Remedii naturiste

Frunzele de nuc – Pentru stoparea caderii parului si pastrarea sanatatii lui, frunzele de nuc pot fi remediul cel mai la indemana si cel mai putin costisitor

 

Frunzele de nuc – Pentru stoparea caderii parului si pastrarea sanatatii lui, frunzele de nuc pot fi remediul cel mai la indemana si cel mai putin costisitor

 

 

Pentru stoparea caderii parului si pastrarea sanatatii lui, frunzele de nuc pot fi remediul cel mai la indemana si cel mai putin costisitor.

Nucul, acest „rege al gradinii”, ne ofera delicioasele fructe al caror miez stim ca are proprietati miraculoase pentru sanatate, anticii considerand chiar ca memoria si concentrarea pot fi imbunatatite spectaculos prin consumul de nuci. Principala substanta cu proprietati medicale secretata de nuc este juglona, care are proprietati antibacteriene, antibiotice, antiinfectioase, depurative, digestive, stimuleaza circulatia, respiratia, sunt stimulente generale si sudorifice. In scopuri terapeutice sunt folosite atat frunzele, cat si fructele, coaja verde a nucilor si chiar scoarta.

Nucul este considerat un bun astringent, antifungic si antiseptic. Datorita continutului de tanini, decoctul de frunze de nuc poate fi folosit in tratarea diareei. Nucile contin si iod, din ele preparandu-se dulceata cand sunt verzi, dar si medicamente cu proprietati analgezice. Coaja nucilor verzi este bogata in acid citric, acid malic, juglona, taninuri, uleiuri eterice si vitamine.

Extractul din frunze de nuc si din coaja verde de nuca este indicat in ingrijirea parului. Se spune ca un decoct din frunze uscate poate preveni chiar caderea parului, iar tictura obtinuta din aceste frunze are proprietati aproape miraculoase in intretinere si fortificarea podoabei capilare.

Nu degeaba bunicii nostri foloseau frunza de nuc de cate ori isi limpezeau parul, ei stiau ca asa impiedica degradarea si caderea parului si, in plus, acesta capata stralucire si o culoare mai frumoasa.

Specialistii in cosmetica si farmacistii stiu bine ca frunzele de nuc sunt adevarat miracole la indemana, astfel ca infuzia, decoctul si tinctura obtinute din aceste frunze pline de substante benefice sunt, probabil, dintre cele mai bune remedii naturiste, verificate in timp, impotriva caderii parului, stimuland totodata microcirculatia la nivelul pielii capului si fortificandu-i radacina, astfel incat parul devine mai rezistent, dobandeste volum, vitalitate si luciu.

Frunzele de nuc se recolteaza incepand din luna mai pana in august, cat sunt verzi, asa ca mai aveti timp sa le culegeti. In aceasta perioada, frunzele de nuc au cel mai ridicat continut in substante active benefice. Se culeg frunzele tinere si ferme din capatul ramurilor, care sunt mai bogate in compusi terapeutici activi.

Pentru a le pastra intacte calitatile si pentru a putea prepara un decoct, o infuzie sau o tinctura de calitate, frunzele se rup fara codite si sunt uscate cat mai re­pede dupa recoltare, natural, in strat subtire si ferite de soare, pentru ca numai cele care raman verzi dupa uscare isi pastreaza proprietatile terapeutice.

Efectul benefic al frunzelor de nuc asupra firelor de par se datoareaza substantelor active pe care le acestea le contin (uleiuri volatile, minerale, iuglona, tirozina si vitamina C), care regenereaza parul, il ajuta sa devina mai bogat si mai sanatos si ii confera stralucire.

Decoctul din frunze de nuc asigura, pe langa intarirea firului de par, o colorare naturala a parului. Din 100 g frunze de nuc fierte intr-un litru de apa se obtine un decoct cu care se tamponeaza parul si se obtine o nuanta aramie naturala a acestuia. In acest fel parul isi pastreaza si stralucirea si nu se mai usuca, asa cum se intampla atunci cand folosim vopseaua chimica.

Infuzia din frunze de nuc se recomanda in special persoanelor cu par gras. Pentru intarirea firului de par si prevenirea caderii lui, se pregateste o infuzie din 500 g frunze la 2 litri de apa, folosita la clatirea parului. Cantitatea de frunze de nuc trebuie respectata cu strictete, altfel exista pericolul ca frunzele de nuc sa deshidrateze parul si pielea capului, din cauza substantelor astringente pe care le contine. Infuzia din frunze de nuc ajuta si la vindecarea eczemelor, plagilor, degeraturilor. In faringite este recomandata gargara cu aceasta infuzie, datorita efectului astringent si antiseptic.

