Aperitive si Gustari

Dovlecei marinati. O garnitura aromata, cu gust dulce acrisor. Se prepara foarte usor

Dovlecei marinati. O garnitura aromata, cu gust dulce acrisor. Se prepara foarte usor

O garnitura aromata, cu gust dulce acrisor si aroma dupa gustul fiecaruia:usturoi, marar, coriandru.Se prepara foarte usor si se poate consuma alaturi de toate mancarurile care necesita o garnitura dulce-acrisoara.Se pastreaza in bune conditii intr-o camara racoroasa sau in beci.

Ingrediente:

Cantitatile sunt pentru circa 12 borcane de 720ml.

  • 5 kg dovlecei mici, fara seminte si foarte proaspeti
  • 5-6 capatani usturoi
  • sare mare neiodata pentru presarat feliile de dovlecel
  • seminte de coriandru-dupa gust-cam 2 lingurite la fiecare borcan
  • marar verde -dupa gust-cam 2 flori de marar la borcan sau frunze verzi in cantitate echivalenta
  • marinata

Marinata

  • 300 ml otet de 9 grade
  • 700 ml apa
  • 1 lingura cu varf cu sare mare neiodata-aprox 30 grame
  • 8 linguri zahar tos-aprox 190 grame
  • 2-3 foi dafin
  • 20-30 boabe de piper iute
  • pasta de ardei iute sau ardei iute dupa gust

Mod de preparare:

  • se spala si se feliaza dovleceii in felii groase de circa 2 cm.Nu se decojesc!
  • se presara feliile de dovlecel cu sare mare si se lasa circa 1 ora pentru a se deshidrata putin si pentru a deveni mai „elastici”-incat sa poata fi cu usurinta asezati in borcane
  • se amesteca ingredientele care vor forma marinata si se dau in clocot
  • se raceste marinata si se toarna calduta peste feliile de dovlecel
  • se spala bine dovleceii si se scurg de apa
  • se aseaza dovleceii feliati cat mai bine in borcane, adaugand in fiecare recipient cate 3-4 catei de usturoi feliati
  • se pot adauga si flori de marar si sau seminte de coriandru, in functie de preferintele fiecaruia
  • se inchid bine capacele si se pun borcanele la fiert in vase cu apa pe fundul carora au fost puse fie gratare fie chiar capace vechi de borcane(incat borcanele sa nu vina in contact direct cu fundul vasului pentru a nu se sparge)
  • se fierb borcanele la foc mic timp de 20 minute de cand incepe apa din vas sa clocoteasca
  • se lasa la racit in vasul in care au fiert
  • se depoziteaza in camara sau in beci

Nota

  • Pentru cei 5 kg de dovlecei au fost necesare aproximativ doua doze de marinata(functie de cat de bine sunt umplute borcanele)
  • gustul marinatei se poate ajusta functie de preferintele fiecaruia adaugand chiar mai putin zahar incat gustul sa fie echilibrat dulce-acrisor.
  • zaharul poate fi inlocuit cu o cantitate egala de miere de albine poliflora sau de salcam.

Pofta buna!




Categorii