Inedit

“Fiti buni si iertati-l pe cel care v-a supărat dar nu fiti naivi ca să aveti din nou încredere în el.”

 

 

 

 

O facem pentru noi insine.

Trebuie insa sa intelegem ca iertarea nu inseamna ca trebuie sa uitam ceea ce s-a intamplat si atat. Iertarea este eliberarea de influenta distructiva a propriei suparari.

Il ignorati, pur si simplu, pe cel ce v-a suparat si nu-i mai permiteti sa va influenteze.

Si aceasta este, fara indoiala, cea mai buna alegere.

Va propunem in continuare 10 sfaturi pretioase de la dr. Robert Enright care va for fi de ajutor.

1. Luati aminte: iertarea este posibila.

Nu veti putea ierta, daca veti considera ca acest lucru este imposibil. Trebuie sa intelegeti si sa acceptati faptul ca rezolvarea problemelor si disparitia durerii se face numai prin iertare.

2. Iertati!

Nu veti putea ierta cu adevarat, daca va veti obliga sa faceti acest lucru. Trebuie sa doriti din toata inima acest lucru.

3. Faceti o lista a persoanelor care v-au jignit.

Faceti o lista a tuturor celor care v-au suparat in trecut, din copilarie pana in prezent. Cei care v-au jignit cel mai tare ar trebui sa fie in partea de sus a listei. Incepeti sa-i iertati pe cei care se afla in partea de jos a listei si continuati pana sus.

4. Debarasati-va de manie.

Nu trebuie sa va ascundeti emotiile si furia. Trebuie sa le exteriorizati cu ajutorul cuvintelor, al gesturilor, daca este necesar, puteti chiar sa tipati.

5. Incepeti sa iertati.

Prin eliberarea maniei va veti relaxa si veti putea sa va ganditi la iertare. Cand va veti da seama ca sentimentul de furie, durere si nefericire va distruge, in primul rand, pe Dumneavoastra, veti incepe procesul de iertare.

6. Puneti-va in locul persoanei care v-a suparat.

Ar fi bine sa incercati sa va ganditi la cealalta persoana si sa analizati problema din punctul sau de vedere. Intrebati-va daca si el a suferit? A facut-o intentionat sau era prea nervos?

7. Toti oamenii gresesc.

Toata lumea face greseli. Si Dumneavoastra, si persoana care v-a ranit suferiti ambii. Si nu aveti niciunul dreptate.

8. Incercati sa deveniti mai buni!

Chiar daca inima voastra este impietrita, trebuie sa incercati sa fiti mai bland si sa iertati.

9. Acceptati durerea.

Este normal sa simtiti durere. Aceasta este absolut necesara pentru procesul de iertare si eliberare, considera dr. Enright. In plus, va poate face si mai puternic.

10. Redescoperiti-va.

Dupa ce durerea trece incepe o perioada de redescoperire. In aceasta perioada veti intelege unele lucruri, veti redescoperi noi scopuri, noi puteri si motive de fericire. Veti intelege care a fost cauza acelor intamplari.

Acceptarea, iertarea, eliberarea necesita un efort foarte mare, dar rezultatul este un sentiment magic de usurare, capacitatea de a respira adanc si de a merge mai departe.

 

Sursă
Categorii