Flori si gradina

Cum se îngrijesc cactușii

 

 

 

 

* Adoră contactul direct cu soarele *În lunile reci, se udă foarte rar sau deloc! *Nu e bine să atingi puii și bobocii!

Originar din zonele aride ale Mexicului, cactusul este o plantă suculentă, pentru că stochează lichidele în trunchi. Nu are nevoie de condiții speciale, nici de prea multă apă și îi place să stea la soare. Chiar dacă, la prima vedere, aspectul țepos nu te atrage, există multe specii de cactuși care înfloresc foarte frumos. Și, mai mult decât atât, există și cactuși comestibili. Aceștia au frunzele cărnoase și ovale, cu o textura moale și crocantă. Gustul este similar cu cel al ardeiului sau cu cel de asparagus.

Este bine de știut că pentru îngrijirea unui cactus este nevoie de mai puțin de 5 minute pe săptămână! Merită toată atenția noastră, la cât sunt de folositori și de frumoși!

 

*Plantarea și îngrijirea cactusului

Este indicat ca deasupra pământului în care este plantat cactusul să se pună pietre din mozaic sau pietre de râu, de dimensiuni mici. Nu numai că arată mai bine, dar și protejează pământul. Nu îndesa pietrele în pământ, pentru a nu opri cactusul din creștere. Stratul în care se plantează cactușii este un amestec format din două părți pământ și o parte nisip cu granulație mare. Ghiveciul pentru cactus poate să fie mic, nu mult mai mare decât planta în sine.
Cactusul adoră contactul direct cu soarele. Este recomandat să nu fie udat în exces, pentru că apare riscul să-i putrezească rădăcina. Se pune apă doar când pământul este uscat. Cactușii de formă rotundă adoră apa pe trunchi, ca și cum ar fi spălați. Singurul care face excepție de la regula este cactusul Poinsetia, cunoscut și sub numele de „crăciunica“, pentru că înflorește iarna.

Pentru a favoriza înflorirea cactușilor, este bine să rupi puii care se formează în partea de sus. A nu se confunda bobocii cu puii! Bobocii arată ca niște bumbi păroși, asemănători din privința consistenței cu vata, iar puii arată ca un cactus în miniatură. Nu este bine să atingi puii și bobocii, în perioada de creștere.
În lunile reci, din noiembrie și până în februarie, cactușii se udă foarte rar sau deloc. Depozitează-i într-un loc umbros, feriți de frig sau de curenți de aer.

Floarea se lasă să se usuce singură, nu se rupe!

 

Imagini pentru purple cactus flower

 

Sursa : Ziarul Ceahlaul
Categorii