Pentru prepararea tincturii avem nevoie de:

30 de grame de frunze de nuc bine uscate (aprox. 2-3 linguri de frunze uscate maruntite),

150 ml de alcool de 90 de grade, obtinut in gospodarie si

100 ml de apa de izvor sau minerala plata.

Pentru preparare, frunzele se faramiteaza frecandu-le in palme (mainile trebuie spalate bine inainte), apoi se introduc intr-un recipent (sticla sau borcan, de preferinta de culoare bruna) si peste ele se toarna alcoolul si apa. Se lasa la macerat 14 zile, agitandu-se de 2-3 ori pe zi. Dupa aceea, amestecul se filtreaza printr-un tifon curat si se lasa inca 5-6 zile in frigider, pentru a se decanta/limpezi, apoi se filtreaza din nou, trecandu-se partea limpede intr-un alt recipient, aruncandu-se eventualul reziduu depus pe fundul vasu­lui.

Se poate pastra in flacoane de sticla sau plastic prevazute cu dop picu­rator, chiar si doi ani.

Tinctura astfel obtinuta se utilizeaza la limpezirea parului, dupa fiecare spalare pe cap si clatirea prealabila cu apa curata. Se pun 10-12 picaturi de tinctura intr-un litru de apa, se agita bine pentru omogenizare si apoi se clateste parul cu aceasta solutie, masandu-se bine pielea scalpului. Dupa 8-10 clatiri cu aceasta solutie efectul va fi vizibil, firele de par vor fi mult mai ferme, isi vor recapata vitalitatea si sanatatea, iar parul nu mai cade. Un efect benefic suplimentar vizibil va fi acela ca si firele de par albe se vor mai inchide la culoare.

Tot din frunze de nuc se poate obtine o alifie foarte eficienta in vindecarea ranilor si eczemelor. Pentru obtinerea ei se macereaza la temperatura camerei, 15 grame de frunze de nuc uscate si maruntite, in 100 de grame de ulei de floarea soarelui presat la rece. Se lasa la macerat 7 zile, dupa care se strecoara si se adauga ceara de albine. Se omogenizeaza si se obtine astfel o alifie naturala si sanatoasa, recomandata pentru uz extern.

 

Beneficii uimitoare

Te scapă de infecţiile digestive. Frunzele de nuc luptă contra diabetului, a colesterolului „rău” (LDL) şi ajută la normalizarea tranzitului intestinal. Calmează stresul şi oboseala, dar contribuie şi în curele de slăbire. Pentru aceste probleme se prepară o infuzie din frunze de nuc (o linguriţă de frunze la 250 ml apă clocotită) şi se consumă 2-3 căni pe zi. Infuzia are şi un puternic efect antidiareic, de aceea se poate folosi şi în tratamentul enteritei, gastritei, infecţiilor digestive.

Indicate în cazul varicelor. Recunoscute pentru efectele venotonice şi vasoconstrictoare, frunzele de nuc sunt indicate în cazul varicelor, tulburărilor circulatorii şi picioarelor umflate. Se pot prepara infuzii (o lingură de plante uscate la o cană cu apă clocotită) sau pot fi folosite macerate la rece (frunzele se lasă la macerat câteva ore, 25 grame de frunze la un litru de apă, se consumă două ceşti pe zi).

Face tenul fin. Frunzele de nuc sunt cicatrizante şi au o puternică acţiune antioxidantă ce luptă împotriva îmbătrânirii celulare. Persoanele cu ten gras se pot considera norocoase. Decoctul din frunze de nuc reglează producţia de sebum, calmează iritaţiile şi roşeaţa. Se prepară o infuzie din 4 linguri de frunze uscate de nuc la 250 ml de apă clocotită. După ce se răceşte, soluţia se aplică pe ten. Pentru păr se prepară un decoct din 5 mâini de frunze de nuc verzi, proaspete, la 5 litri de apă fiartă şi se lasă 10-15 minute la fiert. Se foloseşte împotriva căderii părului, dar şi pentru a conferi părului şaten o nuanţă arămie strălucitoare.




Categorii