Aperitive si Gustari

Cum să faci cei mai buni castraveți murați! Un detaliu face diferența!

 

 

 

 

Vezi o rețetă de castraveți murați la soare și învață să faci varză murată la soare ca să te poți bucura toată vara de murături răcoritoare și pline de savoare.

 

De ce sunt bune legumele murate la soare:

Primul avantaj evident al legumelor murate la soare este că sunt gata în doar câteva zile şi nu toată lumea vrea să aştepte până la iarnă ca să se bucure de varză murată sau de castraveciori muraţi.

În al doilea rând, legumele murate la soare sunt întotdeauna mai crocante şi fragede decât cele de peste iarnă, deoarece procesul de fermentare este mult mai rapid şi coaja nu apucă să se înmoaie.

Un alt avantaj pentru varza murată la soare este că dacă vrei sărmăluţe sau varză călită în toiul verii este destul de greu să găseşti varză murată bună după ce au venit căldurile.

Majoritatea gospodinelor aruncă varza murată de peste iarnă în primăvară, ca să evite mirosurile neplăcute în cămară sau alte camere de depozitare a murăturilor.

Legumele murate la soare sunt pline de vitamine şi minerale şi procesul de fermentaţie rapidă le păstrează mult din proprietăţile iniţiale. Astfel pregătite în doar câteva zile, legumele murate la soare au un gust mai bogat, o textură mai fragedă şi chiar şi culoarea lor este păstrată mai bine, deoarece saramura nu apucă să le descompună pigmenţii şi coaja.

Rețeta de castraveți murați la soare:

Una dintre cele mai căutate delicatese estivale sunt castraveții murați la soare. Rețeta este simplă și nu diferă mult de rețeta pentru castraveți murați de toamnă.

 

Ingrediente:

– 3 kilograme de castraveciori cornișon
– 2 felii de pâine integrală, cu tărâțe, etc, pentru accelerarea fermentației
– 4 litri apă
– 4 linguri de sare grunjoasă, neapărat neiodată
– 10 căței de usturoi (2 căpățâni de usturoi medii)
– 5-6 fire de mărar înflorit
– 2 ardei iuți (după gust), pot fi înlocuiți cu hrean

Condimente, după gust: coriandru, mărar, muștar boabe.

 

Mod de preparare:

Se spală bine castraveții în coajă și se pun într-un borcan mare sau două borcane mai mici. Se indeasă printre straturi cățeii de usturoi, boabele de condimente, hreanul/ ardeiul iute, mărarul, etc.

Dacă folosiți usturoi chinezesc uriaș, veți constata că se face albastru în contact cu saramura sau oțetul, astfel că recomandăm usturoi românesc. Între timp se fierbe apa și se lasă puțin la răcit, apoi se adaugă sarea și se amestecă bine, până la dizolvare completă. Se toarnă saramura peste castraveți și se pune pâinea deasupra, pentru fermentație.

Se lasă într-un loc însorit circa 2-3 zile, după gust și preferințe, după care se scoate pâinea și se păstrează la frigider până la servire.

 

Pofta buna!

 

Sursa: PentruEa
Categorii