Remedii naturiste

Cum puteti indeparta dopurile de ceara din ureche?

 

 

 

 

Dopul de cerumen. Ceara din ureche este unul dintre mijloacele de aparare ale corpului. Opreste praful , vietatile si corpurile straine, protejeaza canalul auditiv si inhiba cresterea bacteriilor. Cateodata, se secreta o cantitate prea mare de ceara in ureche, ceea ce blocheaza conductul auditiv, determinand dureri sau un discret zornait in urechi. Pe masura ce cantitatea de ceara se acumuleaza puteti observa si o scadere progresiva a auzului.

Masuri de autoingrijire:

–    Inmuiati ceara intrauriculara cu cateva picaturi de ulei pentru copii, ulei mineral sau glicerina cu ajutorul unui picurator, de doua ori pe zi, cateva zile la rand.
–    Cand ceara este inmuiata, umpleti un vas cu apa incalzita pana la temperatura corpului.
–    Avand capul pozitionat drept, apucati varful urechii si trageti in sus; cu ajutorul unei seringi de 10 cc, tinuta in cealalta mana, proiectati cu blandete apa in canalul auditiv. Apoi, aplecati-va capul si lasati sa se scurga apa din ureche intr-un vas sau o chiuveta.
–    S-ar putea sa fie nevoie sa repetati aceasta procedura de cateva ori pana este evacuat si restul de ceara.
–    Uscati cu un prosop sau un uscator de par urechea externa.

Avertizare

Conductul auditiv si timpanul sunt foarte delicate si pot fi agresate usor. Nu-l maltratati cu tampoane de vata, agrafe de birou sau chibrite. Clatirea cerumenului din ureche ar trebui evitata daca in antecedente aveti o perforatie timpanica sau o interventie chirurgicala, exceptie facand indicatia medicala. Daca se pune problema infectiei, nu va clatiti urechile.

Asistenta medicala. Cu toate sfaturile de mai sus, multe persoane au dificultati in curatirea urechilor de cerumenul acumulat. Cel mai bine ar fi ca aceasta procedura sa fie efectuata de personalul medical. Cerumenul in exces poate fi inlaturat printr-o procedura similara celei de mai sus. Un instrument special este folosit fie pentru scoaterea, fie pentru aspirarea cerumenului din ureche. Daca este o problema recurenta, doctorul va poate recomanda o medicatie pentru evacuaresa cerumenului, de folosit la fiecare 3-4 saptamani.

Sursa : Ziar de Cluj
Categorii