Remedii naturiste

Cum tratam acasa un chist ganglionar

 

 

 

 

Un chist ganglionar este o formatiune benigna (noncanceroasa), umpluta cu lichid, care se formeaza in articulatii sau tendoane. Desi se pot dezvolta pe orice articulatie, 60-70% din chisturile ganglionare apar pe partea din fata sau din spate a incheieturii mainii. Sunt cauzate fie de o trauma, degenerare mucoida sau herniere sinoviala. Nu esti sigur daca umflatura de la mana ta este un chist ganglionar? Dincolo de aparitia unui nodul, sunt si alte simptome care trebuie luate in calcul: dimensiunea formatiunii – aceasta poate fi rotunda sau ovala, bine delimitata, cu muchii rotunjite si, de obicei, are un diametru mai mic de un centimetru; durere – de regula, chisturile ganglionare nu provoaca durere, dar daca apasati pe un nerv, puteti simti amorteala, furnicaturi sau durere la incheietura mainii; textura – desi sunt umplute cu lichid sinovial, ele pot fi resimtit de multe ori surprinzator de dure; mobilitate.

Jumatate dintre chisturi se pot trata in timp, pe cont propriu. Medicul dumneavoastra va poate recomanda urmatoarele optiuni de tratament la domiciliu: medicamentele fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofen (Tylenol), naproxen (Aleve, Naprosyn) sau ibuprofen (Advil, Motrin) pot ameliora durerea; utilizarea regulata a compreselor calde poate creste circulatia sangelui si poate favoriza drenajul fluidului; compresele calde, cu toate acestea, nu vor impiedica cresterea chistului; evitarea miscarilor repetitive ale mainii poate usura disconfortul; daca aveti chisturi ganglionare pe picioare sau glezne, trebuie sa fiti atenti la incaltamintea purtata, aceasta nu trebuie sa intre in contact cu chistul.

Evitati urmatoarele actiuni: nu incercati sa il eliminati intepandu-l cu un ac sau taind din el cu o unealta ascutita. Nu numai ca este putin probabil sa fie eficace, dar poate duce la infectie. Nu loviti chistul cu un obiect greu. Un remediu vechi popular pentru un chist ganglionar era apasarea chistului cu un obiect greu, cum ar fi o carte. Nu numai ca acest tratament poate afecta zonele din apropierea chistului, dar poate duce si la recurente si infectii ale chistului. Dupa ce medicul vostru a diagnosticat formatiunea dumneavoastra ca chist de ganglion, amintiti-va ca daca nu va provoaca durere sau nu interfereaza cu miscarea, este posibil ca tratamentul sa nu fie necesar.

Cand sa consulti medicul. Daca observati un nodul vizibil pe incheietura mainii, pe mana, pe glezna sau pe picior, consultati-va medicul, mai ales daca este dureros. Medicul dvs. va diagnostica afectiunea si – daca este vorba despre un chist ganglionar sau nu – va recomanda un plan de tratament. Chisturile ganglionare fara durere nu necesita tratament, astfel incat medicul dumneavoastra ar putea sa va tina doar sub observatie o perioada. Daca chistul impiedica miscarea in articulatie sau va provoaca durere, medicul dumneavoastra va poate recomanda: imobilizarea temporara a articulatiei – cu o banda sau atela, ceea ce poate duce uneori la micsorarea chistului; aspiratia – se foloseste un ac pentru a scurge lichidul din chist; interventia chirurgicala – in cazul in care alte abordari nu au reusit, medicul dumneavoastra ar putea opta sa elimine chistul.




Categorii