Flori si gradina

Cum se provoacă înflorirea la cactușii de ghiveci

 

 

Cei mai mulți cactuși înfloresc din luna mai până în lunile iulie-august. La sfârșit de primăvară, au nevoie de soare cel puțin 4 ore în fiecare dimineață pentru a se forma mugurii florali.

De aceea, ghivecele cu cactuși trebuie găzduite la o fereastră orientată spre soare sau într-un balcon bine aerisit și luminat. Fără soare, niciun cactus nu poate înflori.

În plus, noaptea trebuie să stea la răcoare, pentru că diferențele de temperatură dintre zi și noapte stimulează înflorirea.

Trebuie udați regulat, lăsând pământul să se usuce bine între două udări, și trebuie fertilizați cu o soluție solubilă specială pentru cactuși, bogată în fosfor, dar săracă în potasiu.

Pământul de care au nevoie trebuie să fie îmbogățit cu nisip curat, praf de cărămidă și perlit, astfel încât apa să se scurgă imediat prin găurile ghiveciului.

Cum ”păcălești” cactușii să înflorească în fiecare vară

După ce se încheie perioada de înflorire, toamna se răresc udările treptat, iar, din luna noiembrie, cactușii trebuie mutați într-un spațiu rece și întunecat.

Peste iarnă se umezește pământul doar o dată pe lună, iar temperatura trebuie să rămână scăzută și constantă. Fără apă și fără soare, cactușii se vor usca puțin și vor intra într-o stare de ”somnolență” care îi ajută, primăvara viitoare, să producă din nou flori.

Odata cu venirea primaverii, in martie, cactusii se amplaseaza in spatii luminoase, se uda mai mult, la doua saptamani in scopul reintrarii in ciclul de crestere dupa perioada de repaus.

Pe masura ce vara se apropie, radacina si tulpinile pline de seva vor fi mai pregatite sa dezvolte muguri de flori. Cele trei luni de iarna plantele au suferit din cauza lipsei de lumina si umezeala, iar acum “se razbuna” inflorind. Vara ne vom bucura de flori delicate si parfumul lor in incapere.

In cazul in care trebuie sa aplicati fertilizant la solul din ghivecele cactusilor, faceti acest lucru cu moderatie. Fertilizantul are rolul de a stimula cresterea plantelor, indiferent de tipul acestora; acelasi efect il va avea si la cactusi.

Da, am precizat bine! Stimuleaza cresterea plantei, iar nu inflorirea ei! Daca veti aplica fertilizant in exces in intervalul mai-iunie, veti stimula cresterea plantei, incetinind inflorirea.

Iată câteva dintre cactușii care au cele mai frumoase flori în fiecare vară:

Astrophytum;

Coryphanthas;

Echinocereus;

Echinopsis;

Mammillarias;

Gymnocalycium.

 

Sursa
Categorii