Inedit

Curiozități despre România, lucruri foarte interesante pe care nu le știi despre țara noastră

 

 

 

 

Chiar daca suntem români, sunt multe lucruri interesante pe care nu le știm despre țara noastră. Avem o țară bogată în resurse și în peisaje superbe.

Oare câți români știu că Timișoara a fost primul oraș cu iluminare stradală din Europa?

Puteti citi in continuare 19 lucruri interesante despre țara noastră, pe care nu mulți români le cunosc.

Loading...

1. Știați că în România există singurul muzeu de aur din Europa? Acesta se află în localitatea Brad din județul Hunedoara, fiind fondat în anul 1896 unde se găsesc peste 800 de exponante.

2. În România se află cea mai mare populație de urși bruni din Europa.

3. Știați că Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume? De asemnea, este și cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume.

4. Știai că statuia lui Decebal este cea mai mare sculptură în rocă din Europa? Aceasta are o înalțime de 55 de metri și o lățime de 25 de metri. Se află în zona Cazanelor Dunării, pe malul estic. Statuia ce infățișează chipul lui Decebal a fost construită în 10 ani, fiind finalizată în anul 2004.

5. Țara noastră are în „subsoluri” cea mai mare rezervă de aur din Europa.

6. În România se află 7 sit-uri aparținând patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt: Delta Dunării, așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania, Mânăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighișoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei.

7. România este a 13-a țară ca suprafață din Europa și a 83-a din lume, ceea ce reprezintă 0,16% din suprafața de uscat a Terrei.

8. România este singura țară vorbitoare de limbă latină din Europa de Est.

9. Știați că stiloul a fost inventat de un român? Petrache Poenaru este inventatorul stiloului. Descoperă și alți inventatori români de succes ce au contribuit la schimbarea lumii.

10. În România se află unul dintre cei mai înalți copacii din Europa. Acesta se găsește în pădurea de la Şinca Veche şi are 62,5 metri înălţime, cam cât un bloc cu 22 de etaje.

11. Cele mai vechi fosile de homo sapiens de până acum au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele sunt vechi de aproximativ 37 800-42 000 de ani.

12. În România a fost descoperit cel mai vechi papirus întreg din Europa, ce datează din secolul al IV-lea î.Hr.

13. Știați că orașul Timișoara la data de 12 noiembrie 1884, a devenit primul oraș iluminat electric din Europa, având în funcțiunea 731 de lămpi de iluminat electric?

14. România este singura țară din Europa unde mai există bancnote de plastic.

15. Știați că Bucureștiul este al 7-lea oraș ca suprafață și al 10-lea ca populație din U.E. ?

16. Predealul este localitatea care se află la cea mai înaltă altitudine din țara noastră (1060 de metri), în timp ce Sulina este situată la cea mai mică altitudine (4 metri).

17. Știați că primul oraș din lume iluminat cu petrol lampant, a fost Bucureștiul? În data de 1 aprilie 1857, orașul era iluminat cu peste 1000 de lămpi.

18. România este prima țară din lume cu o producție de petrol înregistrată în statisticile internaționale.

19. Motorul modern cu reacție a fost inventat de inventatorul bucureștean Henri Coandă în 1910.

 

Sursa: estiCurios.ro
Categorii