Aperitive si Gustari

Dovlecei- beneficii importante pentru sănătate

 

 

Dovlecei- beneficii importante pentru sănătate

 

 

Cunoști care sunt beneficiile dovlecelului? Dovleceii sunt o legumă cu foarte puține calorii și multe proprietăți terapeutice. Potrivit cercetătorilor, consumul lor oferă diverse beneficii pentru sănătate.

 

Planta de dovlecei, cu denumirea științifică Cucurbita pepo, este o plantă aparținând familiei Curcurbitaceae, aceeași căreia îi aparțin și pepenii. Fructele sale sunt în general verzi, în nuanțe diferite.

Beneficiile dovlecelului. Calorii

Dovlecelul este un aliment cu foarte puține calorii. 100 grame de dovlecel are un randament caloric de 21 kcal.

De ajutor în hipertensiune

Potrivit experților, alimentele cu un conținut bun de potasiu (cum sunt și dovleceii) sunt ideale pentru combaterea hipertensiunii. Acest oligoelement are proprietăți vasodilatatoare și studiile arată că acest factor este util pentru scăderea presiunii arteriale. Un studiu londonez a arătat că suplimentarea cu potasiu reduce tensiunea arterială. Conform altor cercetări, potasiul, pe lângă scăderea tensiunii arteriale, reduce și ritmul cardiac.

Scade colesterolul

Conform studiilor, pectina este principalul tip de fibre care are proprietăți utile pentru reducerea colesterolului. Prin urmare, consumul de dovlecel este o metodă de prevenire bună a depunerilor periculoase pe artere. Alte studii confirmă proprietățile anti-LDL ale colesterolului din fibrele găsite în alimente.

Astm

Potrivit unui studiu realizat în Iran, nivelurile ridicate de vitamina C prezente în dovlecei ajută la vindecarea astmului. În timp ce, un studiu finlandez din 2013 a descoperit că vitamina C nu aduce numai beneficii în astm, dar este utilă și pentru tratarea hipersensibilității bronșice.

Cancerul de colon

Studii recente sugerează că atât fibra solubilă cât și cea insolubilă sunt asociate cu un risc redus de cancer de colon. Fibrele au un rol important în reglarea funcției digestive. Pentru prevenirea cancerului de colon, experții recomandă un aport cuprins între 20 și 35 de grame de fibre pe zi.

Beneficiile dovlecelului. Sănătatea inimii

Pe lângă proprietățile menționate mai sus, dovleceii conțin puțin sodiu, au un conținut redus de grăsimi și de colesterol, cerințe optime pentru sănătatea inimii. Un alt motiv pentru care această legumă oferă beneficii pentru o inimă sănătoasă este abundența de fibre dietetice. Conform cercetărilor științifice, un aport bun de fibre este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta un accident vascular cerebral sau o altă boală cardiacă. Potasiul și magneziul în care este bogat dovlecelul joacă un rol important și în sănătatea inimii.

Util pentru pierderea în greutate

Dovlecelul este un aliment care conține foarte puține calorii și de aceea este de multe ori baza dietelor de slăbire. Prezența fibrelor crește senzația de sațietate și împiedică aportul altor alimente pe termen scurt. Este o legumă cu un indice glicemic scăzut și este bogat în apă, ceea ce contribuie la creșterea senzației de sațietate.

Anti-inflamator

Vitamina C și vitamina A, conținute de dovlecel, au proprietăți antiinflamatorii care sunt utile în tratamentul anumitor boli precum astmul, osteoartrita și artrita reumatoidă.

Beneficiile dovlecelului. Sarcină

În perioada sarcinii, consumul de dovlecel oferă un aport adecvat de vitamine B. Potrivit cercetărilor, aceste vitamine sunt utilizate pentru a menține nivelul energetic stabil. Dovlecelul este bogat în acid folic, care s-a dovedit util pentru reducerea riscului de defecte la copiii nou-născuți.

 

 Sursa
Categorii