Flori si gradina

Cresterea unui lamai in casa poate fi o experienta minunata, datorita miresmei pe care o emana. Cum să creşti un lămâi într-un cartof. Pune o ramură de lămâi într-un cartof sau un fir de trandafir (Video)

 

 

Cum să creşti lămâi într-un cartof sau un trandafir. VIDEO- Pune o ramură de lămâi într-un cartof sau un fir de trandafir

 

Cresterea unui lamai in casa poate fi o experienta minunata, datorita miresmei pe care o emana.

Acest lucru poate parea destul de complicat, insa nu este asa. Tot ce trebuie sa faceti este sa creati suficient spatiu pentru ca radacinile sa se poata extinde si sa va asigurati ca solul in care este plantat si ramurile au destula umezeala si caldura.

Daca ingirjiti in mod corespunzator un lamai, acesta va rodi si va improspata aerul din incapere. Iata cum puteti creste un lamai in casa:

Pregatiri

Alegeti un soi de lamai, care se preteaza cresterii in interior si care produce fructe medii, cu o aroma intensa.

Cumparati un puiet de buna calitate, de 2-3 ani. Puteti creste un lamai din samanta, insa va dura foarte mult ca pomul sa se dezvolte suficient, pentru a fi rodnic.

Cumparati un ghiveci mare, de aproximativ 40-60 de litri, cu gauri de scurgere, care sa ofere spatiu lamaiului si sa-i permita sa creasca circa 2.4 metri, in conditii obisnuite.

Cumparati un amestec de sol pentru orice tip de plante, care este usor acid si este adecvat cresterii unui lamai. Pentru o mai buna scurgere a excesului de apa, adaugati niste nisip in acest amestec.

Plantarea

Gasiti o tavita suficient de mare pentru a putea fi pusa sub ghiveci. Puneti niste pietricele pe aceasta si adaugati putina apa, inainte de a pune ghiveciul pe tavita cu pietricele. Acest lucru va mentine o umiditate adecvata in jurul pomului.

Puneti un strat de panza speciala pe fundul ghiveciului. Aceasta va impiedica solul sa cada prin gaurile de scurgere de la baza, atunci cand udati lamaiul.

Puneti un strat de pietris pe fundul ghiveciului. Acesta va crea o scurgere mai buna, impiedicand putrezirea radacinilor lamaiului.

Umpleti pe jumatate ghiveciul cu amestecul de sol, tasandu-l pentru a putea sustine greutatea lamaiului.

Scoateti lamaiul din ghiveciul in care l-ati cumparat si rasfirati-i usor radacinile, inainte de a-l planta in ghiveciul mare.

Tasati pamantul din jurul pomului, pentru a inlatura excesul de aer si pentru a crea o baza solida de sustinere a lamaiului. Nu lasati nicio radacina neacoperita si nu acoperiti tulpina cu pamant, deoarece aceasta poate putrezi.

Udati imediat pomul, suficient de mult pentru ca excesul de apa sa se scurga in tavita. Goliti tavita dupa ce excesul de apa din ghiveci s-a scurs in ea.

Ingrijirea si recoltarea

Mentineti solul umed. Verificati periodic stratul superior (5 cm). Daca acesta este putin uscat, udati lamaiul, pana cand excesul de apa se scurge in tavita de sub ghiveci.

Pulveritati zilnic apa pe lamai, cu ajutorul unui recipient cu spray. Acest lucru inlocuieste umiditatea naturala de care pomul ar avea parte daca nu ar creste in interior.

Mentineti umiditatea in incapere, cu ajutorul unui umidificator. Daca lamaiul nu pare a fi in regula, in ciuda pulverizarii zilnice cu apa, puneti un umidificator in camera respectiva si lasati-l sa functioneze timp de cateva ore pe zi. Nivelul de umezeala ar trebui sa fie de 50% primavara si vara.

Tineti sub control temperatura camerei in care creste lamaiul. Aceasta ar trebui sa fie de minim 21.1 grade Celsius ziua si 12.8 grade Celsius noaptea. Daca temperatura camerei scade sub aceste valori, poate cauza oprirea cresterii lamaiului.

Puneti lamaiul langa o fereastra orientata spre sud, deoarece acesti pomi au nevoie de 8-12 ore de lumina naturala pe zi.

Suplimentati lumina naturala cu una fluorecenta de 40 de watti, plasata la aproximativ 20 de cm de-asupra pomului. Tineti aceasta lumina aprinsa suficient de mult, pentru ca lamaiul sa absoarba echivalentul a 8-12 ore de lumina.

Polenizati lamaiul manual. Datorita faptului ca acesta se afla in interior, nu va putea fi polenizat de insecte. Unii pomi pot produce fructe si fara polenizare, insa acest proces creste sansele unui rod bogat.

Puneti un ingrasamant echilibrat la baza pomului, bogat in nitrogen si cu un continut moderat de fosfor si potasiu, cur ar fi ingrasamantul 12-4-4, o data sau de doua ori pe luna, conform intructiunilor de pe ambalaj.

Tundeti lamaiul cu atentie, deoarece daca taiati prea multe frunze veti avea mai putine fructe. Inlaturati ramurele uscate, rupte sau bolnave si rariti-le pe cele sanatoase, pentru a tine sub control inaltimea lamaiului si intinderea ramurilor acestuia.

Rariti radacinile lamaiului doar daca acestea sunt prea dese si impiedica producerea de fructe. Cand un pom nu mai creste, este absolut necesar sa-i taiati din radacini.

Fiti atenti la daunatori. Acestia sunt extrem de rari in cazul pomilor care cresc in interior, insa daca se intampla ca lamaiul sa aiba asa ceva, pulverizati apa cu sapun, pentru a-i omori. Daca acest lucru nu functioneaza, aplicati ulei de neem (Azadirachta indica).

Fiti atenti la boli. Ciupercile sunt extrem de frecvente, insa pot aparea si boli bacteriene ale lamaiului, caz in care este indicat sa plicati un tratament corespunzator.

Rariti lamaile, daca cresc mai multe la un loc. Indepartati 2/3 dintr-un ciorchine, pentru a le permite celor 1/3 ramase sa se dezvolte pana la maturitate. In mod obisnuit lamaile se coc in 7-9 luni.

Rotiti lamaile coapte, pentru a le indeparta de pe pom. Puteti folosi si o foarfeca de tuns, insa lamaile coapte pot fi rupte destul de usor.

Lucruri necesare:

– Un lamai
– Un ghiveci mare
– O tavita mare de scurgere
–  Un amestec de sol pentru toate tipurile de plante
–  Pietricele
– Panza speciala
– Un recipient cu spray
– O stropitoare
– Un umidificator
– Lumina fluorescenta de crestere
– O pensula
– Ingrasamant
–  O foarfeca
– Ulei de neem
– Tratament antifunghic sau antibacterian.

Cum sa cresti un lamai in casa?

O metoda inedita si foarte eficienta cum sa cresti citrice si trandafiri cu ajutorul cartofilor.

Mai jos aveti doua inregistrari video in care va arata toate etapele pe care trebuie sa le urmati pentru a reusi sa obtineti butasii mult doriti.

 Sursa 




Categorii