bogată, atrag furnicile ce consumă păduchii de pe plantele de tomate. Pe de altă parte, floarea soarelui atrage multe insecte benefice și viespi, respingând în același timp și molia de toamna (Spodoptera frungiperda).

 

Sursa: Agrointel.ro
Categorii