Sfaturi utile

Gimnastica pentru degete-mâinile sunt conectate cu cele mai importante funcții ale corpului nostru, cum ar fi mișcările coordonate corecte, vorbirea, gândirea, voința, inteligența

 

 

Gimnastica pentru degete-mâinile sunt conectate cu cele mai importante funcții ale corpului nostru, cum ar fi mișcările coordonate corecte, vorbirea, gândirea, voința, inteligența

 

Si mainile au nevoie de miscare

Cand ne gandim la miscare ne gandim in general la exercitii fizice mai mult sau mai putin complicate care sa ne tina organismul in forma. Fie ca este vorba de jogging, de aerobic, zumba, mers pe bicicleta sau orice alt gen de miscare, exercitiile fizice sunt menite sa ne mentina in forma. Te-ai gandit insa vreodata ca nu doar abdomenul, gambele, bratele ori alte parti ale corpului au nevoie de exercitii, ci si… degetele ? Da, ai citit bine, degetele au nevoie si ele de miscare, chiar daca practic le folosim mereu in activitatile zilnice. Pentru a profita din plin de capacitatea motrica a mainilor si pentru a ne imbunatati modul in care ne folosim mainile si in mod special degetele este recomandat ca din cand in cand sa facem cateva exercitii simple, utile atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Strange pumnul

Strange usor pumnul tinand degetul mare peste celelalte degete. Tine-l strans timp de 30 – 60 de secunde, apoi deschide-l brusc si intinde cat de mult poti toate degetele. Repeta cu ambele maini de cel putin 4 ori.

Intinde degetele

Tine mana intinsa relaxat pe masa. Intinde usor degetele cat mai mult, fara sa le fortezi, astfel incat sa atingi masa cu toata suprafata lor. Mentine pozitia intinsa a degetelor timp de 30 – 60 de secunde, apoi relaxeza-le. Repeta de cel putin 4 ori cu fiecare mana. Este un exercitiu ideal atunci cand te dor mainile de la scris sau de la orice alta activitate.

Ghearele intinse

Imagineaza-ti ca esti un vultur care isi intinde ghearele! Tine-ti palma intinsa spre tine, apoi indoaie degetele ca si cum ai imita o pasare rapitoare, astfel incat sa atingi palma cu varful degetelor. Mentine pozitia pentru 30 – 60 de secunde si apoi relaxeaza palma. Repeta de cel putin 4 ori cu fiecare mana.

Strange manerul

Chiar daca este un exercitiu pe care il faci cu o minge, te ajuta sa tii mai bine obiectele si sa nu le scapi, precum si sa deschizi o usa mai repede. Si daca pentru tine aceste activitati pot parea banale, pentru copilul tau exercitiul este extrem de util pentru a-i dezvolta forta mainilor si a degetelor. Tine in mana o minge moale si strange-o cat de tare poti pentru cateva secunde, apoi da-i drumul. Repeta de 10 – 15 ori cu fiecare mana, dar fa pauza de 48 de ore intre doua ture de exersat.

Pisca mingea

Apuca o minge moale sau o jucarie din cauciuc ca si cum ai pisca-o, presand degetul mare pe celelalte degete. Mentine pozitia timp de 30 – 60 de secunde. Repeta exercitiul de 10 – 15 ori cu fiecare mana, dar fa pauza de 48 de ore intre doua ture de exersat. Este un exercitiu care te va ajuta sa desfaci mai usor ambalajele de mancare si sa descui usa mai usor.

Ridica degetele

Intinde palma pe masa, apoi ridica usor fiecare deget, pe rand, si lasa-l inapoi pe masa. Repeta de 8 – 12 ori cu fiecare mana. Este un exercitiu care mareste flexibilitatea degetelor.

Intinde elasticul

Pentru acest exercitiu ai nevoie de un elastic de par. Tine mana intinsa pe masa, cu elasticul pe ea, ca o bratara. Ai grija ca elasticul sa fie la baza degetelor, apoi intinde cat de mult poti degetul mare. Repeta de 10 – 15 ori cu fiecare mana dar fa pauza de 48 de ore intre doua reprize. Este un exercitiu care te ajuta sa apuci mai repede lucruri si sa tii cu o mana obiecte mai grele.

Flexeaza degetul mare

Tine palma intinsa spre tine, intinde degetul mare cat de mult poti in exterior, apoi adu-l spre interiorul palmei astfel incat sa atinga baza degetului mic. Mentine timp de 30 – 60 de secunde. Repeta de cel putin 4 ori cu fiecare dintre degetele mari.

Puncteaza cu degetul mare

Tine mana intinsa vertical in fata ta cu degetul mare adus in fata, apoi atinge cu acesta varful fiecaruia dintre celelalte degete, mentinand contactul 30 – 60 de secunde. Repeta de cel putin 4 ori cu fiecare mana. Este un exercitiu excelent pentru activitati precum apucatul periutei de dinti, al lingurii sau al stiloului.

Intinde degetul mare

Tine mana intinsa infata ta si du usor varful degetului mare catre baza indexului. Mentine 30 – 60 de secunde apoi relaxeaza. Poti incerca si o alta varianta: intinde usor degetul mare de-a lungul palmei, pana cand atingi baza degetului mic, Mentine 30 – 60 de secunde , apoi relaxeaza. Repeta fiecare exercitiu de 4 ori.

Iar pentru a-ti relaxa mainile dupa astfel de exercitii, tine-le in apa calduta timp de 10 minute, iar daca vrei ca efectul sa fie si mai intens, unge mainile cu un ulei de corp, apoi pune-ti manusi de cauciuc si scufunda-le in apa calda timp de 10 minute. Vei simti instantaneu relaxarea.

 

Sursa
Categorii