Aperitive si Gustari Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Cum să faci SLĂNINĂ afumată la tine acasă! Cel mai BUN ȘI RAPID MOD!

 

 

 

Anii au trecut, varsta isi spune cuvantul si au aparut si restrictiile alimentare. Dar orice medic ce a citit despre descoperirile medicinii moderne, poate sa va spuna ca slanina afumata se poate consuma, aproape de catre oricine, bineinteles fara excese.

Dupa taierea porcului, a doua zi, se trece la afumarea slaninei pentru consumul imediat.

Sarata cu sare grunjoasa, bine frecata cu ceva condimente, slanina se pune la afumat, dar la foc intens, care sa dea caldura.

Loading...

In aceasta prima etapa, trebuie ca efectiv slanina sa fie patrunsa de caldura si sa sfarie putin, o parte din grasimea ei scurgandu-se. Este o operatiune foarte delicata, pentru ca daca nu se urmareste focul secunda de secunda, se poate intampla ca slanina sa se aprinda si sa ia foc. Cei care au patit-o stiu despre ce vorbesc.

Deci efectiv gospodarul sta langa afumatoare si urmareste totul cu mare grija si atentie. Uneori la operatiune participa mai multi barbati din vecini, daca vin toti cu slanina si o pun intr-o afumatoare mai mare.

Chiar daca si o tuica merge bine si inveseleste oamenii, incalzindu-i si ajutandu-i sa biruiasca frigul de afara, atentia ramane maxima, ca totul sa decurga asa cum trebuie.

Dupa etapa de foc mai iute si caldura multa, dupa ce slanina a sfarait si a lasat o parte din grasime, se trece la etapa a doua, afumarea mai lenta cu fum mult.

Si daca in prima etapa s-a folosit lemn de fag, ce are putere calorica mare si da caldura multa, in etapa a doua se pune lemn de prun, zarzar si cires, secret pe care cei din partea locului l-au deprins din vechime.

Aromele acestor arbori patrund si in slanina, care va asigur ca este deosebita si efectiv „se topeste in gura” de buna ce e. In aceasta etapa, focul fiind mic si fumul mai mult, se mai poate bea inca un paharel de tuica.

Dupa ce slanina s-a afumat cat trebuie, se vede asta dupa culoare (nu trebuie sa fie plina de funingine, nu trebuie sa fie nici alba), dar se vede si dupa experienta celui ce o afuma, se poate considera ca operatiunea este incheiata.

Fapt consfintit de gospodarii adunati cu inca un pahar de tuica si o multumire Celui de Sus, pentru asemenea minunatii la care ne-a facut si pe noi sa luam parte.

Iar atunci cand o mancam, sa ne gandim cu recunostinta si la gospodarul care a crescut porcul, si la stramosii care ne-au lasat atatea traditii frumoase, si la Bunul Dumnezeu ca ne ajuta!

 

Sursa: Sanatatea




Categorii